bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Освітній Фест прав людини 2019
06.08.2019

«Червоні лінії», які не можна перетинати.

Перша стаття Загальної декларації прав людини наголошує: “Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Вони наділені розумом і совістю і повинні діяти у відношенні один до одного в дусі братерства”. Чому для суспільства важливі ці слова і чи важливі? Учасники Освітнього Фесту прав людини намагалися розібратися у глибинному сенсі прав людини та відкрити для себе нові знання і визначити змістовні акценти.

Цього року вже втретє відбувся Освітній фест прав людини в Чернігові з 16 по 28 липня, який об’єднує людей у сфері правозахисної тематики зі всієї України. «Права людини - це феномен, це цінності, це “червоні лінії”, які не можна перетинати, бо це призведе до катастрофи», таким висловом відкрив Фест суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду України – Аркадій Бущенко.

Освітній Фест прав людини 2019

Щоб максимально об’єднати та згуртувати учасників за спільною тематикою Освітній фест тематично був поділений на три блоки по три дні та дві робочі зустрічі. Так, перші три дні з темою: “Права людини в школі” захід відвідали учасники освітнього процесу та правозахисники, що працюють над формальною освітою. Другий блок був присвячений “Успішні практики протидії тортурам у місцях несвободи” і у Домі зібралися вмотивовані люди з різних міст України, поміж якими - монітори Національного превентивного механізму із запобігання катуванням (НПМ); юристи; психологи; громадські активісти, які працюють у сфері протидії катуванням; співробітники пенітенціарних установ та студенти Академії державної пенітенціарної служби України; працівники поліції; журналісти. Завершальним етапом Освітнього фесту прав людини став третій тематичний заїзд на тему: “Права людини в правопросвітній діяльності”. На Освітній Фест завітали учасники та учасниці, які представляли спільноти громадських омбудсменів із захисту виборчих прав ВГО “Громадянська мережа ОПОРА” (виборчих омбудсменів), системи безоплатної вторинної правової допомоги, кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA та громадських активістів правозахисних організацій. Міжнародна робоча зустріч Домів прав людини зібрала учасників з Вірменії, Грузії, Росії, Білорусі, Польщі, Сербії та звісно України. Представники Домів працювали над міжнародним проектом і спланували майбутню міжнародну школу для молодих активістів. Друга робоча зустріч з тематикою: “Міжнародне право прав людини: сучасні виклики та загрози” згуртувала на Освітньому Фесті суддів та адвокатів прав людини, які є випускниками та випускницями навчального курсу Української Гельсінської спілки з прав людини та Дому “Стандарти прав людини”.

Освітній Фест прав людини 2019

Учасники з різних міст України занурилися у сферу прав людини, напрацювали освітні продукти, підвищили свій професійний рівень, познайомилися з новими людьми, долучилися до змістовних відкритих лекцій-дискусій, займалися йогою та відвідали тематичні екскурсії містом Чернігів і загалом активно та цікаво провели час у колі однодумців та друзів.

Освітній Фест прав людини 2019

Дуже вдячний робочій групі, яка готувала цьогорічний Фест! У першу чергу координаторці - Ніні Хомі! Завдяки команді цей вже третій Фест був найкраще організований і відбувся на високому професійному рівні. Захід цікавий змістовним наповненням, спікерами, тематикою, майстер - класами і глибоким змістовним контекстом. Фест є майданчиком для обміну різними освітніми технологіями в сфері прав людини. Це також методична лабораторія в рамках якої виробляються інноваційні освітні продукти з прав людини. Врешті, це просто можливість людям, які навчалися або брали участь у спільних кампаніях на захист прав людини зустрітися, поспілкуватися з однодумцями, спланувати майбутні спільні дії і звичайно відпочити. Виконавчий директор Освітнього дому прав людини в Чернігові – Сергій Буров.

 Освітній Фест прав людини 2019

Цього року я вдруге став частинкою Освітнього фесту з прав людини, який знову порадував чудовою та дружньою атмосферою, новими знаннями, цікавими знайомствами та важливими дискусіями. Більш того, завдяки зусиллям команди та волонтерок Освітнього Дому прав людини цьогорічний фест відзначився ще сильнішою організацією та інформаційним наповненням.  Його особливістю стали нетипові практичні завдання з розробки правопросвітнього продукту, результатами яких учасники зможуть користуватись у своїй майбутній діяльності. Учасник Фесту - Дем’ян Романович.

 Освітній Фест прав людини 2019

Вразила організація Фесту - попри різноманітність форматів, у яких відбувалася робота, широкий спектр тем і зацікавлень, географічне розмаїття, різний рівень підготовки учасників та учасниць - все знаходило своє, гармонійне місце у різнобарвній палітрі заходу, об’єднаного ідеєю непорушности та пріоритетности прав людини, в Україні та світі. Учасниці й учасники Фесту не прибули “на курорт” - щира зацікавленість, очевидно висока вмотивованість отримували втілення у результатах роботи, питаннях, обговореннях… Це, певно, був найструктурованіший, найбільш насичений і “робочий” з усіх Фестів, які я пам’ятаю - в якому, тим не менш, знаходилося місце і відпочинку, рекреації та, власне, фестивальним активностям. Тож не можу не відзначити самовідданої роботи команди Фесту: одна група учасниць та учасників змінювала іншу, а ці люди працювали без упину, не покладаючи рук - і ця “фестивальна” непроста праця із правозахисної просвіти та правозахисної логістики не може не заслуговувати на мою повагу та вдячність”.Спікер Фесту - Максим Буткевич.

 Освітній Фест прав людини 2019

Одна з найцікавіших подій року – Освітній фест з прав людини. Цьогоріч спробувала взяти участь у Фесті в статусі волонтерки. Це дало можливість побувати на заходах для освітян та допомогти організаторам у проведенні Фесту. Програма була досить насиченою та цікавою. Завдяки спікерам та спікеркам отримала змогу більш детально ознайомитися з проблемами формування учнівського самоврядування. Надзвичайно цікавим був блок про протидію булінгу у закладах освіти. Також інформативними були бесіди про патріотизм та його розуміння в сучасній школі і про інклюзивне навчання.

Корисною для мене була волонтерська діяльність, внаслідок якої отримала новий досвід, нові цікаві знайомства та нові ідеї для своєї професійної діяльності. Волонтерка Фесту - Наталія Добрянська.

 Освітній Фест прав людини 2019

На Освітньому Фесті я вже в третє - тобто, стільки ж років, скільки існує ця подія. Однак повноцінно частиною команди організаторів я стала лише цього року. Мені випало відразу дві цікаві функції: координувати волонтерську службу, а також - третій тематичний заїзд Фесту “Права людини у правопросвітній діяльності”.

Два цих напрямки – це цілком різний, але однаково цінний досвід. Справа в тому, що минулого року я реєструвалася до участі у Фесті як волонтерка, однак – по приїзду мені випало зайнятися координацією інших волонтерів. Однак, це було дуже спонтанне і не розплановане координування. Тож, я дуже чітко усвідомила, що хороший результат волонтерської служби під час заходу прямо залежить від кількох факторів: внутрішньої мотивації і мотивації саме до волонтерської діяльності, завчасного і детального розподілення функції, а також – згуртованості самої групи волонтерів та їхніх взаємостосунків.

Планування цьогорічного Фесту розпочалося за багато місяців до його проведення – точно не пам’ятаю, але це був березень або, навіть, лютий 2019 року. В контексті волонтерства ми повністю оновили підхід. Мене багато разів запитували, чому ми встановили відбір, при якому волонтери ще й сплачували організаційний внесок – то ось, власне, цей внесок став своєрідним фільтром мотивації. З одного боку він був досить символічним (300 грн.), також – ми покривали для волонтерів усі витрати на проїзд, проживання, харчування і додаткові приємні подаруночки; з іншого боку – людина в аплікаційній формі могла обґрунтувати, чому вона не може сплатити кошти і, якщо б ми бачили дійсне прагнення волонтерити на заході – то несплата внеску не стала б перешкодою для відбору. Окрім внеску, у реєстраційній формі необхідно було описати свій попередній досвід волонтерства та записати відеоролик, в якому розповісти про власну мотивацію до участі у Фесті в якості волонтера(ки).

Зрештою, з понад 20 заявок, ми відібрали 11 людей, 6 з яких працювали впродовж першої частини Фесту (до 20 липня) і 5 – в другій половині – з 23 до 28 липня. Перед початком заходу та по його завершенню усі волонтер(к)и мали можливість відвідати орієнтаційні-мотиваційні зустрічі, які дали змогу познайомитися, краще взнати один одного, проговорити функції та просто гарно провести час.

Я не можу не відмітити те, наскільки унікальні люди сформували цьогорічну волонтерську службу. Чимало з них мають значний досвід у правозахисті та правопросвіті у сфері прав людини, є активними учасниками/учасницями правозахисних рухів та акцій. Але й у командах вони працювали злагоджено і, я б сказала – бездоганно, а моя координаторська функція зводилася до мінімуму. Наші волонтери допомагали при реєстрації, з висвітленням заходів та фіксуванням вражень учасників Фесту, слідкували за тим, щоб у Домі завжди було охайно та комфортно, допомагали під час публічних відкритих заходів у Чернігові та багато-багато всього іншого. Я неймовірно вдячна кожному та кожній, хто став частиною волонтерської команди!

В цілому, по завершенню Фесту я відчуваю глибоку вдячність для його координаторки Ніни Хоми, яка доклала неймовірних зусиль і усієї потужної команди, з якою було так приємно працювати: Олександри Козорог та Андрія Кінаша, Мар’яни Гевко, Юлі Красільнікової, Максима Авдієнко та Кирила Єкимова, Світлани Бондар та Вікторії Головко і, звісно ж, Сергія Бурова. Це, без перебільшень та сумнівів, була найкраща подія цього, мого літа. Координаторка волонтерської служби, а також координаторка третього тематичного заїзду Фесту “Права людини у правопросвітній діяльності” - Марія Цип’ящук.

 Освітній Фест прав людини 2019

Особливістю цього Фесту є також і те, що нам вдалося згуртувати до командної роботи найбільш активних випускників та випускниць Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини». Великою частиною цьогорічної команди були саме вони, однак були звісно і люди, які забезпечують програмну сталість і тяглість проектів Дому, є його серцем і душею.  Нам вдалося, як на мене, гарно спрацюватися. Хоча місцями це було геть не просто, адже ми усі різні, з чималою завантаженістю поточними справами і знаходилися дуже віддалено географічно.  Але наша багатозадачність, різноманітні таланти, а головне – спільні цінності – дали свої позитивні плоди. 

Це для мене колосальний досвід - скоординувати багато людей, ідей, програм, організацій, почути усіх і змогти це поєднати, відчути наперед якісь небезпеки та встигнути відреагувати на це.  Головне було знати все і про всіх, щоб розуміти кого і куди скерувати, навіть якщо це були паралельні автономні події зі своїми координаторами. Здається все вдалося, велична вдячність за це моїй дивовижній команді та неймовірному волонтерському сектору. Усі ці люди - це просто космос, з ними приємно працювати, цікаво поговорити і навіть помовчати.

Також нам вдалося залучити до участі нові спільноти людей, організації і загалом нових учасників, сподівають це стане новими можливостями для них та потягне нові спільні активності. Координаторка Фесту - Ніна Хома.

Освітній Фест прав людини 2019

Загалом участь у Освітньому Фесті прав людини прийняли близько 200 людей, включаючи учасників, волонтерів, спікерів, учасників відкритих лекцій та запрошених гостей зі всієї України.

Більше інформації про спікерів, програму, тематику, відео, фото та коротких оглядів, як проходив кожен день Фесту, ви можете знайти на сторінці фестивалюта події у Facebook, а також на сторінці Дому.

Освітній Фест прав людини 2019

______________________________________________________________

Освітній Фест прав людини 2019 став можливим завдяки  партнерству з Фондом Домів Прав Людини за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії, фінансовій  підтримці Посольства США в Україні та проекту «Права людини для України», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Освітній Фест прав людини є частиною Плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Партнери Фесту:  ГО  «MART»,  Українська Гельсінська спілка з прав людини, БО «Благодійний фонд «Восток-СОС», Центр громадянської просвіти «Альменда», Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), Проект «Без Кордонів», ГО «Патронус», Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, ГО Освітній центр прав людини, ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка, Академія Державної пенітенціарної служби, видавництво «Наш формат», Мережа книгарень «Є».

Інформаційні партнери Фесту: Громадське радіо, Центр прав людини ZMINA, UA: Українське радіо, Чернігівська обласна газета «Деснянська правда», Асоціація юридичних клінік України.

У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь до координаторки Освітнього фесту Ніни Хоми  (тел.: +38 096 55 22 731, +38 066 943 69 64, [email protected]).

#Дім_єднає  #Дім #Освітній_фест_прав_людини

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.