bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Маріуполі обговорили поточну ситуацію із правами людини
22.12.2016

20 грудня 2016 р. у Маріуполі в приміщенні антикафе «Халабуда» відбулася прес-конференція Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Під час заходу представники правозахисних організацій обговорювали з присутніми можливості впливу на поточну ситуацію із правами людини у контексті військового конфлікту на сході України.

«З початком війни випадки грубих порушень прав людини стали масовими на Донбасі. Тому з 2015 року правозахисні організації вирішили об’єднатися для спільного фіксування подібних злочинів», – зауважила Аліна Боднар, менеджер з комунікацій ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив.

Про те, чому потрібно збирати інформацію про згадані злочини, розповіла Мирослава Статкевич, документатор порушень прав людини, скоєних під час конфлікту (ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив»). За її словами, правозахисники опитують свідків порушень незалежно від їхніх політичних поглядів чи сторони, від злочинних дій якої вони постраждали. Зібрані дані про такі порушення допоможуть пізніше притягнути до відповідальності винних та, що не менш важливо, сформувати об’єктивне бачення конфлікту. Цілісна картина правди про порушення з обох боків – це перша зброя проти пропаганди. У майбутньому, переконані правозахисники, це стане підґрунтям для примирення українців.

«Щоб спростити процес повідомлення про порушення передусім для тих, хто проживає або перебуває на тимчасово окупованих територіях, фахівці з цифрової безпеки розробили спеціальний захищений електронний ресурс. Форма для повідомлень про злочини доступна на сайті Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» (https://jfp.org.ua/report_violation/povidomyty-pro-zlochyn). Її легко заповнити, при цьому свідкові гарантується повна безпека. Українські та зарубіжні експерти з ІТ-безпеки тестували ресурс впродовж шести місяців, поки не впевнилися, що він абсолютно безпечний», – підкреслила Аліна Боднар.

За словами представників Коаліції, при передачі повідомлення на сайті застосовується двостороннє шифрування даних, тому навіть якщо зловмисникам і вдасться перехопити дані, вони не зможуть їх прочитати. Ключ для розшифрування змісту є тільки у фахівців, які опрацьовують свідчення. Учасників прес-конференції також цікавила проблема безкарності, яка ще яскравіше проявилася у зв’язку з військовим конфліктом.

За словами Мирослави Статкевич, правозахисники після отримання свідчень поєднують між собою випадки, які стосуються одного й того ж місця чи потенційного злочинця, у захищеній базі даних. Така процедура необхідна для того, щоб Міжнародний кримінальний суд зміг у перспективі покарати осіб, які віддавали накази вчиняти грубі порушення прав людини, або не робили нічого, знаючи про злодіяння своїх підопічних.

Прес-конференція проводиться в рамках проектів «Продукти діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» для мешканців зони конфлікту» та «Популяризація діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»», які реалізуються за підтримки Фонду прав людини МЗС Королівства Нідерландів.

Контакти

  • Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.