bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Сєвєродонецьку громадськість навчається використовувати інструменти громадського контролю
27.03.2018

24-25 березня 2018 року на платформі ініціатив «City HUB» пройшли два заключних тренінги в рамках «Школи громадського активіста» в місті Сєвєродонецьк.

Під час першого тренінгу, 24 березня медіа – тренер Ганна Руденко, член робочої групи з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова при Луганській ОДА, опрацьовувала з учасниками тему “Робота з джерелами публічної інформації та аналіз діяльності органів влади”. Учасники тренінгу отримали корисну інформацію та практичні навички від тренерки, яка розкрила тему з таких питань як: нормативно-правова база доступу до публічної інформації в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні, принципи реалізації права на публічну інформацію, аналіз окремих недоліків і пошук шляхів удосконалення законодавства в сфері діяльності органів влади.

25 березня за темою “Громадський контроль в сфері публічних закупівель та запобігання конфлікту інтересів” працювала з аудиторією тренер Олена Ніжельська, ГО “Кризовий медіа-центр “Сіверський Донець”. До теми тренінгу увійшли такі питання як: законодавче забезпечення вільного доступу до інформації щодо публічних закупівель; яка інформація підлягає оприлюдненню; аналіз та моніторинг інформації, розміщеної в електронній системі закупівель; який порядок інформування через електронну систему закупівель або письмово органи, уповноважені на здійснення контролю; який порядок дій при виявленні порушень законодавства у сфері публічних закупівель та недоліків роботи електронної системи закупівель. Також розкриті поняття та складові конфлікту інтересів та механізму протидії даному явищу.

«Згідно Закону «Про доступ до публічної інформації» кожен громадянин має право отримати від органу влади будь-яку інформацію, яка пов’язана з його діяльністю. Генеральний план розвитку міста, формула комунальних тарифів, умови конкурсних торгів на харчування дітей у садочку – громадянин має право це знати. Незалежно від того, стосується ця інформація особи, яка звертається чи ні, і навіть чи живе ця особа в цьому місті. Громадянин взагалі не повинен пояснювати, навіщо ця інформація йому потрібна. Також, громадянин має право отримати будь-яку інформацію про використання бюджетних коштів. Всім цим правам, порядку їх здійснення, забезпечення та практичному застосуванню у різних сферах життя за для вдосконалення механізму громадського контролю як одного з видів соціального контролю та реалізації демократії і залучення населення до управління суспільством та державоюі навчає “Школа лідера громади», - зазначає координатор платформи ініціатив “City HUB” Іван Світличний.

Метою Школи є підвищення професійних навичок журналістів, громадських активістів та блогерів з питань проведення журналістських розслідувань, громадського контролю за органами влади та адвокації реформ на місцевому рівні для підвищення прозорості органів державної влади.

Діяльність організовано в рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED).

Контакти

  • «Школа громадського активіста»
  • City HUB
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.