bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Декрет перерваний судовою тяжбою або чи просто звільнити працівницю в декреті
23.10.2017

Історії жінок в рамках адвокаційної кампанії «Я жінка, і я хочу працювати».
 
Не всі історії акції #РозкажіСвоюІсторію мають завершення, деякі з них тільки доходять до кульмінації. Сьогодні дізнаємось як це окрім приємних хлопотів в очікуванні народження дитини переживати за збереження робочого місця та фінансовий добробут своєї родини.
 
Респондентка: Алла Козлова
 
Я з числа вимушених переселенців. До 2014 року проживала й працювала в Севастополі. У зв’язку з окупацією Криму змушена була разом з чоловіком військовослужбовцем переїхати до Миколаєва. Під час переїзду, вже носила під серцем дитинча. Так як працювала я на державній службі, то звільнятися не стала, а оформила відпустку, щоб відразу після переїзду в нове місто, знайти роботу в державному секторі й запросити трудову книжку шляхом переводу.
 
 
Пошук роботи виявився не таким легким, але моя наполегливість все ж таки допомогла мені, знайти місце роботи, пройти конкурс й влаштуватися на нову роботу. Коли я дізналася, що в Миколаєві, є вакантна посада, та ж сама, що займала в Севастополі - дуже зраділа. Й так як на дану посаду вже було оголошено конкурс, то я не вагаючись, прийняла в ньому участь й стала переможницею. Департамент листом офіційно запросив мої документи з Севастополя.
На жаль, посада на яку мене прийняли була тимчасовою - на період відпустки по догляду за дитиною основного працівника. Але на той час мене це не хвилювало, адже я сама збиралася незабаром народити й піти у відпустку. Так і сталося. Народила хлопчика. Якому зараз, слава Богу, 2 рочки й 10 місяців. Отже, я мала перебувати в декретній відпустці до його триріччя (до 27.10.2017). Але в травні цього року мені подзвонили по телефону й попросили забрати трудову, бо мене звільнили. Спочатку, я не повірила, адже знаю, що під час відпусток звільнення не можливі. Тим паче, що я мама дитини до трьох років й захищена законодавством від звільнення. Я не повірила, але особисто відвідавши відділ кадрів, інформація підтвердилась - мене таки звільнили. Не попередивши, не запропонувавши інше вакантне місце, не спробувавши перевести на іншу посаду.
Я звернулася до суду, але вже втретє засідання переносять, а мені вже 27-го жовтня потрібно б було виходити з відпустки (адже дитині виповнюється 3 роки). Поки йде вся ця судова тяганина, я вирішила спробувати знайти нове місце роботи. Але це виявилося не так легко. Я за спеціальністю “спеціаліст з соціальної роботи” й магістр з “державного управління”. Маю одинадцятирічний досвід роботи на державній службі за спеціальністю, десятий ранг державного службовця, оббігавши всі державні установи, що працюють в соціальній сфері в Миколаєві, виявилося, що на сьогоднішній день посади, що відповідають моїм вимогам (освіті, досвіду) усі зайняті. А мені пропонують посади значно нижчі за ті, які я займала й нижчі за ті, на які можу претендувати.
Ось така в мене історія.
По завершенню інтерв’ю у мене залишилось одне запитання:
Алла, а Ви намагались уточнити у відділу кадрів чи керівника чому вони прийняли таке рішення, знаючи, що порушують законодавство?
Правда кажучи, коли мені подзвонили й сказали: “Тебе звільнено, прийди забери трудову книжку… “, я одразу не повірила, подумала, що сталася помилка. В той же день поїхала до відділу кадрів. Але, з порогу, мені вручили трудову й наказ про звільнення. Коли я сказала, що це незаконно, начальник відділу кадрів впевнено сказав, що все законно, адже мене брали на тимчасову посаду, на період відпустки по догляду за дитиною основного працівника.
 
 
Спочатку, я навіть не думала звертатися до суду, адже мене запевнили, що все законно. А трохи згодом я дізналася, що основного працівника навмисно викликали з відпустки, щоб були основи звільнити мене. Основний працівник фактично пропрацювала декілька днів й знов оформила відпустку, а на це місце взяли зовсім іншу особу. Я так розумію, їм потрібно було працевлаштувати “свою людину”.
Я почала знайомитися з законодавством про працю. Й дізналася багато нового. Виявляється:
  • по-перше, що вони не мали звільняти особу, яка фактично перебуває у відпустці;
  • по-друге, в разі закінчення строку трудового договору, особу, що має дитину до трьох років обов’язково повинні були працевлаштувати;
  • по-третє, відпустка по догляду за дитиною до трьох років у основного працівника закінчилася, ще в жовтні 2016 року (дитині виповнилося 3 роки).
Тобто, мій трудовий договір по суті закінчився ще тоді, але основний працівник оформила відпустку для домашнього догляду за дитиною за медичним висновком. Департамент мав в жовтні 2016 мене звільнити по закінченню строку трудового договору, з обов’язковим працевлаштуванням. Але мене не звільнили й на іншу посаду не перевели, фактично трудові відносини тривали ще до травня 2017 року. А відповідно до законодавства, якщо трудовий договір закінчився а трудові відносини тривають, то трудовий договір стає автоматично безстроковим й звільнити особу мають лише на загальних підставах (а не по закінченню договору).
Саме тому звільнення є незаконним й я вирішила відстояти свої трудові права в суді. Але за 4 місяці (подала позовну заяву ще в червні) не відбулося жодного засідання суду. Суд постійно переносять, з різних причин.
 
Спілкувалась експерт ГО «Сучасна жінка» Галина Нікітіна
 
Шановні жінки, якщо Ви також готові поділитися своїми розповідями про дискримінацію на роботі чи історіями успіху, то заповнюйте форму за посиланням https://goo.gl/vBx44C. Відповідальна особа зв’яжеться з вами для уточнення інформації, написання статті та її публікації. При необхідності розповідь може бути анонімною. Три історії, які наберуть найбільше вподобань, отримають цінні призи від НГО «Сучасна Жінка».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.