bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Філософи та освітяни обговорили шляхи «ребрендингу філософії»
22.06.2015

Ці питання обговорили 19 червня провідні українські освітяни, науковці, митці, представники державної влади та громадськості, які зібралися у Києві  в межах ініціативи реорганізації гуманітарної освіти «Ребрендинг філософії», започаткованої Інститутом філософії імені Григорія Сковороди НАН України, Центром гуманітарної освіти НАН України, Українською асоціацією релігієзнавців, Асоціацією філософів і релігієзнавців та Київською Малою академією наук.

Основними спікерами заходу виступили президент Українського філософського фонду та головний редактор часопису «Філософська думка» Сергій Пролеєв; директор  Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України Наталія Вяткіна; завідувач кафедри філософії та гуманітарних наук Вінницького національного технічного університету та головний редактор філософського часопису «Sententiae» Олег Хома; доцент філософського факультету Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка та Національного університету «Києво-Могилянська академія» Вахтанг Кебуладзе; професор Донецького національного університету та директор Київського відділення Українського інституту стратегій глобального розвитку та адаптації Олександр Білокобильський, завідувач відділення філософії та суспільствознавства Київської малої академії наук учнівської молоді Тетяна Кот, голова комітету вищої освіти громадської ради при Міністерстві освіти і науки Галина Усатенко, а також координатор проекту «Ребрендинг філософії» та президент Асоціації філософів і релігієзнавців Іламі Ясна.

Участь у обговоренні взяли близько 50 провідних українських філософів, релігієзнавців та освітян з Київської, Вінницької, Львівської, Рівненської, Черкаської, Харківської, Житомирської та інших областей України. Зібралися також завідувачі кафедр філософії багатьох університетів, зокрема, завідувач кафедри філософії та соціології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ірина Васильєва, завідувач кафедри педагогіки і андрагогіки Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Олена Косигіна, академік Української Академії Наук та голова правління Міжнародного індустріальногопарку Юрій Сенюк, завідувач кафедри філософії Київського національного лінгвістичного університету Наталія Чехун та інші.

На круглому столі були представлені перші результати статистичного дослідження «Образи філософії у масовій свідомості» (до якого можна долучитися на сайті проекту http://school.philosophy.in.ua/poll), за допомогою яких координатор проекту Іламі Ясна проілюструвала гіпотезу про те, що сьогодні в усьому світі, зокрема, в Україні, відбувається становлення нового культурного феномену – «масової філософії». Чи повинна філософія, не зважаючи ні на що, зберігати класичні форми, або потребує своєрідного ребрендингу, щоб відповідати масовим потребам та зберегти попит на свій «товар» - відповідь на це питання і було запропоновано відшукати учасникам круглого столу.

Формування європейської свідомості неможливо без філософії, яка з часів Античності була стрижнем західної культури – у цьому були майже одноголосні усі учасники заходу. Тому для адекватної реінтеграції філософії у сучасну систему освіти організатори запропонували придивитися до європейського досвіду, зокрема, звернувши увагу на досвід ліцейської освіти, як вона існує у ряді європейських країн. Цей специфічний етап між середньою та університетською освітою завжди містить потужний блок світоглядних дисциплін: філософських, релігієзнавчих, культурологічних.

У якості стратегічної мети проекту було запропоновано створення та інституціалізацію на загальнонаціональному рівні подібного освітнього сегменту між середньою та вищою школою з акцентом на отримання філософських та соціально-гуманітарних знань, який стане своєрідною «кузнею еліт».

Продовження дискусії відбулося наступного дня у прямому ефірі на «Громадському телебаченні», де філософи Сергій Пролеєв та Вахтанг Кебуладзе обговорили зазначені питання, а також можливості філософії як потужного інструменту формування суспільної думки у сучасній політиці.

Подальший розвиток проекту висвітлюватиметься  у фахових виданнях «Філософська думка» та «Філософія освіти», найближчі випуски яких міститимуть спеціальні розділи. Актуальна інформація також доступна на сайті проекту: http://school.philosophy.in.ua.

Контакти

  • Ілямі Ясна
  • координатор проекту
  •  [email protected]
  •  +38050-037-30-10

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.