bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Екологічні аспекти імплементації Угоди про асоціацію розглядали у Полтаві
08.02.2018

7 лютого 2018 року у м. Полтава відбувся круглий стіл «Імплементація екологічної складової Угоди про асоціацію: регіональний вимір (для Полтавської, Кіровоградської та Черкаської областей)», під час якого з’ясовувалася роль місцевих органів влади у процесі імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Круглий стіл відкрила Наталія Андрусевич (Голова Правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»), яка наголосила на важливості євроінтеграційних реформ та їхнього впливу на формування та розвиток екологічної політики і права України, необхідності посилення ролі регіонів у цих процесах.

З вітальним словом до присутніх звернувся Ткаченко Олександр, начальник управління природокористування Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА. Він поділився досвідом реалізації екологічної політики в Полтавській області. Олександр Ткаченко зазначив, що необхідно використовувати досвід європейських держав – найближчих сусідів, які вже мають позитивний досвід імплементації екологічного законодавства ЄС.

Наталія Андрусевич розповіла про основні екологічні зобов’язання України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та про прогрес в основних сферах апроксимації. Процес наближення українського законодавства до норм та стандартів ЄС у сфері довкілля відбувається по-різному для різних секторів. Якщо у сфері управління водними ресурсами вже розроблена практично вся підзаконна нормативно-правова база і можна переходити до етапу практичного впровадження, то, наприклад, у сфері якості атмосферного повітря чи охорони природи ще непочатий край роботи.

Зоряна Козак (старший аналітик Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля») представила результати аналітичного документу «Регіональний контекст виконання екологічної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: основні висновки». Вона зазначила, що залучення регіонів до імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію не є пріоритетом на загальнодержавному рівні, а участь місцевих державних адміністрацій у розроблені екологічної політики і законодавства України є недостатньою. Головним висновком дослідження є те, що між трьома надважливими процесами, які відбуваються в регіонах України, а саме – виконанням Угоди про асоціацію, децентралізацією, реалізацією регіональної політики, у сфері охорони довкілля відсутня синергія. Регіони мають стати не лише виконавцем нововведень після впровадження реформ, а повноправним гравцем самого процесу євроінтеграції, а їх думка має бути важливою під час прийняття рішень та розробки відповідного законодавства та політики.

Друга частина заходу була присвячена практичному питанню наближення до норм та стандартів ЄС, а саме управлінню відходами в контексті реалізації Угоди про асоціацію. Микола Рябика, член  ГО “Еколтава”, звернув увагу на особливості прийнятої у 2017 році Національної стратегії управління відходами в Україні та наголосив на головних завданнях, які мають бути втілені до 2030 року, а це, в першу чергу: створення потужностей із сортування і переробки відходів, перехід на економіку замкнутого циклу та п’ятиступеневу ієрархію у поводженні з відходами.

Оксана Ілляш, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Полтавського національного технічного університету, презентувала основні напрями й досвід першого етапу реалізації обласної Стратегії й Комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами для Полтавської області, звернула увагу на головні аспекти даної Стратегії, які безпосередньо узгоджуються з Національною стратегією управління відходами й йдуть в контексті євроінтеграційних процесів в даній сфері. Головним орієнтиром Стратегії поводження з ТПВ, як зазначила Оксана Ілляш, є створення територіальних об’єднань в рамках Полтавської області (так званих субрегіонів) для можливості сумісного й раціонального з техніко-економічної точки зору вирішення питань стосовно ТПВ на конкретному місцевому рівні.

Завершився захід обговоренням учасниками круглого столу особливостей процесу імплементації Угоди про асоціацію на місцях, труднощів та викликів, які стоять перед регіонами у цьому процесі.

 

Круглий стіл організований Ресурсно-аналітичним центром «Суспільство і довкілля».

Захід проводився в рамках проекту «Просування реформ в регіони», що впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у співпраці з Європейською правдою за сприяння Європейського Союзу.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

Контакти

  • Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»
  • [email protected]
  • +380 32 242 22 84
  • +380 95 898 67 26.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.