bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уряд зробив два відчутні кроки до відкритості інформації
21.10.2013

Більше двох років громадські активісти, включно з Громадським партнерством на підтримку впровадження в Україні ініціативи Відкритий Уряд та Transparency International Україна добивалися відкритості даних  Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб.  19 жовтня 2013 року ці дані стали доступними для всіх користувачів мережі Інтернет. Веб-ресурс дозволяє отримати відомості про засновників, відокремлені підрозділи юридичних осіб та багато іншої інформації, з якою вже почали працювати журналісти-розслідувачі.

Міжнародний стандарт прозорості видобування нафти і газу (ЕІТІ), частиною якого Україна стала 17 жовтня 2013 року, дозволить громадянам вже наступного року бачити звіти про те, скільки коштів отримує держава від видобутку нафтових, газових та мінеральних ресурсів.  За словами Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency International Україна: «Спеціальна Постанова Кабміну щодо участі України в EITI лежала без руху на столах урядовців з 2009 року. Всього за рік у цьому напрямі Україна вже зробила більше, ніж за попередні три. Дякувати за це слід всім небайдужим громадським активістам, а також ініціативі «Партнерство Відкритий Уряд». У найближчі півтора роки Київ має підготувати щонайменше два звіти за стандартами ЕІТІ.

Проте, громадськість глибоко обурює зволікання парламенту у прийнятті законопроекту № 0947, який є надзвичайно важливим для нормальної роботи законодавства про доступ до інформації. Громадськість ставить чітку вимогу -  урядовий законопроект № 0947, прийнятий у першому читанні вже більше року тому, має бути проголосований чимшвидше. «Саме це і буде реальним знаком, що наша співпраця – не пусті слова урядовців», - підкреслює Олексій Хмара.

 

Нагадаємо, Україна офіційно приєдналася до глобальної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» (анг. - Open Government Partnership) 20 вересня 2011 року. Ініціатива була започаткована Президентами США і Бразилії та вже охопила 59 країн світу. Метою ініціативи є забезпечення виконання країнами-учасницями конкретних зобов’язань щодо сприяння прозорості державного управління, залучення громадян до участі в процесах ухвалення рішень, боротьба з корупцією, використання нових технологій для покращення якості рішень влади. Країни-учасниці щороку звітують про власний прогрес в ПВУ-ініціативі. Цьогорічний звіт України та альтернативний звіт громадськості будуть представлені в Лондоні 31 жовтня.

 

Контакти

  • Ольга Тимченко 0503529618

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.