bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Острозі відбулися дебати «Україна і європейські цінності»
23.05.2016

18 травня 2016 року, в центральному корпусі Національного університету «Острозька академія» в рамках фестивалю «Острог. Ренесанс» відбулись молодіжні дебати (Британський формат парламентських дебатів). Тематика: «Україна і європейські цінності».

В аудиторії зібрались зацікавлені викладачі та студенти (спудеї, як кажуть в Острозі), головним очікуванням для яких було знайомство з освітньою технологією «Дебати», набуття дебатного досвіду, що дозволяє проявляти справжніх лідерів у студентському середовищі. Змагання як процес і перемога як мотивація участі зумовили особливу безкомпромісну атмосферу під час дебатного раунду.

Учасники дебатів:

  • Аліна Притикина та Едуард Оленцевич (Донецький національний університет, м. Вінниця);
  • Ірина Гоюк та Соломія Войтович (Національний універистет «Острозька академія»);
  • Ірина Нагорняк та Антон Рекун  (Донецький національний університет, м. Вінниця);
  •  Олена Кулакевич та Діана Кабанова (Глухівський національний педагогічний університет).

Жеребкуванням були визначені ігрові позиції команд-учасниць та резолюція (тема) гри.

Перший Уряд: Аліна Притикина та Едуард Оленцевич.

Другий Уряд: Олена Кулакевич та Діана Кабанова.

Перша Опозиція: Ірина Нагорняк та Антон Рекун. 

Друга Опозиція:  Ірина Гоюк та Соломія Войтович.

Тема гри: «Ця палата запровадить евтаназію».

Не зважаючи на певною мірою статус показової, дебатна гра пройшла на високому рівні, без грубих помилок і в рамках Британського формату парламентських дебатів, що особливо прискіпливо контролював модератор (спікер) гри. В реальному житті, на жаль, не так просто забезпечити чесність і справедливість в процесі соціальної комунікації, що стає експліцитним мотивом для поширення освітньої технології «Дебати» в молодіжному (особливо студентському) середовищі з метою формування і поширення дискусійної культури, критичного мислення та риторичної майстерності.

Учасникам дебатів довелося балансувати між такими європейськими цінностями, як «гідність», «свобода», «рівність» і разом з тим пропонувати свою версію застосування поняття «гуманність» і «гуманізм» по відношенню до невиліковно хворих людей і їхнього права на життя в жахливому стражданні і смерть як його припинення. Досвід європейських країн, в яких запроваджено право на евтаназію, залишає відкритим питання щодо готовності людства до прийняття складних рішень по відношенню до застосування суперечливої норми, врегульовуючої головне людське право на життя (як вищу гуманітарну цінність).

Кращими спікерами дня стали: Ірина Гоюк і Антон Рекун (в якості призів: корисні книги «Гендерні медійні практики»). Перемогу в дебатній грі у відповідності до консенсусу, досягнутого суддівською колегією, здобула Перша Опозиція, друге місце – Друга Опозиція, третє – Перший Уряд і четверте місце – Другий Уряд.

Після дебатів ще тривалий час в аудиторії Острозької академії не вщухали емоційні обговорення і варіації вирішення піднятої проблеми. Організаторка фестивалю пані Людмила Харарук («Мистецькі експедиції»), вітаючи дебатерів, привернула увагу до важливості інформаційно-комунікаційного обміну між університетами як невичерпного джерела ідей, що ведуть до реальних якісних змін в житті. Заступник декана гуманітарного факультету Острозької академії Максим Карповець підсумував значення можливості висловити свою думку в стилі, який є переконливим і зрозумілим та в цілому корисність освітньої технології «Дебати» задля поширення європейських цінностей в українському суспільстві.        

Контакти

Коментарі

Bолодимир Любивий   2887 днів тому   #  

Європейські цінності не можуть популяризуватись самі собою або через ЗМІ (в т.ч. телевізор і Інтернет), бо мають бути експліцитними, тобто - сприйнятими людиною завдяки критичному мисленню. Ми перебуваємо у пошуку, а отже - щодня змінюємось!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.