bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс молодих дизайнерів: гендерно обумовлене насильство в Україні
09.11.2015

Конкурс проходить в рамках проекту «Свобода від насильства: покращення доступу до соціальних послуг по Україні», який фінансується Європейським Союзом та реалізується Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я».

Організатор: Українська фундація громадського здоров’я  

Учасники: Студенти графічного дизайну; молоді дизайнери (автори або авторські групи до 5 людей, віком до 35 років) з України та закордону

Нагороди переможцям: 1 – 400 EUR2 – 200 EUR3 – 100 EUR

Переможця буде оголошено на сайті http://www.healthright.org.ua/uk/ та в прес-релізі. Повне авторське право на макети належатиме організаторам. Автор(и) зберігатимуть право презентувати свої твори на власний розсуд. 

Мета конкурсу:  Покращити обізнаність щодо проблеми гендерно обумовленого насильства щодо жінок, в тому числі домашнього насильства щодо жінок, його негативних наслідків на індивідуальному та суспільному рівнях. Постери мають бути спрямовані на: (1) чоловіків – ключове повідомлення про те, що насильство щодо жінок та домашнє насильство неприпустимі, існують більш конструктивні способи, як справлятися з агресією та вирішувати конфлікти (обговорення проблем і конфліктних ситуацій, спорт, звернення по психосоціальну допомогу); (2) потерпілих від насильства жінок – заклик звертатися по допомогу.

Цільові групи (дизайнери можуть обирати одну):

  1. Чоловіки, що вчиняють насильство або з груп ризику (малозабезпечені сім’ї, внутрішньо переміщені сім’ї та сім’ї  учасників АТО віком 18-50 років; сімейний стан – одружені, у цивільному шлюбі, мають партнерок, дітей віком до 18; пережили травму війни, живуть під тиском економічної та соціальної кризи, мають проблеми з алкоголем/наркотиками. Схильні виправдовувати насильство та вірять, що воно припустиме в деяких випадках(наприклад «Я був втомлений, а моя дружина (діти) чіплялися до мене», «Вони не роблять того, що я прошу», «Моя дружина провела вечір з друзями, і не приготувала вечерю» тощо).
  2. Жінки, які зазнали насильства та вірять, що в деяких випадках насильство припустиме, не бажають звертатися по допомогу. Вірять в те, що насильство – сімейна справа, яка не потребує стороннього втручання  
Роботи мають відповідати наступним ключовим повідомленням (можна змінювати або додавати нові повідомлення відповідно до цього технічного завдання):

Навіть в найтяжчих ситуаціях завжди є альтернатива насильству.

Насильство неприпустиме ні за яких обставин і не може бути виправдане.

Не просіть пробачення після того, як вчинили насильство – краще змініть поведінку.

Які почуття та емоції мають викликати дизайни: Постери мають сприяти розумінню того, що насильство щодо жінок, в тому числі домашнє насильство щодо жінок – це проблема, яку треба вирішувати. Вони мають розуміти, що насильство ні в якому разі не може бути виходом із ситуації. Також постери мають демонструвати, що насильство починається не з першого фізичного насильства, а з регулярних та невирішених суперечок, психологічного тиску, конфліктів.  

Учасники конкурсу мають зважати на ситуацію та збройний конфлікт на Сході України та уникати в своїх дизайнах зображення важких тілесних ушкоджень, синців, смерті.

Продукт: Постери українською або англійською (організатори перекладуть англійські макети українською мовою)

Роботи в форматі EPS надсилайте до 30 листопада 2015 року менеджеру з комунікації УФГЗ Марині Грудій maryna.grudiy@healthright.org.

Часові рамки конкурсу:

4 – 30 листопада 2015   

Оголошення конкурсу. Збір макетів постерів від учасників

1 – 8 грудня 2015

Онлайн-голосування за кращі дизайни, із залученням інформаційних партнерів  

9 грудня 2015

Визначення 3 найкращих дизайнів на основі онлайн-голосування

10 грудня 2015

Церемонія нагородження та прес-брифінг з нагоди закриття кампанії «16 Днів проти гендерного насильства»

Визначення - http://bit.ly/1RXni2C

Термін «гендерно обумовлене насильство» означає насильство, спрямоване на осіб або групи осіб на основі їх гендерної приналежності. Комітет з викорінення дискримінації жінок (CEDAW) при Верховному Комісарі ООН з прав людини визначає це як «насильство, спрямоване проти жінки, бо вона жінка, або впливає на жінок більшою мірою»  у своїй Загальній рекомендації №19. Це включає дії, які завдають фізичної, розумової або сексуальної шкоди або страждання, загроза вчинення таких актів, примус та інші форми позбавлення волі. Терміни «сексуальне насильство», «насильство щодо жінок», «гендерно обумовлене насильство» можуть використовуватися як взаємозамінні.

Насильство щодо жінок 
Насильство щодо жінок визначається Декларацією ООН щодо викорінення насильства щодо жінок, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН  20 грудня 1993, як «будь-який акт гендерно обумовленого насильства, яке призводить або може призвести до фізичної, сексуальної або психологічної шкоди  або страждання для жінок, в тому числі погрози щодо вчинення таких актів, примусу або свавільного позбавлення волі, що відбувається в суспільному або приватному житті».  Це є формою гендерно обумовленого насильства й включає сексуальне насильство.

Сексуальне насильство включає сексуальну експлуатацію та сексуальне насильство. Це включає будь-які дії, спроби або погрози сексуального характеру, що призводять або можуть призвести фізичної, психологічної та емоційної шкоди. Сексуальне насильство – це форма гендерно обумовленого насильства.

Домашнє насильство означає всі акти фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства, що відбуваються в межах сім’ї або домогосподарства або між колишніми чи теперішніми подружжям/партнерами, незалежно від того, чи кривдник та потерпіла живуть в одному помешканні чи ні (Конвенція Ради Європи з попередження та протидії насильству щодо жінок та домашньому насильству, Стаття 3, b - http://bit.ly/1g0F5Ry).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.