bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Місцеві ініціативи – пульс міста
06.07.2018

З 25 до 30 червня 2018 року 11 учасників «Території розвитку 8» від ГО «АХАЛАР» відвідали Варшаву для ознайомлення з місцевими ініціативами та ритмом життя міста та його мешканців.

Стажування почалось з заходу з DJ Wika (Wirginia Wika Szmyt) – це 80-річна жінка, яка працює діджеєм та дарує свою енергію іншим. Цього дня учасники стажування мали можливість познайомитись та долучитись до вечірки для сеньйорів, які прийшли сюди знайомитись, спілкуватись,танцювати.
 
 
Тема культури та дозвілля продовжилась у відкритому просторі для всіх – районному будинку культури на Мокотові. В цьому центрі відбуваються різноманітні заходи: концерти, театральні виступи, творчі зустрічі, покази фільмів, виставки, семінари для людей різного віку. Centrum ŁOWICKA відкритий для будь-яких ініціатив, зручно розташований та має затишні квітучі двори.  Директор Катажина Хагмайєр відповіла на запитання щодо організації роботи в центрі, фінансування та проведення заходів.
 
 
Два дні були проведені в організації Fundacja Forum Kontrastów  дали практичні навички роботи, допомогли заглибитись в себе, поговорити на тему конфліктів та їх вирішення. Тема різноманітності та різності, прийняття себе та інших була розкрита в практичній роботі другого дня. Пошук ресурсу для себе, визначення цінностей для себе, йога сміху завершили цей день офіційної зустрічі.
 
Учасники стажування мали достатньо часу ознайомитись самостійно з містом, розібратись з інфраструктурою, відчути власний «пульс» міста. 
 
STREETWORKERи - педагоги вулиць, які працюють з «важкими» дітьми неблагополучного району Праги. Томаш Щепанский з колегою ознайомив з власною роботою з категорією дітей, яку називають «дітьми вулиць», як вони налагоджують контакт, як показують їм інший можливий світ.
 
В парку «Королівські Лазенки» учасники стажування могли практично зрозуміти як створений цей простір для відпочинку та ініціатив місцевих громадян.
 
Останній день стажування пройшов у відкритому просторі WARSZTATFISE.
Тому і початок спілкування бува саме про цю організацію - Fundacja Inicjatyw Społeczno – Ekonomicznych, про взаємодію з громадськістю, підтримку соціальних ініціатив, відкритість для співпраці та ефективність для громадян, про підтримку соціальної економіки.
 

 
Бібліотекарі Варшави, розповівши як вони залучають сеньйорів та які заходи проводять, поділились проблемою залучення молоді до читання та до відвідування бібліотек.
 
 
Зустріч з харизматичною Оксаною Денисюк була дуже тепла та затишна, вона поділилась власним способом релаксації після напруженої роботи - в’язанням речей - речей, які потрібні іншим, наприклад в’язання восьминіжок, які допомагають розвиватися недоношеним дітям. Оксана створює неймовірні проекти по створенню позитивного іміджу українців.
Хвилюючим завершенням стажування став перегляд фільму HUMAN, спільна вечеря, вручення сертифікатів.
 
 
Маємо надію, що знайомство з місцевими ініціативами Варшави розширило рамки світогляду активістів, показало інші можливості та способи реалізації і ми ще не раз почуємо про проекти, які будуть нести позитивні зміни в нашій країни.
Успішної реалізації ініціатив, створення нових, об’єднання заради спільних проектів та взаємодії один з одним, натхнення в кожному дні, яке надало це стажування до Варшави.
 
Проект реалізується за підтримки Фонда Ч. Ст. Мотта.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.