bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Діяльність Миколаївської коаліції із забезпечення та захисту прав дітей
08.06.2010

28 травня 2010 р. відбувся тренінг з командоутворення членів Миколаївської коаліції із забезпечення та захисту прав дітей.

Тренінг проводився інструкторами компанії «Пора в дорогу» у формі «вірьовочного курсу» і в ньому взяли участь не тільки представники громадських організацій, але і органів місцевого самоврядування.

Дуже складно описати ті емоції та враження, які отримали його учасники, але всі вони відчули, що таке розуміння одне одного та взаємодопомога. Відображення захоплення процесом тренінгу та емоціями Ви можете побачити на чисельних фотографіях з тренінгу.

3 червня 2010 року  на черговій зустрічі членів Миколаївської коаліції із забезпечення та захисту прав дітей Дмитро Мурашко – директор , директор Фонду «Центр соціальних програм РУСАЛу» ознайомив присутніх з результатами соціологічного дослідження, яке було проведено в рамках проекту «Впровадження ефективних механізмів щодо самоорганізації та самореалізації вразливих категорій дітей», який реалізувався за підтримки Ресурсного центру «Гурт» в рамках програми «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав дітей», яка фінансується Європейським Союзом.

Нижче наведені основні висновки дослідження: «У місті Миколаєві повною мірою реалізується соціальна політика.

Разом з тим система надання соціальних послуг характеризується низкою недоліків, серед яких варто визначити наступні:

• низка соціальних послуг, що надають державні установи, носить здебільшого формальний характер, а діяльність громадських організацій характеризується в основному непрофесіоналізмом та відсутністю спеціальних кадрів для роботи з дітьми;

• відсутній зв’язок та чітка взаємодія між міською владою, державними установами та громадськими організаціями, що сприяло б узгодженню спільних дій та посиленню якості соціальних послуг та довіри до них громадян.

Результати соцопитування батьків показали, що найвищу оцінку діяльності та якості надання соціальних послуг мають школи та бібліотеки, а найнижчу – соціальні установи та організації. До речі, і при вирішенні складних життєвих проблем своїх дітей батьки звертаються насамперед до школи, і майже не шукають допомоги в установах соціального захисту та громадських організаціях. Така недовіра спостерігається і серед дітей, які є основними споживачами соціальних послуг.

 
• у місті відсутня і система інформованості як про діяльність установ та організацій з надання соціальних послуг, так і про самі послуги, що пропонуються. Аналіз відповідей батьків показав, що лише третина з них дізнається про діяльність певних соціальних установ та організацій через засоби масової інформації, кожен десятий з Інтернету. Основним джерелом інформації для батьків є «сарафанне радіо» – знайомі, друзі, вчителі.

Що стосується самих дітей, то більше 80% з них або нічого не знає, або просто не цікавиться діяльністю вищезазначених установ».

Дуже цікавою подією в ході проведення зустрічі членів Миколаївської коаліції із забезпечення та захисту прав дітей була їх участь в національних консультаціях з ефективності інститутів громадянського суспільства (ІГС), які ініційовані європейською платформою КОНКОРД і фасилітуються в Україні Ресурсним центром ГУРТ.

Консультації в Миколаєві проводились Тарасом Боярчуком – проектним менеджером Ресурсного центру ГУРТ.

 З його допомогою учасники зустрічі відповіли на такі запитання:

• Яка роль ІГС у впровадженні суспільних трансформацій?

• Що має бути основою для тривалого впливу ІГС у суспільстві?

• Яких спроможностей бракує українським та Миколаївським ІГС, щоб запроваджувати зміни?

• Що таке ефективність для ІГС?  

Контакти

  • Людмила Руденко-Кардаш
  • Миколаївський міський фонд ЛАСКА
  • [email protected]
  • 093-104-5374

Коментарі

Анна Чайковська   5226 днів тому   #  

Вітаю Людмилу і щиро заздрю учасникам тренінгу. Я часто з задоволенням передивляюсь фото з аналогічного тренінгу. Молодці!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.