bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Скільки може коштувати людина?
14.06.2011

Людина може коштувати від пляшки горілки до $500 «…І це ще не межа», – зауважила старший спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Представництва Міжнародної Організації з міграції Ганна Антонова 9 червня під час засідання Волинського прес-клубу, де йшлося про сучасні зміни й напрямки в проявах торгівлі людьми в Україні та на Волині зокрема. За її словами, у 2010 р. значно зросла кількість фіксованих випадків торгівлі людьми.

Найпоширенішим є продаж українців у Росію та Польщу. Віднедавна до цих країн приєдналась Україна: потрапити в рабство можна і не виїжджаючи за кордон. Понад 90% постраждалих від змішаної експлуатації (трудове та сексуальне рабство) – жінки, кожна десята жертва – дитина.

Віталій Буз, старший оперуповноважений в особливо важких справах відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС у Волинській області, зазначив, що у першому півріччі 2011 р. зафіксовано 8 випадків торгівлі людьми (вербування, перевезення, продаж).Для порівняння – у 2008 – 2010 рр. зафіксовано по 17 таких випадків, із яких порушено 2 кримінальні справи. Як повідомив оперуповноважений, випадки торгівлі людьми досить складно довести, оскільки або жертви не хочуть свідчити, або існує брак доказів, згідно з якими можна порушити кримінальну справу. Проблема поглиблюється ще й тим, що з розвитком технологій з’явилася нова форма експлуатації – інтернет-трансляції, виявляти які УМВС у Волинській області не має технічної спроможності.

Громадське об’єднання «Волинські перспективи», яке очолює Ніна Пахом’юк, упродовж багатьох років працює в напрямку протидії торгівлі людьми. Зокрема, його працівникам вдалося виявити двох дітей, які на сьогодні вважаються найменшими в Україні жертвами торгівлі людьми. Громадське об’єднання системно проводить заходи, спрямовані на попередження негативних фактів: у співпраці з обласним центром зайнятості проводиться превентивна робота з безробітними (навчання і перекваліфікація сільського населення, особливо жінок), ведеться робота з мультидисциплінарними групами (дільничі інспектори, працівники соціальних служб, соціальні педагоги, психологи і педагоги освітніх закладів), надається реабілітаційна допомога жертвам торгівлі (в т.ч. і жертвам трудового рабства) – медична, психологічна та юридична, а також представлення інтересів потерпілих у досудовому та судовому слідстві.

«Торгівля людьми – як автокатастрофа: трапляється випадково, але щоб не стати жертвою, потрібно озброїтися інформацією про працедавця і ніколи не віддавати йому паспорт», - наголосила Ганна Антонова.


Довідка:

  1. Програма Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) з протидії торгівлі людьми діє з 1998 року на підтримку зусиль держави та громадянського суспільства України у протидії торгівлі людьми. З 2000 року МОМ у співпраці з громадськими організаціями в Україні надала допомогу понад 7540 постраждалих від торгівлі людьми, серед них 473 – діти.
  2.  В Україні немає закону про боротьбу з торгівлею людьми, а державна програма закінчилася минулого року. На той час Міністерство сім’ї, молоді та спорту мало розробити новий законопроект, однак його ліквідували внаслідок адмінреформи
  3. Обласна програма з протидії торгівлі людьми розроблена, але не затверджена, оскільки такої програми не існує в Україні.
  4. Звернутись у випадку трудової та сексуальної експлуатації волиняни можуть у ГО «Волинські перспективи» – (0332) 72-71-98, 050-690-48-29, а також на телефон довіри Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради – (0332)-25-60-42.

 

Контакти

  • Богдана Стельмах
  • ВОГО “Волинський прес-клуб”

Коментарі

Кушнір Тарас   4854 дні тому   #  

Макеевский «террорист»: Следователи угрожали изнасиловать жену, убить маму и заразить ВИЧ
http://www.segodnya.ua/news/14258588.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.