bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС»
10.12.2018

Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» пропонує вашій увазі оновлений огляд «Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС».

Відтепер випуск складається з трьох рубрик - перша і друга присвячені інформуванню про події в екологічній та кліматичній політиці і праві ЄС, а третя – знайомству з кращими практиками впровадження цих політик і права в цілому по ЄС, а також в регіонах та на місцях у країнах Європейського Союзу. Під кращими екологічними практиками ми розуміємо застосування в реальному житті екологічного законодавства та політики, яке дає позитивні результати для охорони довкілля та боротьби зі зміною клімату.

Сьогодні до вашої уваги випуск «Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС» за листопад 2018 року. 

У листопаді на завершальну пряму наблизився процес виходу Великої Британії та Північної Ірландії з Європейського Союзу, адже Європейська Рада підтримала Угоду про вихід та Політичну декларацію. Наступним кроком є прийняття європейськими інституціями заходів зі вступу у дію угоди у березні 2019 року. Важливим моментом у цьому процесі є зобов’язання обидвох сторін не погіршувати екологічні стандарти, визначені чинним законодавством та практикою.

Триває робота над удосконаленням законодавства ЄС з питань екологічного звітування та управління стійкими органічними забруднювачами. Європейський Парламент та Рада схвалили свої позиції щодо пропонованих Європейською Комісією змін і перейшли на стадію безпосередніх переговорів з їх ухвалення.

У листопаді вийшла у світ низка досліджень з екологічної політики та права ЄС. Європейська Комісія представила попередні результати оцінки проведеної кампанії стосовно добровільних зобов’язань переробників пластику з досягнення цілей Пластикової стратегії ЄС, Європейське агентство з навколишнього середовища оприлюднило Звіт щодо екологічних індикаторів за 2018 рік, а громадськість презентувала власне дослідження щодо доступу до правосуддя в ЄС з екологічних питань. Президент Європейського Парламенту урочисто запустив новий веб-портал, який доступною та зрозумілою мовою пояснює, як діяльність ЄС вплинула на зміну життя і добробуту кожного громадянина.

Вирувало життя і в кліматичній політиці та праві ЄС – Європарламентом підтримані ключові питання законодавчого пакету «Чиста енергія для всіх європейців», пропозиції зі зменшення викидів вуглецю вантажними автомобілями, а Єврокомісія схвалила стратегічне бачення переходу Європи до 2050 року до кліматично нейтральної економіки. У листопаді оприлюднені звіти щодо імплементації Стратегії ЄС з адаптації до змін клімату, досягнення цілей з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, а також використання електромобілів з перспектив їх експлуатації та переходу до циркулярної економіки. Продовжується розгляд так званої Народної судової справи зі зміни клімату, у листопаді представлені результати громадської кампанії з підтримки позивачів у цій справі.

У рубриці «Кращі екологічні практики» розпочинаємо знайомство читачів з практичним впровадженням екологічної та кліматичної політики і права ЄС. Перший приклад присвячений практиці, що розповсюджується на весь ЄС та розпочата влітку 2018 року і триває досі, – просвітницькій кампанії ЄС щодо пластикових одноразових виробів. Другий приклад розповідає про реалізований проект у регіоні Форарльберг (Австрія) із залучення його мешканців до зменшення впливу на зміну клімату шляхом зміни стилю власного життя.

Завантажити огляд в форматі pdf можна за посиланням.

Щоб долучитися до списку розсилки огляду надішліть, будь ласка, листа «отримувати EUpdates» на адресу [email protected].

Огляд підготовлено в рамках проекту “Від Угоди про асоціацію до успішних практик: охорона довкілля в дії” за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄСЗміст цієї публікації є виключною відповідальністю Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» і не обов’язково відображає точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.