bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У селах Волині обговорюють можливість створення органів самоорганізації населення
19.11.2015

Інтерес до органів самоорганізації населення (далі ОСН) зростає  у селах Голишів Луцького та Ситовичі Ковельського районів. 

Саме ОСН сприятимуть соціально-економічному розвитку у населених пунктах, де немає органів місцевого самоврядування або вони не достатньо орієнтуються у реальних потребах громади.

Реформа місцевого самоврядування набуває нових обертів. Особливої уваги потребує реформування самоврядування низової ланки, тобто самоврядування на селі, де не обійтися без створення ОСН. Щоб зробити життя людей комфортнішим та заможнішим, потрібно сформувати справді ефективну та відповідальну модель територіальної влади. 

Головними проблемами створення ОСН у селах є низька поінформованість громадян про можливості ОСН та малий відсоток активності місцевих жителів. Особливо це стосується невеличких сіл, які не мають достатнього впливу на рішення сільських рад та вибори сільського голови. При сформуванні сільських комітетів (ОСН) місцеве населення стане активним учасником обговорення й вирішення питань місцевого значення.

Юрій Хомяк, керівник сільського комітету у селі Голишів Луцького району висловлює задоволення щодо діяльності ОСН. Мовляв, упродовж стількох років праці результати суттєві, особливо акцентував на модернізації села, покращенні комунікаційних процесів.

Про діяльність Ситовичівського сільського комітету, що на Ковельщині, розповіла керівник Наталія Ткачук. – Зважаючи на активність ОСН, у селі робота ведеться: спільними зусиллями організовують культурні заходи, дбають про чистоту у населеному пункті. Важливо, що люди стають співучасниками рішень сільської ради. Наталія Петрівна поділяє думку своїх колег щодо створення сільських комітетів, аргументуючи це тим, що місцеве населення більш активізується і нестиме відповідальність за розвиток села.

– Органи самоорганізації населення мають бути, – стверджує керівник Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик. – ОСН є проміжною ланкою між органами місцевого самоврядування і громадськими організаціями. Вони (ОСН) дають можливість інформувати про зміни у житті населеного пункту, а простим жителям брати участь у прийнятті будь-яких рішень місцевого значення.

Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії запрошує активістів, інститути громадянського суспільства, органи самоорганізації населення та органи місцевого самоврядування до співпраці та взаємодії.

Контакти

  • Волинський ресурсний центр розвитку місцевої демократії
  • Ірина Гайдучик
  • [email protected]
  • 095-64-54-655

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.