bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Українське товариство охорони птахів відновить прісні озера у дельті Дніпра
13.11.2014

Наступного року в Україну мігрує майже вся європейська популяція пелікана рожевого. Такий прогноз висловив директор Українського товариства охорони птахів (ТОП) Олег Дудкін. Це стане можливим після проведення робіт з відновлення водного режиму «Бієнкових плавнів», які ТОП розпочало в листопаді в рамках реалізації проекту «Відновлення прісних водойм на Півдні України». 
 
«У минулому в «Бієнкових плавнях» збиралося до 90% європейської популяції пелікана рожевого та ще 30 різних видів птахів, занесених до Червоної книги України. Втім, останніми роками внаслідок антропогенного впливу система озер повністю пересихає в літній сезон», — підтверджує гостру необхідність природоохоронних робіт Олег Дудкін.
 
Для проведення робіт Українське товариство охорони птахів задіює екологічну русловідновлювальну техніку. План робіт створено в співпраці з Національним природним парком «Білобережжя Святослава», в межі якого входять «Бієнкові плавні», підтримано Міністерством екології та природних ресурсів та затверджено відповідними державними органами. Крім «Бієнкових плавнів», схожі природоохоронні заходи з відновлення гідрологічного режиму буде проведено ще на кількох водно-болотних угіддях у Херсонській та Запорізькій областях.
 
Масштабне відновлення прісних водойм на півдні України здійснюється Товариством за підтримки Компанії «Кока-Кола Україна». «Спільно з партнерами ми довго «виношували» цей проект і щасливі, що нарешті стартує його практична частина. Важливість цієї роботи для української природи очевидна, адже повертається унікальний водний об’єкт і характерні для нього представники флори та фауни», — повідомила директор зі зв’язків із громадськістю «Кока-Кола Україна» Олеся Жулинська
 
Інформаційну підтримку проекту надає журнал «National Geographic Україна». Зокрема, на його сторінці у Фейсбук розпочався фотоконкурс «Птахи водойм», переможці якого отримають можливість відвідати «Бієнкові плавні» наступного року та спостерігати за рожевим пеліканом та іншими водоплавними і коловодними птахами у цьому унікальному місці.
 
Для довідки:
 
«Бієнкові плавні» — це велика система озер, поєднаних між собою і Дніпро-Бузьким лиманом ланцюжком каналів. Завдяки цьому озера живляться дніпровською водою. Втім останніми роками в результаті антропогенного впливу система озер повністю пересихає в літній сезон, що веде до загибелі основної частини біорізноманіття. Озера тут ніколи не були глибоководними, середня глибина їх становить близько метра. Завдяки цьому вода в них добре прогрівається, а заплавні озера стають ідеальним рибним нерестилищем, що і приваблює сюди інших тварин. В минулому тут збиралося до 90% європейської популяції пелікана рожевого. Загалом, у Бієнкових плавнях реєструють до 30 різних видів птахів, занесених до Червоної книги України.
 
 
«Бієнкові плавні» без води схожі на пустелю. Фото: Василь Чаус, 2014 р.
 
 
Плавні наповнені водою – оаза для водоплавних та коловодних птахів. Фото: Зіновій Петрович
 
Українське товариство охорони птахів (ТОП) – неурядова організація, що займається охороною рідкісних диких птахів і їхніх природних середовищ існування — відзначає цьогоріч 20 років своєї діяльності. Товариство було створене в квітні 1994 року українськими орнітологами за підтримки Голландського товариства охорони птахів. Об’єднує 20 місцевих осередків, 32 дитячі групи, понад 1000 індивідуальних членів і волонтерів. ТОП є українським партнером BirdLife International – міжнародного партнерства природоохоронних організацій. Серед найбільших досягнень TOП в Україні – дослідження й опис 167 територій, що відповідають міжнародним критеріям територій, які важливі для існування птахів; створення польового визначника птахів фауни України, що містить найповніші відомості про сучасну орнітофауну нашої країни. Сьогодні у співпраці з іноземними партнерськими організаціями і за підтримки міжнародних донорів ТОП відновлює біорізноманіття українських степів, водно-болотні екосистеми Полісся, зберігає букові праліси Карпат, та відновлює водойми на Півдні України. 

Компанія Coca-Cola

Coca-Cola є найбільшим у світі виробником безалкогольних газованих напоїв, соків, напоїв на основі соку, готових до вживання чаю і кави. Компанія Coca-Cola має найбільшу в світі мережу дистрибуції. Її продукція представлена в більш ніж 200 країнах. Щодня у світі продається приблизно 1,7 мільярдів порцій напоїв виробництва Компанії Coca-Cola.

Компанія є активним учасником глобальної програми сталого розвитку. Відтак вона втілює ініціативи, що спрямовані на захист довкілля; підтримку активного, здорового способу життя; створення безпечних умов роботи для співробітників; підвищення економічного розвитку громад, на території яких працює Компанія.

National Geographic, офіційний журнал Національного географічного товариства США, видається з 1888 року, поширюється в 190 країнах, публікується 39 мовами, а з березня 2013 року виходить українською мовою. У 2014 році запущена I-Pad версія. https://www.facebook.com/NatGeoUkraine?fref=ts

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.