bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Львівщині відбулися «Уроки децентралізації»
21.04.2016

«Уроки децентралізації» у Перемишлянському районі центр «Логос» проводить за  проектом «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». Цей проект відбувається у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні». В Україні цю програму реалізують Інститут Громадянського Суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа, а фінансує Європейський Союз.

Для успіху просвітницької кампанії зі створення спроможних громад важливо знайти місцеві мотивуючі приклади. Досі через панування негативних міфів жодне село Перемишлянського району Львівщини не розпочало процес створення об’єднаної громади із районним центром Перемишлянами, з містом – Бібркою абощо.

З метою інтерактивного спілкування із молодіжною аудиторією  Інформаційно-аналітичним центром «Логос» було запрошено Віталія Іванова та Анастасію Харевич – досвідчених лекторів Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство».

Лектори пояснили, що до початку реформи одна українська сільрада була на кілька сіл – до 7 і більше. Такому поєднанню бракувало не лише власних ресурсів, але часто і логіки.

Перший приклад, який наводять громадські активісти: для того, щоб потрапити за довідкою до своєї сільради у Коросне, мешканцям Унева треба їхати через райцентр Перемишляни, іншої дороги немає. То може краще і Уневу і Коросно та іншим селам створити спільну громаду із Перемишлянами?

Другий приклад, який наводиться на «Уроках децентралізації»: у селі Лагодів Перемишлянського району два роки пішло на те, щоб підприємець оформив через усю районну бюрократію документи на відкриття кар’єру. «У об’єднаній громаді це буде набагато швидше» - стверджує Віталій Іванов. «Більше того, до реформи, село не відчувало нових надходжень від довгоочікуваного відкриття кар’єру - усі вони йшли на утримання апарату сільради. А тепер, в рамках реформи, громіздкі сільради будуть замінені старостами, які будуть в кожному селі, а не лише там, де «сиділа» сільрада» - зазначає активіст.        

Анастасія Харевич переконує учасників презентацій: «необхідно змінювати нинішній стан сільських територій. Він не ефективний, залишився із радянських часів. Країни Балтії – Латвія та Естонія вже давно відмовилися від радянської спадщини -  сільрад та районної бюрократії та створили нові спроможні громади, в відтак отримали додаткові інвестиції від своєї держави і від Європи». Про досвід країн Балтії активісти розповсюджують брошури Інституту Громадянського Суспільства.

Під час презентацій також демонструються відеоролики, які спростовують міфи про децентралізацію. Охоплено вже десяток населених пунктів району. Для прикладу, у селі Дунаїв на «Уроці децентралізації» крім сільського голови, педагогів та учнів побували також і батьки школярів. Зацікавлені педагоги, сільські голови та активісти отримують на «Уроках децентралізації» в школах видання  «Децентралізація для всіх: від загальної інформації до конкретних порад», автором якого є Анатолій Ткачук – ідеолог цієї реформи, один з керівників Інституту Громадянського Суспільства. Також розповсюджується брошура «Функціональна децентралізація: збірник відповідей на типові запитання».

Контакти

  • Інформаційно-аналітичний центр «Логос»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.