bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась дискусія «Майбутнє міської мобільності в Чернівцях»
05.07.2016

У Чернівцях відбулась дискусія «Майбутнє міської мобільності в Чернівцях», на якій австрійські планувальники міських просторів, які мандрують Східною Європою на власноруч зробленому бамбуковому велотандемі, зустрілись з місцевими посадовцями, активістами та медіа.

30 червня - 1 липня 2016 р. Чернівці відвідали австрійські планувальники міських просторів Роланд Клосс та Ева Грушик, які є учасниками проекту “Через Європу на тандемі” (Tandem Crossover Europe).

Найважливішим етапом їх перебування в Чернівцях стала зустріч-дискусія “Майбутнє міської мобільності в Чернівцях”, організована Буковинською агенцією регіонального розвитку (http://www.bard.cv.ua/). Під час дискусії планувальники зустрілися з мером Чернівців Олексієм Каспруком, головним архітектором міста Наталією Хілько, директором департаменту ЖКГ Сергієм Погоренним, іншими посадовцями міської ради, активістами, архітекторами та журналістами.

Важливі тези, які прозвучали в дискусії:

  • Чернівці стимулюють використання приватного автомобільного транспорту, про що свідчить, зокрема, низька вартість паркування порівняно з вартістю квитка на громадський транспорт;
  • історичний центр Чернівців розбудовували сотні років тому для людей. Зараз його використовуєть машини, хоча він для цього не пристосований. Саме велосипед є ідеальним транспортом для центральної частини міста;
  • при будівництві велодоріжок важливим є комплексний підхід (будівництво суцільних маршрутів, а не маленьких ділянок) та швидкість роботи, щоб людти одразу могли відчути переваги велоінфраструктури;
  • будувати велодоріжки бажано за рахунок проїжджої частини, не забираючи при цьому місце в пішоходів;
  • менталітет людей зміниться, коли вони отримають альтернативу для мобільності, коли люди будуть почуватись безпечно під час поїздок велосипедом;
  • просторовий розвиток міста повинен відбуватися у тісній співпраці влади та мешканців міста;
  • в довгостроковій перспективі мер Олексій Каспрук бачить Чернівці як місто пішоходів, велосипедистів та щасливих людей!

Давайте будувати міста для людей! І не забуваємо, що розвинутими можуть вважатися не ті країни, де бідні люди їздять на автомобілях, а ті, де багаті люди використовують велосипеди!” - такими були завершальні настанови гостей.

Бамбуковий тандем для Еви та Роланда є символом співпраці, яка повинна лежати в основі урбаністичного розвитку міста. Апогеєм зустрічі стало спільне катання на велотандемі мера та мешканців Чернівців, які таким чином проявили свою готовність до співпраці.

Ева Грушик та Роланд Клосс на власноруч сконтруйованому з бамбуку велотандемі вирушили з Відня у подорож «Через Європу на тандемі». Вони планують подолати 7000 км містами Східної та Північної Європи. Лише трьом містам в Україні пощастило зустрітися з мандрівниками – Одесі, Чернівцям та Львову!

Проектом «Через Європу на тандемі» Ева та Роланд популяризують використання велосипеду серед мешканців та представників органів влади, збирають інформацію про інноваційні проекти та розвиток велотранспорту в країнах Східної Європи. Зустрічаючись з архітекторами, планувальниками, експертами, активістами та юристами, вони формують мережу європейських міст, що дружні до велосипедів.

Більше про проект:

  • https://www.facebook.com/tandemcrossover/
  • https://www.tandem-crossover.eu/idea/

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.