bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ЄС, Україна, Грузія та Молдова обговорили виконання Угод про асоціацію та подальшу інтеграцію
01.10.2018

19-21 вересня у Києві пройшов 2-ий міжнародний «Форум асоціацій» (Association Exchange Forum), присвячений виконанню Угод про асоціацію між Україною, Грузією, Молдовою та ЄС.

Це міжнародний захід, спрямований на обговорення досвіду імплементації Угод, обмін кращими практиками та ідеями щодо ефективної організації цього процесу, а також визначення спільних інтересів, можливостей і стратегій трьох країн щодо поглиблення інтеграції до Європейського Союзу.

Цьогорічний Форум об’єднав понад 100 учасників – ключових державних посадовців, відповідальних за імплементацію Угод про асоціацію в Грузії, Молдові та Україні, провідних експертів громадянського суспільства цих трьох країн та ЄС, а також представників відповідних інституцій ЄС, проектів технічної допомоги, аналітичних центрів та наукових установ.

Експерти заходу наголосили на важливості розуміння, що успіх у виконанні Угод буде важливим сигналом довіри між партнерами та Європейським Союзом, тоді як слабкий прогрес у виконанні породжуватиме сумніви в ЄС щодо можливостей країн продовжувати більш складні реформи, які є передумовою членства.

«Ми вирішили, що перед тим, як будемо писати лист (із заявкою) про приєднання до Європейського союзу, ми маємо імплементувати Угоду про асоціацію», – зазначила Ольга Стефанішина, Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Вона також пояснила, що це – лінія, якої офіційно дотримується уряд.

У цьому ж ключі депутат Європарламенту Петрас Ауштревічус зазначив, що впровадження Угоди про асоціацію є неминучим кроком перед подальшими кроками щодо членства в Європейському Союзі. Він також наголосив на тому, що час переходити від принципу Східного партнерства «більше за більше» до «більше за краще».

Успішне впровадження Угоди також потребує і більшого залучення до цього процесу представників громадянського суспільства. Це зокрема, сприятиме, переходу від розуміння Угоди про асоціацію як бюрократичного документу до суспільної легітимності впровадження та усвідомлення необхідності прописаних в Угоді реформ.

З метою якомога ширшого ознайомлення з перебігом дискусій та експертними висновками, озвученими на Форумі, пропонуємо переглянути відеозаписи трансляції заходу за цим посиланням: https://www.civic-synergy.org.ua/en/association-exchange-forum/the-2nd-association-exchange-forum-2018/ (мова – англійська).

Другий Форум асоціацій організовано проектом «Громадська синергія», який фінансується ЄС та виконується Міжнародним фондом «Відродження», у партнерстві з литовською консалтинговою компанією ESTEP та Міністерством закордонних справ Литовської Республіки та у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.