bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прес-конференція щодо безоплатної правової допомоги людям, хворим на ВІЛ та туберкульоз
06.04.2018

У вівторок, 10 квітня 2018 року, о 14:00 в ІА «Главком» (вул. Шовковична, 8/20) відбудеться прес-конференція «Розширення безоплатної правової допомоги і запобігання стигматизації щодо людей хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз».

За період 1987 – вересень 2017 рр. в Україні офіційно зареєстровано 310 680 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 99 694 випадки захворювання на СНІД та 43 958 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

На жаль, люди, що живуть з ВІЛ/СНІД (ЛЖВ), як і раніше, піддаються дискримінації та стигматизації за відповідною ознакою, в тому числі при реалізації соціально-економічних прав, зокрема, права на медичну допомогу, трудових прав. Проявів дискримінації та стигми у сфері охорони здоров’я зазнало 8% опитаних людей, що живуть з ВІЛ/СНІД. При цьому значній частці – 89% – відмовили надати медичні послуги у неспеціалізованих для ЛЖВ закладах, 11% – у Центрах профілактики та боротьби зі СНІДом.

Незважаючи на створення системи безоплатної правової допомоги (БПД), в Україні відсутність доступу до правосуддя та порушення права на справедливий суд стало серйозною проблемою, особливо для ЛЖВ, представників ключових спільнот, уразливих до ВІЛ, хворих на туберкульоз. ЛЖВ і наркозалежні не мають права на БПД, відповідно до закону.

У зв’язку із зазначеним, під час прес-конференції буде анонсовано посилення роботи щодо проблем людей, які живуть з ВІЛ та хворих на туберкульоз за такими напрямками:

  • надання безоплатної правової допомоги із залученням громадських приймалень УГСПЛ;
  • зменшення стигматизації ЛЖВ та хворих на туберкульоз;
  • надання юридичної допомоги у процесі підготовки документів до Європейського суду з прав людини та під час розгляду справи ЄСПЛ;
  • розробка змін до профільного законодавства України.

Спікери прес-конференції:

Олександр Павліченко – виконавчий директор УГСПЛ;

Євген Захаров – директор Харківської правозахисної групи;

Дмитро Шерембей – член координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД;

Наталя Козаренко – координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ.

Контактна особа: Максим Петров (УГСПЛ), 095 483 48 45.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.