bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Атестація роботи депутатів великобурлуцької селищної ради
12.12.2018

В рамках проекту «Підвищення прозорості місцевих бюджетів, упровадження гендерних підходів у бюджетний процес та підзвітна громаді робота новообраних депутатів у об’єднаних територіальних громадах Донецької області та Харківської області» експерти провели оцінювання діяльності депутатів Великобурлуцької селищної ради Харківської області., на підставі методики проведення оцінювання діяльності депутатів, яка була розроблена Одеською обласною організацією Комітету виборців України

Експертами встановлено, що Великобурлуцька селищна громада утворена в 2018 році, тому аналіз проводився за неповний рік.

В рамках дослідження експерти прийшли до наступних висновків:

- на сайті Великобурлуцької селищної громади відсутні дані щодо особистого прийому виборців депутатами;

- депутати Великобурлуцької селищної ради дисципліновано відвідують пленарні засідання. Жодний депутат не пропустив більше двох пленарних засідань з дев’яти.

- депутати Великобурлуцької селищної ради неактивно використовують право подання депутатського запиту для вирішення проблем своїх виборців. Жодний запит не був підтриманий радою.

Одним з найголовніших показників відкритості депутата є доступність повної інформації на офіційному веб-сайті: наявність фото та біографічних відомостей, в яких зазначена інформація про освіту, досвід роботи, місце роботи, сімейний стан, партійну приналежність. На сайті Великобурлуцької селищної ради розміщені фотокартки депутатів, округа за якими вони закріплені, місце роботи та контактний телефон. Інші біографічні відомості на сайті селищної ради не оприлюднені.

Наступним критерієм відкритості депутата є оприлюднення повної та актуальної інформації про прийом виборців в онлайн режимі. На сайті Великобурлуцької селищної ради така інформація відсутня.

Щодо критерію доброчесності експертами встановлено, що депутати Великобурлуцької селищної ради відповідально поставились до свого обов’язку відвідування пленарних засідань селищної ради.

Загалом протягом досліджуваного періоду відбулось 9  пленарних засідань.

Так, виявлено, що дев’ять   депутатів відвідали всі пленарні засідання ради. Чотирнадцять депутатів пропустили одне пленарне засідання. Два депутати пропустили по два пленарних засідання.

Додатковим елементами для актуалізації проблем територіальної громади є право місцевих депутатів виступати під час пленарних засідань та подавати депутатські запити. Однак депутати Великобурлуцької селищної ради не активно користуються своїми правами. Так, за досліджуваний період жодний депутатський запит не був підтриманий селищною радою.

Депутати місцевих рад, згідно закону «Про запобігання корупції», зобов’язані були подати свої декларації про майно, доходи та фінансові зобов’язання. У зв’язку з тим, що рада працює менше року, то щорічні декларації депутатами в 2018 році не подавались.

Щодо критерію підзвітності, то експертам наразі не вдалось його дослідити.

Згідно ч. 1 ст. 16 закону «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради повинен не рідше одного разу на рік прозвітувати про свою роботу перед виборцями.

У зв’язку з тим, що Великобурлуцька рада працює менше року термін звітування ще не вичерпаний.

Підсумовуючи вищевикладене, необхідно відмітити, що для підвищення прозорості своєї роботи, депутатам Великобурлуцької селищної ради необхідно оприлюднити на офіційному сайті Великобурлуцької селищної  ради інформацію про освіту, досвід роботи, сімейний стан, партійну приналежність; про час, місце проведення прийому виборців; текст річного звіту депутата, коли підійде строк звітування; протоколи пленарних засідань та протоколи постійних комісій.

*Статтю підготовано завдяки фінансовій підтримці Посольства Великої Британії в Україні в рамках проекту «Підвищення прозорості місцевих бюджетів, упровадження гендерних підходів у бюджетний процес та підзвітна громаді робота новообраних депутатів у об’єднаних територіальних громадах Донецької області та Харківської області», який виконує Чугуївська правозахисна група . Погляди, висловлені в цій публікації, належать авторам і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.