bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Просвітницька діяльність у школах Сватівської громади
26.05.2016

У Сватівському районі пройшли «Уроки децентралізації», завдяки яким школярі та педагоги не лише дізналися про важливість розпочатої в Україні реформи зі створення спроможних громад, але й вирішили зайнятися різними громадськими та просвітницькими ініціативами. 

Досі у районі відчувався брак молодіжної активності. Не вистачало тем, навколо яких гуртуватися, але тепер громадська діяльність молоді почала розвиватися одразу в кількох напрямках. Почали формуватися юні громадські лідери, волонтери як у Сватовому так і в селах Гончарівка, Куземівка, Мілуватка тощо.

Після презентацій у школах та аграрному ліцеї, проведених лекторами центру «Логос» зі Львова, налагодилася співпраця з місцевою владою, освітянами, а серед зацікавленої молоді створилося і почало діяти просвітницьке об’єднання – «Учнівське братство». Тепер його волонтери не лише провели прибирання на березі річки, але й їдять по селах району, ходять по школах районного центру і всюди проводять мотивуючі зустрічі із однолітками, презентації, кіноуроки, дискусії.  

Серед іншого у сільських та міських школах показують телесюжети з екоакцій Учнівського братства, а також відео про історію успіху села Снітків з Вінниччини. Це село стало прикладом поєднання інтересів селян, які шукають заробітку, та бізнесу з міста, який готовий принести нові ідеї та інвестиції: подарувати саджанці та вигідно для селян закуповувати зібрані ягоди. Йдеться про запровадження кластерної моделі ягідництва. І тепер в Сніткові немає жодної пустої хати, люди повертаються з міста, село розширило дитячий садок, а кожна родина може заробити по 12 тисяч гривень лише з трьох соток, засаджених смородиною. Люди засадили садами і ягідниками усі свої паї, повернувши їх з оренди.

Крім теми розвитку рідної громади, школярі-волонтери розповідають і про необхідність подолання міфів, які розділяли Україну і сіяли ворожнечу між різними регіонами. З цією метою активісти показують просвітницькі фільми про історії звичайних українців, які у середині ХХ століття стали символами боротьби за людську гідність, права людини та свободу. Під час кіноуроків відбулися презентації документального фільму «Загадка Норильського Повстання»  про боротьбу за людську гідність та свободу в концтаборі сибірського ГУЛАГу. 

Протягом літа учні-волонтери на Сватівщині запланували також зустрітися з місцевими родинами політичних в’язнів, які можуть розповісти схожі історії про сталінські репресії та силу духу тих, хто пішов на спротив тоталітарному режиму. Зокрема, у селі Куземівка активісти знайшли інформацію про двох репресованих земляків, яку можна поширити в подальшій культурно-просвітницькій роботі у Сватівській громаді. 

Контакти

  • ВМГО “Студентське братство”
  • https://www.facebook.com/vmgosb

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.