bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як допоможе виживанню сіл їхнє добровільне об’єднання
05.05.2016

Обговорили 28 квітня за круглим столом у приміщенні Кривоозерського будинку культури 25 представників органів місцевого самоврядування/активістів сіл Кривоозерського району; Кривоозерської і Первомайської  районних рад і районних і державних адміністрацій Миколаївщини, експерти ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ), Офісу розвитку Миколаївщини та Української Гельсінської спілки прав людини.

Учасники наради прийшли до висновку, що лише активна самоорганізація сіл є дієвим рецептом захисту інтересів селян у незворотних процесах формування об’єднаних громад. Саме так можливо реалізувати демократичний принцип добровільності при формуванні спроможних громад. А команда експертів допоможе залучити гранти /інвестиції у виживання і  стратегічний демократичний розвиток місцевих громад. Про що підписано відповідні угоди про співпрацю з одного боку, між головою Кривоозерської  районної адміністрації Олексієм Мирошниченко ради і головою районної ради  Олександром Козерецьким та з іншого,  директором з ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Михайлом Золотухіним.

На думку більшості учасників круглого столу добровільному об’єднанню сіл у спроможні місцеві громади заважають як патерналістський радянський менталітет учасників реформ так і міфи щодо автоматичної ліквідації більшості сільських шкіл у об’єднаних громадах. Бракувало бажання і навичок конструктивного рівного діалогу у  всіх його учасників. А на переконання голови РДА Олексія Мирошниченко : «Децентралізація – це не мета, а інструмент для забезпечення розвитку громад».

IMG_7952

За висновками дослідження Фонду «Проблеми дієвості безпосереднього народовладдя у селах і містах Миколаївщини», у місцевих громадах бракує нормативно-правового забезпечення процедур самоорганізації та місцевої демократії, відповідних знань їх застосування, навичок місцевої демократії належного врядування,  бюджетного процесу та залучення ресурсів, що необхідні для виживання новостворених місцевих громадах.

Далі - хроніка заходу :

- Сьогодні ми зібралися, щоб висловити свою думку з питань децентралізації. Команда експертів поділиться досвідом залучення грантів, які можуть стати додатковими інвестиціями у виживання і  стратегічний демократичний розвиток місцевих громад та дадуть відповідь на наші запитання щодо об’днання,- сказав голова райдержадміністрації Олексій Мірошниченко, розпочинаючи семінар.

Учасники семінару прийшли до висновку, що лише активна самоорганізація сіл є дієвим рецептом захисту інтересів селян у  процесах формування об’єднаних громад. Саме так можливо реалізувати демократичний принцип добровільності при формуванні спроможних громад .

Директор  ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Михайло Золотухін наголосив: « 20 років ми стояли на шляху реформ і ось нарешті почалися зміни. Далі так жити вже стає неможливо. Перш за все потрібно зрозуміти причини чому стає все гірше й гірше. Наші проблеми потрібно вирішувати нам самим. Життя не стоїть на місці. Чекати що хтось дасть гроші не можна».

Михайло Євгенович представив напрацювання клієнтів і сервіси «Ресурсного центру сприяння самоорганізації та демократії участі на Миколаївщини», що діє на базі ФРММ з 2012 р. Зокрема,  допомога у прийнятті демократичного Статуту першої на Миколаївщині Куцурубської об’єднаної громад, підтримці ініціатив органів самоорганізації (ОСН)

Учасників зацікавили історії успіху ОСН з вирішення таких нагальних проблем локальних громад як  водопостачання, водовідведення благоустрою, доріг, поховання померлих у м  Вознесенськ, Миколаїв, Снігурівка, Казанка та інш. и  ОСН м. Миколаєва, м Вознесенську, м. Снігурівка, с Казанка та сіл Баштанського району.

-  Основна метаIMG_7954 територіальної реформи – об’єднати громади навколо вирішення основних проблем їх жителів. Тільки об’єднання зможе утримати інфраструктуру без погіршення рівня життя людей. Вислухавши думку громади ми дійшли до висновку - один район – одна громада. Серед переваг створення єдиної об’єднаної громади – збереження Кривоозерського району як територіально-адміністративної одиниці. Формуючи громаду ми маємо думати про те, що нас об’єднує. Потрібно в першу чергу звертати увагу на перспективи нашого об’єднання. Стара система вже не може існувати. Децентралізація – це не мета, а інструмент для забезпечення розвитку громад.

Ми дивимось на досвід європейських країн, але в своїй практиці використовуємо лише те, що має покращити наше життя, - наголосив Олексій Володимирович.

На думку більшості учасників семінару добровільному об’єднанню сіл у спроможні місцеві громади заважає як радянський менталітет учасників реформ так і міфи щодо автоматичної ліквідації більшості сільських шкіл у об’єднаних громадах. Про це висловились більшість сільських голів.

- Нажаль, у місцевих громадах бракує реального розуміння перспектив децентралізації, нормативно-правового забезпечення процедур самоорганізації та місцевої демократії, відповідних знань їх застосування, навичок місцевої демократії належного врядування,  бюджетного процесу та залучення ресурсів, що необхідні для виживання новостворених місцевих громадах, - констатував депутат районної ради Юрій Крохмаль.

Експерти Фонду поділились секретами залучення грантів, інвестицій та інших ресурсів у ініціативи мешканців сіл з формування спроможних місцевих громад.

Також представник Вознесенської міської ГО «Агентство економічного розвитку» Олександр Ревебцов довів до відома присутніх, що 17-18 червня відбудеться навчальний тренінг «Основні юридичні питання земельного, сімейного, трудового, спадкового права і шляхи їх вирішення в сільських громадах». До участі у дводенному навчальному тренінгу запрошуються: сільські, селищні голови, заступники та секретарі: Арбузинського, Братського, Веселинівського, Вознесенського, Врадіївського, Доманівського, Єланецького, Кривоозерського, Первомайського районів. Тренінг проводиться з метою розширення доступу населення до безоплатної правової допомоги, підвищення рівня поінформованості громадян з механізмами захисту своїх прав та вирішення майнових, земельних, цивільних та інших питань, а також надання знань та навичок щодо правової допомоги, ознайомлення із найбільш актуальними питаннями звернень громадян та шляхами їх вирішення.

Довідково

Форум «Дієва самоорганізація та участь селян у формуванні спроможних територіальних громад на Миколаївщині. Виклики, практики, перспективи», відбувся на виконання Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області до 2020 р на період 2015-17 р.» (рішення Миколаївської обласної ради № 7 від 30.07.2015 р.) та є підсумковим заходом проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієве безпосереднє народовладдя у селах і містах Миколаївщини».

Партнери проекту: Миколаївська обласна державна адміністрація, Миколаївська обласна рада, Кривоозерська районна рада, Кривозерська районна державна адміністрація , Офіс розвитку Миколаївщини.

Контакти

  • Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
  • [email protected]
  • Тел./факс. (0512) 47-38-79
  • http://frgn.mk.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.