bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Сумах представники семи областей обговорювали реформи
23.11.2018

У Сумах представники семи областей обговорювали реформи. Протягом 20-21 листопада учасники дискутували на тему виборчої, антикорупційної та реформи політичних фінансів.  

Активісти та представники влади з Хмельницької, Вінницької, Полтавської, Сумської, Житомирської, Київської та Черкаської областей зустрілися на міжрегіональному марафоні «Роль громадян у політичних реформах».

Протягом двох днів учасники не лише отримували нову інформацію про стан впровадження антикорупційної, виборчої та реформи політфінансів, а й пропонували своє бачення щодо пришвидшення втілення реформ у життя.

«Ми проїхали Україною вже більше 13 тис. км у різні міста на марафони та зібрали багато інформації, яку вже зараз зводимо, аналізуємо… Уже 13-14 грудня на національному марафоні ми зможемо дізнатися, що турбує громадян, і як саме можна пришвидшити впровадження реформ», - говорить Олександра Гліжинська, (модераторка форуму, заступниця голови Інституту «Республіка»).

У перший день учасники марафону долучилися до трьох панельних дискусій, які представили експерти з відповідних галузей:

  • Ø «Впровадження виборчої реформи в Україні», спікер – Наталія Линник, Заступниця Генерального директора, керівник програм ВГО «Комітет виборців України».
  • Ø «Фінанси політичних партій в Україні», спікер - Сергій Адаменко, аналітик Центру «Ейдос».
  • Ø «Антикорупційна реформа в Україні», спікери: Максим Ключар, Заступник директора проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» (USAID) та Андрій Крамченков, депутат Сумської міської ради, експерт ГО «Бюро аналізу політики».

«Цей марафон не буде просто перехідною точкою, де ми зібралися, поговорили і розійшлися. Ні, це значно більше», - Джон Ловдал, старший менеджер програми для політичних партій Національного Демократичного Інституту (NDI), США.

Примітка: NDI в Україні з 2007 року, а її офіс є одним із найбільш у світі.

Протягом першого дня відбулося доволі жваве обговорення реформ. Найважливіше ми зібрати в цитати:

-         «Питання виборчої реформи на сьогодні є дуже чутливим для всіх країн. Адже, це механізм гри на виборах і від нього залежить результат», - Наталія Линник.

-         «Ми усі говоримо «реформи», а що це значить? Наша задача вже зараз формувати культуру виборів. Навчати, наприклад, аналізувати, а чому депутат балотується саме на цьому окрузі, а не на іншому, і що це значить?» - Михайло Горкуша (координатор «Активна Громада Сум»).

Другого дня ж дня модератором був Віталій Гліжинський і формат роботи змінився.

Учасники були об’єднані в групи та мали можливість попрацювати за різними форматами «Світове Кафе», «Дерево проблем», «SWOT-аналіз» і все для того, аби якомога ширше та з різних сторін подивитися на реформи.

«Головне, щоб вийшовши із цієї кімнати, діалог між владою і громадкістю залишився і ми його розвивали вже в своїх містах», - підсумував Олексій Проноза (координатор ВІ «Активна Громада Житомира»).

Марафони проходитимуть в межах проекту «Активна Громада: право вибору», що впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.