bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Нові підходи до реформування митного обслуговування обговорювали у Львові
08.05.2017

4 травня 2017 року за круглим столом зібралися представники громадськості, малого бізнесу та усіх органів влади, які беруть участь в процедурах митного обслуговування. Круглий стіл «Єдине вікно» як засіб реформування процедур митного обслуговування та контролю», проведений ГО «Центр громадської адвокатури», мав на меті залучити представників малого та середнього бізнесу, громадськості та влади до широкого діалогу щодо розуміння нових підходів роботи митних та контролюючих органів при здійсненні митних операцій у контексті впровадження положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Одним із великих розділів Угоди про асоціацію між Україною та ЄС становлять митні питання та сприяння торгівлі. Безпосередній вплив на громадян ці питання мають через формування вітчизняного ринку товарів та їх вартості, як і нарощення можливостей вітчизняного бізнесу шляхом експорту якісної продукції.

У ході дискусії учасниками висловлено бачення стану здійснення процедур ввезення/вивезення товарів. Зокрема, керівник проекту «Ефективна співпраця громадськості та влади на Львівщині як шлях до розвитку транскордонної торгівлі» Ярослав Хауляк ознайомив учасників з основними вимогами до України у митних та торгівельних питаннях, що виникли у зв’язку з ратифікацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Проаналізовано основні прийняті кроки на шляху до впровадження положень Угоди, що стало основою для дискусії та допомогло зрозуміти виклики, які стоять у майбутньому. Одним з основних механізмів, який найбільш відчутний на місцевому рівні, при проведенні митних процедур є впровадження нового принципу взаємодії митних та дозвільних органів за принципом «єдиного вікна». Як зазначив Ярослав Хауляк, процедура «єдиного віна» запроваджена з серпня 2016 року та кількість здійснених за відповідною процедурою операції збільшується. У першому кварталі 2017 року через «єдине вікно» здійснено більше 8 % операцій з ввезення продукції та майже 18 % операції з вивезення. Слід підкреслити низький рівень обізнаності представників бізнесу щодо ефективності зазначеної процедури та порядку її роботи загалом.

Експерт проекту Богдан Зелений окреслив нормативно правове поле функціонування процедури «єдиного вікна». Він зазначив, що попри досить чітке формулювання порядку ввезення чи вивезення продукції у профільній постанові Кабінету Міністрів № від 25 травня 2016 р. № 364, існують профільні нормативні документи, які ще не приведено у відповідність до відповідної процедури, але застосовуються вони дозвільними органами при проведенні визначених видів контролю. Основна перевага принципу «єдиного вікна» - обмежені часові рамки для здійснення контролю та чіткість процедур.

Голова Центру громадської адвокатури Тетяна Яцків та керівник Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес підкреслил необхідність чіткого визначення митної вартості продукції та прозорості цього механізму, як це впроваджено в країнах ЄС.

Учасниками круглого столу також були представники дозвільних органів, які задіяні до проведення контролю та працюють в системі «єдиного вікна». Зокрема, це Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області, Державна екологічна інспекція у Львівській області, Львівська регіональна служба держветсанконтролю та Львівська митниця ДФС.

Представник Львівської митниці ДФС Роман Гец представив нововведення у роботі митних органів у Львівській області та надав вичерпні відповіді учасникам щодо процедур взаємодії за принципом «єдиного вікна». Учасників також цікавили питання взаємодії та передачі даних між відповідними органами влади.

Учасники зі сторони бізнесу та влади підкреслювали важливість інформування бізнесу та громадськості щодо впроваджуваних механізмів та реформ. Важливим є донесення інформації до цільових груп, що користуються безпосередньо послугами, оскільки бізнесу складно самостійно вникати у тонкощі процедур.

Захід проведено в рамках ініціативи «Ефективна співпраця громадськості та влади на Львівщині як шлях до розвитку транскордонної торгівлі», що реалізується ГО «Центр громадської адвокатури» в межах проекту «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

Контакти

  • http://cga.in.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.