bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві презентували «Доступ до правди» – нове громадянське медіа
27.10.2015

23 жовтня у вільному просторі MediaHub ГО «Центр UA» презентував оновлений ресурс «Доступ до правди». Сервіс не тільки змінив дизайн, а й «приріс» новинною частиною – відтепер на порталі будуть новини, зроблені на основі відповідей на запити користувачів та публікації журналістів сайту.

«Історії, які ми представимо на сайті, будуть, в основному, розслідуваннями, зробленими зокрема і з допомогою інформаційних запитів. Ми покажемо нашим користувачам, як покроково використовувати закон «Про доступ до інформації», щоб дізнаватися правду. Також ми представимо кейси наших користувачів – як їм вдається боротися за відкритість системи, відстоювати своє право на інформацію», - розповідає про концепцію нового «Доступу» редактор сайту Леся Ганжа.

«Доступ до правди» виник у 2014 році.  Сайт являв собою сервісну платформу для відправлення інформаційних запитів в органи влади та місцевого самоврядування, а відтак – для ефективного контролю громадян за діями влади.

За час свого існування портал перетворився на найбільшу в Україні базу відритих даних –  більше 6 500 запитів було надіслано за допомогою сайту –  та містить найширший перелік розпорядників публічної інформації – 940.

«Народ (власник держави) взяв менеджерів на роботу, щоб управляти нею. Закон про доступ - це інструмент звітування влади перед народом. Скільки грошей власника менеджер витратив на будівництво дороги? Якій фірмі віддав підряд? Який план продажу активів держави на наступний рік? Це дієвий інструмент контролю за найнятим державним менеджером - щоб мати тверезе уявлення, чи той працює добре, чи варто підшукувати йому заміну», – говорить Наталя Седлецька, журналіст-розслідувач, автор та ведуча програми «Схеми» (Радіо Свобода, Перший канал).

За словами Сергія Лещенка закон «Про доступ до публічної інформації» робить країну цивілізованою. «Скрізь у світі головними викривачами корупції є журналісти. Для того, щоб репортери-розслідувачі могли робити свою роботи, їм потрібно мати в руках інструменти. Одним з них є закон про доступ. Зрештою, відкритість влади призводить до ментального зсуву – чим більше інформації у відкритому доступі, тим менше шансів приховати, і тим складніше схему треба вигадувати злодіям. Тому закон про доступ – це складова «інфраструктури» демократії, яка обслуговує всіх нас», – підкреслив Сергій Лещенко.

Фото-звіт доступний за посиланням http://on.fb.me/1POvS6i.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.