bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку відбулася прес-конференція щодо проблем із працевлаштуванням серед ВПО та ветеранів АТО
01.06.2016

30 травня 2016 р. у Луцьку відбулася прес-конференція «Працевлаштування та перенавчання – як ці проблеми вирішують переселенці». Ініціювало її проведення луцьке представництво ГО «Центр зайнятості вільних людей».

Невирішеність проблеми працевлаштування є важливою перешкодою на шляху інтеграції вимушених переселенців. Але у держави і влади досі немає чіткої стратегії, як вирішувати це питання. Будувати великі підприємства, створюючи нові робочі місця? Перепрофілювати містян-переселенців на роботу в аграрному секторі, одночасно вирішуючи проблеми з житлом (адже закинутих сіл в Україні ще багато)? Такі ідеї інколи висловлювались  представниками владних структур. Автори таких думок певно не уявляли собі наскільки важливо людині, що втратила все, зберегти хоча б свій звичний стиль життя. Звісно, є випадки, коли сім’я переселенців, яка до війни мешкала у великому місті, береться вирощувати худобу чи займається ягідництвом, але таких прикладів мало. Бо для того, щоб кардинально змінювати своє життя, потрібен великий енергетичний ресурс і сміливість.

На Волині  програм на надання грантів на започаткування власної справи від іноземних донорів переселенцям поки що не існує. А суми, що могла б запропонувати на такі цілі їм державна служба зайнятості, дуже мізерні.  «Проблема потопаючих є справою рук самих потопаючих» вирішили в ГО  “Переселенці Криму та Донбасу”,  і у травні 2015 року відкрили у Луцьку представництво ГО “Центр зайнятості вільних людей» ( скорочено ЦЗВЛ-Луцьк).

Перші 6 місяців волонтерської роботи дозволили визначитись з основними проблемами в працевлаштуванні. Для отримання державної допомоги переселенцям  потрібно було бути офіційно працевлаштованими, а пропозицій офіційного працевлаштування було небагато. Катастрофічно не вистачало підходящих вакансій з робочим днем до 17-18 години для мам, що мали дітей шкільного та дошкільного віку ( а таких серед  переселенців переважна більшість). І жінки зголошувались працювати за невеличку зарплату прибиральницями, посудомийками і т.д. Коштів навіть на мінімальні потреби не вистачало, адже вартість оренди житла постійно зростала. І жінки шукали собі підробіток.

Саме тоді у Ази Голощапової, координатора ЦЗВЛ-Луцьк, виникла ідея організувати безкоштовні курси копірайтингу для цих мам. Вела їх також безкоштовно переселенка з Луганщини Галина Ямпольська. Разом з нею курс   з Hand Made вела Ірина Голощапова. Консультували, шукали інформацію про вакансії, допомагали в написанні резюме Наталя Кононихіна і Аза Голощапова.

У грудні ЦЗВЛ отримав грант на виконання проекту  «Працевлаштування та соціальна реабілітація ВПО та ветеранів АТО», який тривав 6 місяців за фінансової підтримки USAID UCBI. З урахуванням отриманого досвіду у Луцьку вирішили зробити акцент на самозайнятості та фрілансі. Тобто надбанні професійних навичок, які допомагають отримати роботу незалежно від регіону проживання та наявній кількості вільних робочих місць.

Організатори проекту знайомили переселенців  та ветеранів АТО з сучасними професіями у сфері інтернет-технологій на курсах створення  сайтів, копірайтингу, SMM,створення відеороліків для YouTube та майстер-класах з фотографування. Найважчим було розвіювати міф, що заробляти в інтернет можуть тільки ІТ-шники. Підібрали потужну команду професіоналів-викладачів, яка ділилась своїм практичним досвідом, допомагала зробити перші кроки і повірити в позитивний результат. Приміщення для проведення курсів і тренінгів надавали Волинська обласна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки та Луцька міська дитяча бібліотека для дітей, за що їм щира вдячність.

Цікаву ініціативу підтримали обласний та міський центри зайнятості. Начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Балакіна Н.Б. відмітила : «Ми побачили перспективність цього напрямку, тому активно підключились до підбору аудиторії з числа перебуваючи на обліку. Ми підтримуємо ідею створення в нашому регіоні Школи фрілансу на базі ЦЗВЛ і будемо співпрацювати і надалі».  Спільними зусиллями  були організовані 6 тренінгів: « Що таке фріланс або Основні види заробітку в Інтернет» в м.Луцьк, Рожище, Ковель, Ківерці. В них взяли участь  84 учасники, 70% з яких були ветерани АТО.

На тренінгу “Як знайти  роботу?» надавали  нові знання  та навички, які допомагають шукати роботу більш результативно. Спільне навчання допомагало переселенцям та волинянам краще розуміти один одного, руйнувати міфи про їх докорінну відмінність.

  Учасників, які мали прагнення займатись підприємницькою діяльністю, фахівці консультували та навчали на тренінгу “Від ідеї до створення бізнесу», влаштовували їх участь у  ярмарках. Валентина Любушкіна – одна з тих, хто вже визначився з напрямком майбутньої діяльності. Людина дуже творча, за фахом філолог та юрист, зараз вже на пенсії. До війни разом з подругою-керамісткою, яка мешкає у м.Слов’янську, створювали різний посуд та сувеніри. У вільний час Валентина придумувала ідею та дизайн виробу, а подруга втілювала її в життя.  «За останні два роки моє захоплення стало головною справою життя. Повинно в людини бути щось, що гріє душу, окрім сім’ї та дітей. Я бачила багато людей, що страждали на депресію, а мені допомогла творчість. На заняттях з Hand Made я навчилась тримати пензля в руках, змішувати кольори, опанувала декупаж. Зараз розмальовую ті вироби, що надсилаю мені подруга. Використовую їх в побуті, дарую знайомим, почала брати участь в ярмарках. Таких виробів ні у кого нема, бо це авторська розробка. Використовуємо тільки якісну глину, з нею працювати краще і вироби гарніші. Так і працюємо -  подруга на Сході, а я на Заході. Мрію про власний бізнес, працюю в цьому напрямку, але поки не все виходить, мало коштів»

Послугами проекту скористались: 280 осіб, на курсах та тренінгах пройшли навчання 240 осіб, 40 отримали консультації та інформацію про вакансії. Вже є ті, хто знайшов себе у новій сфері, працевлаштувався. Створені нові сайти, групи в соцмережах. Майстрині створили аматорське об’єднання «Дари Макошь», проводять благодійні майстер-класи для дітей з обмеженими можливостями, беруть участь у ярмарках.

« Це був пілотний проект, ми маємо бачення щодо продовження проекту – створення Школи фрілансу. Є молодь Волині, яка хоче долучитись до цієї сфери, але не має коштів на навчання. Є команда, яка має фах, учбові програми і велике  бажання працювати. Шукаємо місцевих партнерів та інвестиції, сподіваємось, що все в нас вийде.» - завершила прес-конференцію координатор ЦЗВЛ-Луцьк Аза Голощапова.

Контакти

  • ГО «Центр зайнятості вільних людей»
  • 0990737331

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.