bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Безоплатна правова допомога на Миколаївщині: створення дієвої моделі
21.02.2017

Яка модель надання правової допомоги мешканцям Миколаївщини може бути найбільш ефективною? Куди громадянам звертатися, щоб отримати кваліфіковану (і головне – безкоштовну) консультацію юриста чи адвоката.Ці питання під час брифінгу, що відбувся в КМЦ.МИКОЛАЇВ, обговорили представники громадських організацій, трьох місцевих центрів надання БВПД, управління юстиції у Миколаївської області – учасники «Партнерства за якісну правову допомогу» .

Фото-звіт

Упродовж останніх двох років пріоритетними питаннями для більшості територіальних громад Миколаївщини, зокрема Миколаєва та Вознесенська, є питання соціального захисту, земельно-майнові, надання комунальних послуг. Особливо це стосується соціально незахищених категорій населення. «У вирішенні даних проблем може допомогти запровадження дієвої системи безоплатної правової допомоги.

«Вона має поєднувати надання первинної допомоги (органами місцевого самоврядування), вторинної допомоги (центрами БВПД) та ініціативи місцевих громадських організації. Саме так член місцевої громади у правовий спосіб зможе захистити свої законні інтереси та право на якісні муніципальні і адміністративні послуги. А якщо ні,  то альтернативою буде «Шини+»», –

переконаний Михайло Золотухін, директор «Фонду розвитку міста Миколаєва», та координатор Партнерства.

Саме на створення такої дієвої моделі був спрямований річний проект партнерстства «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у Миколаєві та Вознесенську».

«..Наш фокус - формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги на основі  взаємодії між усіма надавачами правової допомоги. Саме  для  цбого у 2015 році були укладені годи Фонду з Першим (угода від 12.10.15 р) та  Другим (угода від 10.11.15р) місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та , зокрема через комунікативні можливості Центральної бібліотеки міста Миколаєва ім. Кропивницького та ії мережі бібліотек – філій через Sкype. . Також протягом проекту ми  налагодили  співпрацю з головним територіальним управлінням юстиції у Миколаївської області, Офісом розвитку Миколаївщини та Миколаївським міськвиконкомом, Вознесенською міською радою та ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії».

Ми разом  провели відповідне аналітичне дослідження. Наслідком просуванні його висновків є наказ Координаційного центру БПД Мінюсту України №188 від 27.09.2016 р.,  яким на місцеві Центри БПД покладені таж надання первинної правової допомоги. http://legalaid.gov.ua/images/legislation/181.pdf. Так ми разом дибились сталості надання первинної допомоги мешканцям сіл і міст за рахунок коштів державного бюджету.

Але викликом є не розуміння дякими представниками органів  місцевого самоврядування з одного боку, доцільності витрат коштів місцевого надання первинної допомоги, якщо це вже надається держаними установами та органами. З іншого , відсутність відповідних знань та навичок у місцевих чиновників та депутатів щодо запровадження місцевої моделі надання первинної правової допомоги.

Тому партнерство видало  практичний посібник - « Методичні рекомендації щодо  організації надання безоплатної первинної правової допомоги  органами місцевого самоврядування (ОМС» ю. що ми і презентуємо на брифінгу …»

https://www.youtube.com/watch?v=Wk84nZSIKQ0

Як нагадала заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Миколаївської області Інна Фірсова, влітку 2016 року були створені бюро з надання безоплатної первинної правової допомоги. Також на базі районних управлінь функціонують 94 громадські приймальні, до яких громадяни можуть звернутися з правових питань.

Минулого року послугами Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД скористалося більш ніж 3 тисяч осіб. Ще близько 900 отримали первинні консультації у бюро, повідомила Вікторія Царьова – начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами з надання безоплатної первинної правової допомоги. До Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД торік звернулося майже 5 тисяч миколаївців. Проте, як наголосила в.о. директора Наталія Гнатуша, тих функцій, які сьогодні покладені на центри та бюро правової допомоги недостатньо для громади Миколаєва та Вознесенська. «І хоча, починаючи з 2011 року, органи місцевого самоврядування отримали можливість створити власну систему надання первинної правової допомоги, вони скористалися нею лише формально», – наголосив Михайло Золотухін.

Якщо говорити про місто Вознесенськ, то тут безкоштовну правову допомогу громадяни сьогодні можуть отримати в місцевому центру з надання БВПД, а також у ГО «Агенція економічного розвитку м. Вознесенська». На її базі з 2013 року діє громадська приймальня, юристи якої консультують громадян із земельних та житлово-комунальних питань.

«Ще до того, як центри БВПД почали надавати первинну допомогу,  ми звернулися до Вознесенського міського голови Віталія Лукова з ініціативою про створення комунальної установи, котра б взяла на себе цю функцію. Він відмовився, заявивши, що в її заснуванні немає необхідності, проте пообіцяв створити робочу групу, яка б більш детально вивчила дане питання, – розповідає голова ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» (ВАРДМ) Тетяна Зелінська -

«..Своєї обіцянки мер не дотримав, тому громадськість заручилася підтримкою депутатського корпусу. У результаті рішенням профільної комісії була створена робоча група, представники якої дійшли висновку, що оптимальна модель надання безоплатної правової допомоги в Вознесенську – це створення комунальної установи».  Добавила  голова ВАРДМ.

Поки що первинну правову допомогу надають бюро, котрі функціонують при центрах БВПД, однак, скоріш за все, у наступному році їх позбавлять цієї функції. Куди тоді звертатися громадянам зі своїми проблемами? Звісно, система безоплатної правової допомоги спрямована на те, щоб навчити громадян самостійно захищати свої інтереси, проте спершу їх треба цьому навчити, говорить начальник відділу представництва Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Дар’я Овчиннікова.

У результаті учасники брифінгу вирішили направити до Миколаївської та Вознесенської міських рад методичні рекомендації, які допоможуть покращити надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування, тим паче, що є успішний приклад такої практики в інших регіонах.

Діяльність партнерства «За якісну безоплатну правову допомогу» відбувається в рамках проекту «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську, що реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.