bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стає все більш популярним
31.12.2015

В Одеській області Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройшов уже втретє, причому з кожним роком відзначається збільшення кількості показів і глядачів. Традиційно регіональним партнером та організатором фестивалю в Одеській області виступила Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”. Активно до організації заходів фестивалю цього року долучилися Impact Hub Odessa, Одеська обласна бібліотека ім. Грушевського, Одеська національна наукова бібліотека, Головне управління юстиції в Одеській області та його територіальні підрозділи, Одеський обласний та міський центри зайнятості, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, партнерські неурядові організації.

Програма мандрівного фестивалю в Одеській області передбачала показ 12 документальних фільмів про права людини зарубіжного виробництва. Основним завданням показів було через можливості і потенціал документального кіно про права людини надихнути і залучити українських громадян до захисту своїх прав і боротьби за демократичні перетворення в Україні. Крім власне показів документальних фільмів, пройшло понад 15 просвітницьких зустрічей, в ході яких відбулися як дискусії на підняті фільмами теми, так і семінари з роз’ясненнями базових прав людини і можливостей їх захисту. Вхід на всі заходи фестивалю був вільний. Всього учасниками заходів мандрівного фестивалю в Одеській області стали понад 1000 глядачів. Основна частина показів в місті Одесі відбулася у приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Грушевського (денні покази, переважно люди середнього віку) і коворкінг-центрі Impact Hub Odessa (вечірні покази, переважно молодь). Окремі покази були організовані для студентів «Християнського Гуманітарно-Економічного Відкритого Університету», безробітних у приміщенні Одеського міського центру зайнятості, для правозахисників і представників системи безоплатної правової допомоги в приміщенні Одеського міського центру зайнятості, а також ряду інших аудиторій.

В Одеській області фільми подивилися жителі Татарбунар, Котовська, Балти, Ананьєва, Ізмаїла. Переважно це були цільові аудиторії - студенти, старшокласники, представники поліції, органів юстиції, бібліотек. Після показів документального кіно в середовищі студентів, старшокласників, а також співробітників поліції були проведені право-просвітницькі семінари на актуальні правові теми, які викликали великий інтерес.

Найбільшу кількість показів зібрав фільм нідерландського режисера «Цап за голос», який і відкрив програму фестивалю в Одеській області. Глядачі подивилися історію, яка розповідає про життя кенійців після виборів, які нещодавно пройшли в їхній країні. У середній школі Маджаоні наступне покоління кенійських виборців вчиться демократії. На щорічних шкільних виборах троє учнів змагаються за почесну посаду президента школи. Безмежні ентузіазм і мотивація цих трьох кандидатів віщують жорсткі виборчі перегони.

Студенти та старшокласники жваво обговорювали події фільму і проводили паралелі з Україною. Катерина Бабиніна (Татарбунари): «Вибори, які відбулися в Україні, показали ставлення молодих людей до такої важливої політичної події. Молоді люди переважно не взяли участь у виборах, проявили свою безвідповідальність до свого майбутнього. Це дуже образливо. У цьому фільмі ми часткового побачили і себе, нашу безвідповідальність, нашу низьку активність».

Додаткова інформація:

Docudays UA - єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щорічно протягом останнього тижня березня в Києві. Мета мандрівного фестивалю - сприяти популяризації та розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Фестиваль - неполітичний і некомерційний.
По завершенні Docudays UA традиційно представляє кращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. У цьому році найкращі документальні фільми на тему прав людини змогли побачити жителі більше 200 міст і містечок України. Мандрівний фестиваль Docudays UA пройшов з жовтня по грудень включно та відвідав Київську, Дніпропетровську, Запорізьку, Івано-Франківську, Кіровоградську, Львівську, Луганську, Полтавську, Херсонську, Чернігівську, Чернівецьку, Тернопільську, Волинську, Донецьку, Житомирську, Харківську, Вінницьку, Одеську, Сумську, Закарпатську, Миколаївську, Рівненську, Хмельницьку області.
Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.
Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Регіональним партнером та організатором фестивалю в Одеській області виступає Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.