bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

А що скаже відділ кадрів
23.10.2017

Історії жінок в рамках акції #РозкажиСвоюІсторію.
 
Ми можемо узагальнити й сказати, що в ХХІ столітті жінка досягла рівних прав з чоловіком. Якщо взяти один ракурс, в деякій мірі це дійсно так. Але залишається багато невирішених питань й ситуацій, безвихідних для жінки, коли вона таки повинна вибирати між роботою й сім’єю. І зараз ми навіть не говоримо про побудову гідної кар’єри, а розглядаємо необхідність отримання хоч якоїсь роботи.
Акція #РозкажіСвоюІсторію, спрямована на викриття випадків дискримінації жінок й висвітлення історій їх успіху.
Читаємо далі чи знайшла Тетяна, учасниця кампанії “Я жінка, і я хочу працювати” можливість поєднувати гідну роботу й сім’ю.
«Мене звуть Тетяна, мені 37, у мене двоє дітей, ось моя історія.
Я працюю з 17 років, Моя перша робота – це робота на заводі, де штатний персонал налічував 5000 співробітників. Тут я вперше зіткнулася з нерівноправністю в посадах між чоловіками і жінками. Всі керівні посади займали чоловіки, починаючи від директора заводу, начальників цехів, заступників, закінчуючи майстрами всі чоловіки.
 
 
Коли я завагітніла старшою дитиною, на третьому місяці мене поклали в лікарню на збереження, лежала я довго. Після, на 28 29 тижні вагітності я приношу до відділу кадрів черговий лікарняний, а мене делікатно поросять звільнитися за власним бажанням. І ніхто не пояснив мені тоді, що я маю право йти в декретну відпустку, й за мною повинно зберігатись робоче місце … жодного слова (прим. ред. ст. 179 Кодексу законів про працю України). Моя знайома потрапила в подібну ситуацію, вона працювала у ПП (прим. ред. приватний підприємець). Коли начальник дізнався, що вона чекає дитину, тут же «попросив» звільнитися за власним бажанням.
Чи може жінка побудувати кар’єру й конкурувати з чоловіками на рівних? Досить складне питання. Так, якщо немає сім’ї, вона одна, цілком і повністю присвячує себе кар’єрі, як тільки з’являється поруч з нею чоловік «знай своє місце». Тиск з боку батьків і соціуму з фразами «ти ж жінка, повинна займатися сім’єю» … Якщо у жінки вже є сім’я, то побудувати кар’єру складно сімейні обов’язки, діти, все на ній. Доводиться буквально розриватися. А якщо жінка ще й в розлученні ще складніше. У чоловіків протягом усього їхнього життя, практично нічого не змінюється, одружений, нежонатий, з дітьми чи ні, він як займався бізнесом або кар’єрою, так нею й займається. Жінка ж, наймає няню, домробітницю, звертається до родичів, за допомогою, шукає працю/зайнятість на дому.
 
Чому зараз багато хто працює з дому послуги манікюру, педикюру, масаж, косметологію, тому, що багато хто з працюючих мами з маленькими дітьми, й тільки таким чином вони можуть одночасно працювати й знаходяться поруч з дітьми.
У садок же беруть тільки з трьох років, і тільки якщо підійшла ваша черга, а черга може підійти і в 5-6 років. Їсти дитинка хоче завжди і з одягу виростає швидко. А у матері не завжди може скластися життя з татом дитини. Ось чому іноді можна спостерігати такі картини, коли приходиш до майстра на макіяж, а попередня клієнтка ще не пішла, їй доробляють макіяж, й на ручках у клієнтки сидить півторарічний малюк майстра …
Коли моя старша дитина пішла в дитячий садок, я почала займатися пошуками роботи. Відмов було, м’яко сказати, багато, тому, що дитина маленька, хвороби, карантини, режим в дитячому садку. Мені впоратися з усім цим допомогла моя мама, вона забирала дитину з дитсадка. Мені ж довелося вийти на першу-ліпшу роботу, щоб заробляти. Я поверталася додому о сьомій вечора, і роботодавця абсолютно не цікавило, що у мене дитина.
 
 
Три роки тому, я вийшла на свою нинішню роботу й відчула, що значить працювати, в умовах дотримання трудового законодавства. Я дізналася, що мені відпустку повинні не тільки надавати, але й оплачувати її. Більш того, у мене є ще й додаткова відпустка, тому що у мене двоє дітей! Ви просто не уявляєте мого подиву. У мене нормований робочий день та два вихідних в тиждень. Але мінімальна заробітна плата, так що доводиться вибирати.»
 
Спілкувалась експерт ГО «Сучасна жінка» Анна Жукова
 
Шановні жінки, якщо Ви також готові поділитися своїми розповідями про дискримінацію на роботі чи історіями успіху, то заповнюйте форму за посиланням https://goo.gl/vBx44C. Відповідальна особа зв’яжеться з вами для уточнення інформації, написання статті та її публікації. При необхідності розповідь може бути анонімною. Три історії, які наберуть найбільше вподобань, отримають цінні призи від НГО «Сучасна Жінка».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.