bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пологові Львівщини очима породіль”
12.10.2017

10 жовтня у Львові відбулась прес-конференція “Пологові Львівщини очима породіль”.

Захід був присвячений проекту “Реалізація права породіль на бажаний медичний догляд”, що почався на Львівщині та відбувається за підтримки МБФ “Український жіночий фонд”. Реалізує проект Громадська організація “Природні Права Україна” (м. Київ), що займається правозахистом в галузі материнства.

В рамках Проекту проводиться масштабне анкетування серед породіль Львова та області про їхній досвід у пологових та рівень задоволеності форматом допомоги при пологах, просвітницька кампанія серед громадських організації та комунікація з місцевою владою.

Мета Проекту - аналіз ситуації щодо дотримання діючих медичних протоколів та прав породіль в пологових, а також подальше напрацювання разом з місцевими органами влади та іншими зацікавленими сторонами конкретних кроків до позитивних змін в пологових Львівщини

Підставою для реалізації цьогорічного Проекту саме у Львові та області стали дані всеукраїнського анкетування 3526 жінок в 2015 році, проведеного на волонтерських засадах, а також минулорічна широка кампанія місцевих активісток та активістів з метою поліпшення стану справ у пологових будинках Львівщини та врахування потреб жінок у системі пологової допомоги. У 2015 році Львівщина не була у фокусі дослідження, проте породіллі Львівщини виявилися найактивнішими учасницями опитування, поступившись чисельністю лише мамам з Київщини, що визначає актуальність теми.

Не дивлячись на те, що дослідження 2017 року також не є репрезентативним, його результати дуже цікаві з точки зору якісного визначення переліку існуючих проблем та визначення тенденцій.

Право жінок на дотримання їх потреб у пологах закріплено у законодавстві України, зокрема у Наказі МОЗ України від 29.12.2003 року № 620:

«Персоналом акушерського закладу вагітна жінка, роділля, породілля має сприйматись не як об’єкт проведення певних медичних маніпуляцій з метою її розродження, а, насамперед, як особистість і основний учасник у важливому моменті її життя – пологах. На всіх етапах надання акушерської допомоги жінці забезпечується  право на своєчасне отримання від медичних працівників інформації щодо стану її здоров’я та плода (новонародженого), всіх медичних втручань та обстежень, їх необхідності або доцільності, можливих наслідків відповідно до чинного законодавства.»

Щоб дізнатися актуальну ситуацію на сьогодні, ГО «Природні Права Україна» запрошує жінок Львівщини, що народили у 2017 році, до анонімного анкетування, яке триватиме до 15 листопада 2017 року.

Взяти участь у дослідженні можна у двох форматах:

  • онлайн за лінком https://goo.gl/forms/rLTawJMMo0vfpV9d2 (знайти посилання на анкету також можна на сторінці Проекту у ФБ - www.facebook.com/anketa.lviv)
  • паперову анкету можна отримати у Першій Львівській Медіатеці (вул. Мулярська, 2а)

На заході також були присутні представники місцевої влади, медичних закладів, громадських організацій. Активна дискусія, яка зав’язалась з приводу проблем, над розв’язанням яких працює проект, дозволяє сподіватись на плідну співпрацю всіх зацікавлених сторін.

У прес-конференції взяли участь:

Євгенія Кубах, керівник Проекту, співзасновниця ГО “Природні Права.

Анастасія Сальникова, експертка з питань громадського здоров’я, PhD з політології, співзасновниця ГО “Природні Права Україна”.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.