bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Представники Харківської, Сумської та Луганської областей обговорили екологічні питання
09.02.2018

8 лютого 2018 року у м. Харків відбувся круглий стіл «Імплементація екологічної складової Угоди про асоціацію: регіональний вимір (для Харківської, Сумської та Луганської областей)», під час якого з’ясовували роль місцевих органів влади у процесі імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Круглий стіл відкрила Наталія Андрусевич (Голова Правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»), яка наголосила на важливості євроінтеграційних реформ та їхнього впливу на формування та розвиток екологічної політики і права України, необхідності посилення ролі регіонів у цих процесах.

Зоряна Козак (старший аналітик Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля») представила результати аналітичного документу «Регіональний контекст виконання екологічної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: основні висновки». Вона зазначила, що залучення регіонів до імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію не є пріоритетом на загальнодержавному рівні, а участь місцевих державних адміністрацій у розроблені екологічної політики і законодавства України є недостатньою. Головним висновком дослідження є те, що між трьома надважливими процесами, які відбуваються в регіонах України, а саме – виконанням Угоди про асоціацію, децентралізацією, реалізацією регіональної політики, у сфері охорони довкілля відсутня синергія. Регіони мають стати не лише виконавцем нововведень після впровадження реформ, а повноправним гравцем самого процесу євроінтеграції, а їх думка має бути важливою під час прийняття рішень та розробки відповідного законодавства та політики.

Олег Перегон, голова Координаційної ради ГО “Зелений фронт”, поінформував присутніх про вимоги Угоди про асоціацію в екологічній сфері, а також наголосив на тих можливостях, які регіони можуть використовувати для просування питань охорони довкілля, імплементуючи Угоду про асоціацію. Його колеги доповнили виступ конкретними прикладами: Анна Геращенко, голова Введенської селищної ради, про втілення роздільного збору відходів, Олександр Богданіс, заступник КР ГО “Зелений фронт”, про порушення Оргуської конвенції, Людмила Антусевич, активіст громади села Кручик Богодухівського району Харківської області, про нехтування правами громад газовидобувниками та залякування громад.

Друга частина заходу була присвячена питанням впровадження Угоди про асоціацію в окремих секторах. Зокрема, Ольга Цигульова, координатор напрямку “Хімічна безпека” ВЕГО “МАМА-86”, розповіла учасникам круглого столу про питання хімічної безпеки в контексті виконання Угоди про асоціацію, про директиви, які Україна має імплементувати та який прогрес у цій сфері на сьогодні. Людмила Запухляк, аналітик Команди підтримки реформ про Мінприроди, зупинилась на питанні реформи системи моніторингу, контролю та відповідальності за забруднення довкілля, що викликало жваву дискусію серед учасників. 

Кожна сесія заходу супроводжувалась обговоренням учасниками круглого столу особливостей процесу імплементації Угоди про асоціацію на місцях, труднощів та викликів, які стоять перед регіонами у цьому процесі.

 Круглий стіл організований Ресурсно-аналітичним центром «Суспільство і довкілля».

Захід проводився в рамках проекту «Просування реформ в регіони», що впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з Європейською правдою за сприяння Європейського Союзу.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

Контакти

  • Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»
  • [email protected]
  • +380 32 242 22 84
  • +380 95 898 67 26

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.