bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

60% молоді бачить рекламу сигарет в Україні
12.10.2018

Ініціатива U-Report за підтримки UNICEF провела опитування молоді щодо куріння. Опитування проводилось впродовж 5-7 вересня 2018 року за допомогою смс, FB, Telegram та інших каналів; у ньому взяли участь 12 276 U-репортерів віком 14–34 роки.

Результати опитування продемонстрували, що 60,4% молоді бачили рекламу сигарет. Серед них більшість спостерігають її в кіосках – 56,8%, супермаркетах (біля каси) – 48,9% та в Інтернеті – 25,5.

Прихована реклама тютюну полягає в наступному: вітрини, де продають сигарети, оформлюють таким чином, щоб підвищити стимул до куріння та спонукати людей до вживання тютюнових виробів. Для цього застосовують підсвітку, спеціальну викладку пачок, розміщують сигарети на яскравому фоні поруч із солодощами та іграшками на рівні дитячих очей, використовують збільшені пачки та великі цінники тощо. Діти, котрі бачать яскраву викладку сигарет у магазинах, стають більш схильними почати куритиА це і є головною метою тютюнової індустрії – залучати неповнолітніх до куріння з якомога молодшого віку за допомогою прихованої реклами тютюнової продукції.

«Реклама тютюну в Україні заборонена ще з 2012 року, проте тютюнові компанії знайшли лазівки в законодавстві й використовують вітрини магазинів як рекламні щити», – зазначає Лілія Олефір, виконавчий директор ГО «Життя».

Згідно з даними дослідження, майже 21% опитаних U-репортерів зазначили, що вони курять. Серед опитаних віком 14–17 років тютюн вживають 14,6%, а серед тих, кому 18–19 років – 21%.  Окрім того, серед тих, хто нині не курить, близько половини пробували курити кальяни – 49,2%. Звичайні сигарети дегустували 44,2% опитуваних некурців, сигарети зі смаковими добавками – 23,7%, вейпи – 19,4%. Відсоток тих, хто ніколи не пробував тютюнову продукцію невеликий  – всього 24,3%.

«Основна проблема полягає в тому, що всі точки продажу, перетворилися на місця реклами тютюну. Якщо ми розглянемо цю проблему з точки зору захисту прав дітей - це пряме порушення права на здоров’я. Діти не можуть обирати - дивитися чи не дивитися на рекламу сигарет, оскільки вони проходять повз кіоски, купують різні продукти і наражаються таким чином на рекламу. З точки зору громадського здоров’я потрібно заборонити видиме розміщення сигарет у місцях продажів, щоб попередити дитяче куріння», - наголошує Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України

Аби зменшити приголомшливу статистику курців серед української молоді, необхідно покласти край агресивному маркетингу тютюнових компаній. На сьогодні сигаретних викладок вже нема у Канаді, Ісландії, Великій Британії, Норвегії, Фінляндії, Ірландії, Хорватії, Білорусі, Росії, Австралії, Новій Зеландії, Непалі, Панамі, Кенії. Зупинити тютюнову епідемію та поширеність прихованої реклами сигарет в Україні покликаний законопроект №4030а. Метою законопроекту №4030а є забезпечення захисту здоров’я дітей та молоді, а також виконання зобов’язань України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Так, законопроект покликаний захистити школярів та молодь від прихованої реклами сигарет, а також розширити перелік вільних від тютюнового диму місць та удосконалити контроль над виконанням антитютюнового законодавства. Така ініціатива допоможе обмежити повсюдну присутність сигарет у повсякденному житті, а також зруйнувати соціальну прийнятність куріння.

 Для контактної інформації: Дмитро Купира, менеджер з адвокації ГО «Життя», (044) 234 93 20, [email protected].

Контакти

  • Дмитро Купира
  • менеджер з адвокації ГО «Життя»
  • (044) 234 93 20
  •  [email protected].

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.