bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Татарбунарах вперше пройде навчально-практична «Школа бюджетної грамотності та участі»
09.11.2018

Протягом двох днів в місті Татарбунари вперше пройде навчання для двадцяти місцевих активістів з питань місцевих бюджетів під назвою «Школа бюджетної грамотності та участі».

Протягом першого дня навчання місцеві активісти у форматі тренінгу будуть опановувати різні питання місцевих бюджетів. Наступного дня учасники навчання зможуть застосувати отримані знання на практиці – прийняти участь у вуличній акції «Впливай на бюджет свого міста!». Протягом дня учасники Школи будуть розповідати містянам про можливості впливати та контролювати місцевий бюджет, а також збирати бюджетні пропозиції жителів Татарбунар до бюджету 2019 року.

Наразі більшість місцевих мешканців не усвідомлюють важливості своєї участі в бюджетному процесі, не знають, як на нього впливати та не вірять в таку можливість. Що говорити, більшість мешканців не розуміють різниці між державним бюджетом і місцевими бюджетами, а самі «бюджети» розуміють як «гроші влади, якими лише вона розпоряджається». Та невелика кількість місцевих активістів, які все ж цікавляться місцевим бюджетом, не можуть в ньому самостійно розібратись та здійснювати ефективний громадський контроль за бюджетним процесом.

Така ситуація призводить до того, що питання, які прямо стосуються жителів громади, плануються, вирішуються і звітуються переважно без участі місцевих мешканців невеликою групою чиновників, які фактично монополізували бюджетні питання. Всі ці фактори зумовлюють значну актуальність підвищення бюджетної грамотності жителів громад та їх залучення до участі в бюджетному процесі на місцевому рівні. Саме тому девіз «Школи бюджетної грамотності та участі» звучить як «Розуміння-Участь-Контроль» (розуміти бюджети; знати як можна здійснювати різні форми участі в бюджетному процесі; здійснювати громадський контроль щодо прийняття, виконання та звітування місцевого бюджету).

В перший день навчальної програми, 9 листопада, для місцевих активістів міста Татарбунари в приміщенні районної бібліотеки пройде тренінг з базових питань бюджетів місцевих громад. Залучені тренери Громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» будуть навчати місцевих активістів таким основним темам: Для чого громадянам знати про бюджет громади; Що собою являє кошторис громади і де ті гроші, на використання яких можна впливати; Які способи залучення громадян до всіх етапів бюджетного процесу; Які ефективні інструменти залучення жителів до формування бюджету; Що таке громадський бюджет (бюджет участі)? Що таке гендерно-орієнтоване бюджетування; Що собою представляє візуалізований бюджет громади? Окрім теоретичних питань та законодавчих норм, тренери поділяться з учасниками великим практичним досвідом роботи партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» з місцевими бюджетами в малих громадах різних регіонів України.

Після тренінгової частини навчання та проведення необхідної підготовки, 10 листопада, учасники Школи приймуть участь в практичній частині – вуличній акції «Впливай на бюджет свого міста!». Метою проведення такої акції є інформування представників місцевої громади з базових питань місцевих бюджетів; залучення представників місцевої громади до участі в бюджетному процесі (збір «бюджетних пропозицій» з метою їх обробки та подальшої передачі місцевій владі); створення інформаційного приводу для привернення уваги до проблем місцевих бюджетів та впливу на місцеву владу з метою врахування висловлених бюджетних пропозицій від мешканців громади.

Акція відбудеться біля входу до центрального ринку міста. Протягом дня всі зацікавлені містяни зможуть отримати усні консультації та роз’яснення стосовно місцевих бюджетів, а також просвітницьку поліграфічну продукцію з бюджетних питань. Для більшого привернення уваги та ілюстрації проблем місцевих бюджетів, буде проведено перфоманс «Де твої гроші в бюджеті міста?». Жителі міста також зможуть заповнити форму бюджетної пропозиції до бюджету міста Татарбунари на 2019 рік. Діапазон пропозицій до бюджету може бути широкий - ремонт дороги, встановлення освітлення чи дитячого майданчику на конкретній вулиці чи дворі, організація тематичного фестивалю для туристів, проведення заходів з популяризації енергозбереження тощо.

Всі зібрані таким чином пропозиції містян будуть систематизовані та у формі звернення громадян скеровані до Татарбунарської міської ради для врахування при підготовці проекту бюджету на 2019 рік. Надалі представники Татарбунарського Офісу Мережі правового розвитку та місцеві активісти будуть контролювати процес розгляду бюджетних пропозицій містян та їх реальне врахування.

Школа «Бюджетної грамотності та участі» проводиться спільно Татарбунарським офісом Мережі правового розвитку Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».  

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.