bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Мільйон для громадянського суспільства України!!!   

Євро… Щороку… це не казка – це наша з вами можливість отримати частину фінансового пирога, який щороку отримує Україна (точніше її уряд :) в межах Європейської політики сусідства на фінансування визначених пріоритетів розвитку, серед яких «демократизація та належне врядування».
Ідея запровадження щорічного Національного конкурсу грантів підтримки демократизації та належного врядування дуже проста:

• Розробити загальний формат та процедури конкурсу, в т.ч. вимоги до аплікантів, аплікаційну форму тощо
• Визначити урядову установу, яка буде уповноваженим організатором конкурсу
• Реалізувати прозору систему відбору заявок/проектів
• Профінансувати проекти-переможці на загальну суму в 1 мільйон Євро та відмоніторити їх виконання
• Для бажаючих в уповноваженій урядовій установі можна допомогти організувати помпезні прес-конференції та підготовку красивого і, головне, зрозумілого ЄК звіту
На всіх етапах без консолідації зусиль провідних ІГС України не обійтись. ГУРТ запрошує лідерів провідних ІГС України до ініціативної групи «Мільйон для громадянського суспільства України».

ПС1: щороку Україна отримує понад 100 мільйонів Євро в рамках реалізації Європейської політики сусідства – чому б не претендувати хоча б на 1%…

ПС2: 16-17 листопада у Брюсселі буде Хворум, де крім загального бла-бла варто, на мою думку, представникам української делегації ініціювати реалізацію подібної програми в Україні та стати взірцем для інших країн Східного партнерства. Заручитись підтримкою ЄК у цьому питанні не зайве…

Коментарі

Анна Чайковська   5275 днів тому   #  

Чудова ідея. А головне виходить від громадської організації ГУРТ діяльність якої дійсно відкрита і прозора. Але ви мусите взяти цей хрест на себе і нести його до кінця. Звичайно з іншими ІГС, які долучаться до ініціативної групи. Вибачте, але ініціатива "наказуема". Підтримуємо.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5275 днів тому   #  

звучить привабливо. особливо, якщо на цей мільйон можуть реально претендувати, наприклад, регіональні організації, які недавно були створені чи ще шукають себе на ринку NGO.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5275 днів тому   #  

здОрово! + примечание Тараса Тимчука = двумя руками "за"

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5273 дні тому   #  

Коли ця ідея народжувалась, йшлось про конкурс річних грантів кожний макисмальною сумою 10-15 тис євро, тобто щороку має бути надано близько 100 грантів. Вся документація від заявки до звіту - максимально зрозумілі і прості, українською мовою, ніяких "англійських". Все для того, аби саме регіональні організації могли претендувати на ці гроші. Але таке адмінстрування не потягне жодний з діючих на сьогодні в Україні регрантерів. Потрібно створювати новий механізм... може в когось є ідеї...

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Шумельда   5272 дні тому   #  

Богдане, не прибіднюйся:-) "Гурт" адміністрування такого конкурсу потягне запросто. Це ж всього 100 грантів на рік:-) Ідея дуже вартісна, а головне - реальна: 1% (якщо відкинути абсолютні цифри:-) ) - мізер.

На доповнення до зауваження Тараса Тимчука: я б взагалі пропонував, що діяльність в межах цих проектів мала б відбуватись на рівні, не вищому від районних центрів, а найкраще - в селах та селищах. Там реально роботи - неоране поле, а ресурсів - практично нуль...

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5272 дні тому   #  

напевне за останні 2 роки я проїхав більше 10000 км українськими містечками і селами з тренінгами. У Богуславці, Черкаська обл., мені організували екскурсію до липи Максимовича. Йдемо вулицею, а вчителька історії мені каже: "а тут ще минулого року жили люди...". Є фотки:
http://i.piccy.info/i4/7e/d9/3c7b538f116a1b6d802266045a7a.jpeg
http://i.piccy.info/i4/cd/0b/ae6fe2af0525ebfed966913146d3.jpeg
http://i.piccy.info/i4/d4/68/b5a4f0cdb7d9dd0119ac0501a837.jpeg

Там ці гроші для мобілізації людей справді потрібні
п.с. Вчителька історії місцевої школи за парканадцять років змогла організувати в школі музей Максимовича - першого ректора університету ім.Шевченка, де є на що подивитись. а таких сіл багато.

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Шумельда   5272 дні тому   #  

Тарасе, погоджуюсь. Невеличкий імпульс - і громада сама здатна суттєво покращити своє життя. Наочний приклад - с. Довгошиї Млинівського р-ну (Рівенщина).
Такий вигляд мав шкільний спортзал:
<img src="http://zurnc.org.ua/sharefiles/bulo.jpg">
Таким він став після мобілізаційного проекту місцевого КВУ (мінімум коштів - максимум залучення мешканців):
<img src="http://zurnc.org.ua/sharefiles/ye.jpg">

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Шумельда   5272 дні тому   #  

І таких прикладів по Україні - маса.
Як і інших: громада одного з сіл Закарпаття "пробила" в фонді Пухтинського кошти на організацію освітлення села через побудову міні-ГЕС. Так от, не знаю як зараз, а тоді, коли я був на Закарпатті, вони не могли нічого почати робити, бо держава (в особі Нацкомісії регулювання електроенергетики, є така "кантора") вимагала від них... ліцензію на вироблення електроенергії...

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5272 дні тому   #  

Я теж про подібний випадк чув. Якщо ти хочеш поставити собі вітряк, щоб забезпечити свій будинок халявною електроенергією, то таку ліцензію треба ще отримати. оскільки вітряк - енергогенеруюча станція :(

  •   Пiдписатися на новi
Надія Самуляк   5271 день тому   #  


Якщо повернутись до теми адміністрування багатьма необхідними для ІГС проектами, то нема сумніву, що ГУРТ це виконав би на гарному рівні. І дуже важливий аргумент: ви, гуртівці, добре ознайомлені з діяльністю багатьох регіональних організацій, ваші тренінги знайомі лідерам з місцин, де щойно громада починає щось робити , як наводилось у попередніх прикладах.
Очевидно, маєте вже власний реєстр людської і громадської активності по Україні, або його варто зробити на майбутнє. Це була би надзвичайно корисна і нелегка справа. Але це справді крок до "Вона одужає — Вона це Україна".

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5269 днів тому   #  

Тарас, по поводу ветрогенераторов)))
У Україні ви можете без проблем встановити у себе ветроустановку потужністю до 75 квт і висотою до 30 метрів для особистого некомерційного використання на власній території. Для цього вам не потрібні ніякі документи, дозволи або довідки.
Використання побутової ветроустановки прирівнюється до використання дизель-генератора і розглядається на рівні з використанням побутових електроприладів.

Згідно пункту 5 ухвали Кабінету Міністрів України від 15.07.98 №1094 "Про державну експертізу з енергозбереження" і доповнення №3 "Інструкції про порядок передачі документації та здійснення державної експертізі з енергозбереження" ветроенергетічеськіє установки енергоємністю до 75 квт не підлягають обов'язковій державній комісії з енергозбереження. Імпортні ветроенергетічеськіє установки також не підлягають сертифікації.

если сильно захотеть - то можно:))

  •   Пiдписатися на новi
Святослав Павлюк   5265 днів тому   #  

питання допуску НУо до участі у Good Governance Facility виносилося рекомендаціях української делегації на форумі і Брюселі. комісія не прийняла остаточної позиції щодо цього.

  •   Пiдписатися на новi
Валерій Панько   5264 дні тому   #  

Ідея Богдана чудова. Але я хочу акцентувати на іншій стороні медалі: якщо один мільйон із 100 щорічних вчинить разючі зміни, то це означатиме, що решта 99 мільйонів витрачаються Євросоюзом на вітер. Грошей платників податків! Це вельми не сподобається певним чиновникам ЄС.

  •   Пiдписатися на новi
Валерій Панько   5264 дні тому   #  

Щодо механізму. Спочатку нагадаю про демократію по-грецьки: демос (той, хто має право приймати державні рішення) - та особа, яка опанувала Сім Вільних Мистецтв (граматику, діалектику (логіку), риторику, арифметику, геометрію, музику та астрономію). І яка "захистила" свої знання у Школі Платона. Тобто у відкритій дискусії з людьми,для яких найголовнішими ризиками є репутаційні.
Я не буду зараз оцінювати демосів з чинної Верховної Ради, але певен, що у кожному регіоні є поважні та розумні люди, для яких найстрашнішим є втрата репутації. Які не продадуть свою репутацію за жоден мільйон. Ось вам і регіональні експертні ради. Я знаю одну таку людину і за потреби відрекомендую.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5102 дні тому   #  

поки всі відпочивають - Максим Лациба працює! ось новини на сайті ЮНІТЕРу, які говорять про невідворотність мільйону для громадянського суспільства України! http://www.uniter.org.ua/ua/news/info/81

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.