bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась Міжнародна конференція: «Набуття особистої мобільності особами з інвалідністю»
20.02.2015

Інвалідний візок належить до найбільш поширених допоміжних засобів, які забезпечують можливість особистого пересування у всьому світі.

Інвалідний візок, який відповідає фізичним потребам особи, її способу життя й умовам навколишнього середовища, є незамінним для людей, які стикаються з труднощами при ходьбі, та сприяє суттєвому покращенню стану здоров’я і підвищенню рівня їхнього соціального й економічного благополуччя.

Набуття особистої мобільності відкриває перед користувачем інвалідного візка нові можливості для навчання, трудової діяльності, участі в культурних заходах, а також полегшує доступ до послуг, зокрема в галузі охорони здоров’я.

Відповідно до стандартів Конвенції ООН про права людей з інвалідністю (ст. 20 «Індивідуальна мобільність») Україна, як держава-учасниця має вживати ефективних заходів для забезпечення індивідуальної мобільності осіб з інвалідністю з максимально можливим ступенем їхньої самостійності, зокрема шляхом полегшення доступу до якісних засобів, що полегшують мобільність; навчання осіб з інвалідністю та спеціалістів, що з ними працюють навичкам мобільності; спонукання підприємств, що займаються виробництвом засобів, які полегшують мобільність, до врахування всіх аспектів мобільності осіб з інвалідністю.

На виконання вищезазначених зобов’язань, які взяла на себе наша держава, Національна Асамблея інвалідів України (НАІУ) спільно з UCP Wheels for Humanity (США) за підтримки Агентства міжнародного розвитку Уряду США (USAID) провела Міжнародну конференцію: «Набуття особистої мобільності особами з інвалідністю. Забезпечення візками».

В конференції взяли участь: Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, виконуючий обов’язки Заступника голови місії Посольства США в Україні Джорж Кент, Перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Шевченко,  менеджер програм в UCP Wheels for Humanity (США) Кейт Селенья, заступник директора Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусії та Молдові Енн Марі Ястішок, національний спеціаліст Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) Наталія Король, клінічний координатор в UCP Wheels for Humanity (США); Девід Е. Калвер, а також представники Департаменту соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики, відділу медико-соціальної експертизи МОЗ України, Фонду соціального захисту інвалідів, директор Укр НДІ протезування; представники 18 державних та приватних підприємств-виробників візків, в т.ч. ті що мають сервісні центри; представники Департаментів соціального захисту населення із 16 областей України; представники громадських об’єднань  користувачів візків з різних регіонів України.

Учасники мали можливість обговорити наступні теми: міжнародні стандарти забезпечення інвалідними візками; стимулювання діалогу між всіма учасниками процесу забезпечення візками, з метою вдосконалення політик і процедур, які забезпечать отримання інвалідних візків  відповідної якості особам, які  їх потребують. Огляд процесу забезпечення візками осіб з інвалідністю в Україні. Виконання восьми кроків, описаних у Рекомендаціях ВООЗ щодо забезпечення інвалідними візками з ручним керуванням в умовах обмеженості ресурсів; методика роботи з користувачами інвалідних візків для оцінки їхніх потреб щодо пересування та пошуку оптимальних варіантів задоволення цих потреб; пошук шляхів для здійснення простих модифікацій інвалідного візка, які гарантують його правильну підгонку для індивідуального користувача; проведення ремонту і технічного обслуговування інвалідного візка; організація навчання для користувачів задля допомоги їм максимально ефективно використовувати можливості свого візка.

В рамках співпраці, 9-13 лютого 2015 року Національна Асамблея інвалідів України спільно з UCP Wheels for Humanity (США) за підтримки Агенства міжнародного розвитку Уряду США (USAID) провела навчальний курс Всесвітньої організації охорони здоров’я «Підготовка персоналу служб із забезпечення інвалідних візків за програмою базового рівня».

Під час навчального курсу учасники мали можливість безпечно та професійно провести фізичне обстеження, підібрати інвалідний візок та відрегулювати візок відповідно до індивідуальних потреб клієнта, який має моторні порушення але може утримувати положення сидячи без додаткової підтримки; матимуть нагоду протягом тренінгу застосовувати отримані практичні навички у безпосередньому обстеженні клієнтів та індивідуальному підборі візків.

Також, учасники мають перспективу стати тренерами програми ВООЗ по підбору інвалідних візків з метою розповсюдження досвіду в Україні. Всіх учасників забезпечено роздатковим матеріалом, зокрема керівництвом ВООЗ по підбору візків.

Участь у навчанні взяли 18 осіб із різних областей України: фізичні терапевти/реабілітологи, працівники сервісних центрів протезно-ортопедичних підприємств, працівники служб соціального захисту населення, представники громадських організацій. Усі учасники отримали сертифікати.

Відгук учасниці семінару: «Багато років я користуюсь інвалідним візком, і здавалось все знаю,  але вірно підмічено -  “вік живи, вік учись”.  Рівень підготовки консультантів справляє приємне враження, я дізналась для себе багато цікавого, на деякі питання, які виникали в ході підбору, просто не звертала уваги, шкода що раніше не було такого сервісу і доводилось самотужки шляхом проб та помилок здобувати практичний досвід. Сподіваюсь це починання набуде розвитку і люди в нашій країні отримають змогу отримати дійсно зручний візок, щоб бути справжніми активними громадянами, в яких немає нездоланних перепон на шляху. Від того як підібраний візок залежить, чи почуває себе людина Людиною чи інвалідом. Дякую!» Олена, м. Вінниця. 

Прес-служба НАІУ

Контакти

  • Ольга Журбенко
  • інформаційний відділ НАІУ
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.