bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Запоріжжі експерти обговорили результати конкурсу до Верховного Суду та перебіг судової реформи
02.12.2017

30 листопада у Запоріжжі відбувся прес-сніданок “Судова реформа на місцевому рівні – просто про складне”, організований ГО “Запорізька правозахисна група” в рамках реалізації грантового проекту за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Спікерами прес-сніданку стали Ярослава Братусь, правозахисник, громадський активіст, Ірина Ярко, заступниця директора Інституту журналістики і масової комунікації Класичного приватного університету та Юлія Берлінер, юрист, експерт з судової реформи.

Під час прес-сніданку учасники говорили про перебіг судової реформи в Україні, конкурс до Верховного Суду та його результати, діяльність Громадської ради доброчесності та її повноваження.

«Верховний Суд - це найвища судова інстанція, яка ухвалюватиме рішення щодо всіх категорій справ. Створення нового Верховного Суду – це вагомий фактор оновлення судової системи країни. Суддi Верховного Суду будуть формувати всю судову практику в державi. Тож вiд їхніх рішень залежатиме якість правосуддя. Варто зазначити, що суддi Верховного Суду отримуватимуть доволі високу суддівську винагороду. Так, посадовий оклад судді ВС становитиме 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. На сьогодні ця сума становить 120 тисяч, плюс ще надбавки за стаж, науковий ступiнь тощо. Тобто суддівська винагорода може сягати приблизно 200 тисяч гривень» - зазначила Ярослава Братусь.

На думку, Юлії Берлінер, однією з головних новацій судової реформи стало створення Громадської ради доброчесності як органу, покликаного сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності. Така діяльність, буде сприяти підвищенню прозорості та підзвітності суддівського корпусу в Україні.

«Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38(044)521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine .

Програма USAID «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 р. і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україні: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим колам, громадському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати за телефоном +38(044)581-3303».

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.