bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як здійснювати громадський вплив для протидіяти корупції навчали в Сєвєродонецьку
11.12.2017

9 та 10 грудня у м.Сєвєродонецьк за ініціативою ГО «Правозахисний рух Донбасу» та платформа ініціатив «City HUB» відбулося 2 тренінги в рамках «Школи громадського активіста» за темами «Корупція в медицині: як змінити правила гри?» та «Адвокація задля прозорості місцевих фінансів». 

Тренером стала Тетяна Соловйова, член Всеукраїнської організації «Журналісти проти корупції», депутат Новопсковської районної ради та Павло Федик, експерт з питань протидії корупції.

Учасники розбирали ланки системи охорони здоров’я, де корупція має найбільші прояви, а саме: сфера державних закупівель; дозвільна система у МОЗ України (яку нагально слід робити прозорішою та доступнішою для людей); кадрове забезпечення галузі — починаючи з медичної освіти і закінчуючи призначенням медичних працівників (як фахових лікарів, так і медичної адміністрації); система управління майном у галузі охорони здоров’я, тощо та вчились як здійснювати громадський вплив на дані процеси щоб протидіяти корупційним схемам та сприяти змінам у системі.

Тренінг на тему «Адвокація задля прозорості місцевих фінансів» навчав учасників можливостям адвокації для підвищення прозорості місцевих бюджетів, а також були розглянуті приклади можливих корупційних схем при закупівлях та використанні бюджетних коштів на рівні громад.  

«Що стосується корупції в медицині, всі ми читко усвідомлюємо, що  дану сферу корупція охопила знизу доверху. Тому слід спрямовувати зусилля до системної зміни загальних правил гри. Адже точкових заходів з пошуку та викорінення окремих корупціонерів недостатньо. Відповідно, системні заходи із запобігання корупційним проявам у сфері охорони здоров’я мають базуватися на конкретних діях: з одного боку - залученні суворого громадського контролю, з іншого - поліпшенні якості медичного обслуговування через збільшення прозорості та підвищення фахової кваліфікації і рівня вмотивованості медичних працівників. Однією з обставин, що роблять внесок у виникнення та розвиток корупції є, у тому числі, і низька активність громадян щодо участі у здійсненні контролю над діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування. Отже, місцеві активісти мають навчатись інструментам протидії корупції і надавати публічного розголосу інформації про потенційні зловживання для правильного і системного чинення впливу», – зазначила Тетяна Соловйова.

Метою Школи є підвищення професійних навичок журналістів, громадських активістів та блогерів з питань проведення журналістських розслідувань, громадського контролю за органами влади та адвокації реформ на місцевому рівні для підвищення прозорості органів державної влади. Для участі у Школі необхідно заповнити конкурсну анкету за посиланням.

Діяльність організовано в рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.