bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

БІЗНЕС і ОГС: психологія взаємостосунків   

Якось так сталось, що значна частина моїх знайомих і друзів працюють у бізнес-секторі. Сказати, що виглядають вони щасливими від того, що ТАМ працюють якось дуже складно. Більшість з них, щоправда, не уявляють ЧИМ я займаюсь і як ЦИМ можна заробляти на життя, вважаючи чомусь мене ледь не мамою терезою.

Памятаю, як одного разу приходила дівчина на співбесіду і розповідала про те, що найбільше в житті хотіла б працювати у великій корпорації, у бізнесі, хоча прийшла волонтерувати у невелику громадську організацію.

Під час недавньої поїздки до Камбоджі, я спілкувався з колегами з CONCORDу і виявилось, що у кожного з них бізнес-background - хтось мав власну невеличку компанію і займався PR-послугами, хтось працював у великій корпорації фінансовим менеджером. Але на питання, чи хотіли б вони працювати й надалі в бізнесі, кожен відповідав - ні за які гроші.

Останнім часом доводиться чути про те, що донори закликають ОГС активніше співпрацювати з БІЗНЕСОМ, наприклад в контексті залучення додаткового фінансування, посилення впливу ОГС, підвищення стандартів роботи.

Все було б нічого, якби не одне АЛЕ. В щоденній практиці мені доводиться бачити стандарти і принципи роботи як громадських організацій так і бізнес-компаній. І чесно кажучи, я не бачу якихось особливих відмінностей: непрофесійність, хамство, ненадійність регулярно зустрічаються як в одному так і в іншому секторах. У чомусь окремі бізнес-компанії справді викликають захоплення, але ж є і ОГС, які можуть бути взірцем для бізнесу. Але загалом, складається загальний стереотип - ОГС гірші, неповноцінні, непрофесійні… у порівнянні з бізнесом.

Може ми один про одного нічого не знаємо? Може ОГС не вміють так себе продати широкій аудиторії як це робить бізнес? В лідерів ОГС занижена самооцінка? В чому причина?

Одним словом, якщо у когось є думки з цього приводу, поділіться, будь ласка.

А тим часом - пісня :)

Коментарі

Юлія Гончар   4606 днів тому   #  

Як на мене, у пари "бізнес" і "влада" у нас такі своєрідні стосунки, що третім - третій сектор вони не дуже й хочуть бачити)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4606 днів тому   #  

непереконливо )

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4606 днів тому   #  

як на мене, ці два "сектори" не можна протиставляти, бо працюють бізнес та громадські організації, а також і влада, в зовсім різних площинах.
можливо, наша біда в тому що у нас ці площини в свідомості інколи зливаються: громадські організації розглядаються як плацдарм для розвитку політичної або бізнесової діяльності, бізнес купує владу навіть не завжди для "користі справи", а частіше "для понту", влада ж намагається підмінити собою ринок та нав'язати свої правила суспільству (замість того, щоб дослухатися до його, суспільства, думки)...
а тепер неприємне одкровення: коли працюєш за чужі гроші - виконуєш чужу волю, втілюєш в життя чуже бачення змін! Навіть якщо це бачення в чомусь або повністю збігається з твоїм.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4606 днів тому   #  

Михайле, кажуть, що розумні люди якраз тільки й працюють "за чужі" гроші (кредити, інвестиції, гранти :), але вміють забезпечити свої інтереси :) а взагалі, "свої" та "чужі" гроші - це складні категорії. чи можна назвати "своєю" воду, що тече зі свердловини на "своїй" дачній ділянці... щось подібне і з грошима ;)
Тарасе, стереотип "апріорної гіршості" ОГС у порівнянні з БІЗНЕСом властивий лише деяким працівникам донорів, які працюють в деяких країнах (зокрема нашій :) не думаю, що це лікується або навіть варте лікування. зрештою, стереотипи таки заважають повноцінно працювати і досягати мети (яка може бути навіть у донорів... :)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4606 днів тому   #  

Згоден, Богдане. але це стосується переважно процесу заробляння грошей, а не втілення власного бачення змін, і в такому випадку завжди доводиться йти на ті чи інші компроміси. В цьому плані показовим є приклад Сороса: філософа, який за власні кошти фінансує втілення в життя власних концепцій. Ще про бізнес: це в нас за радянською традицією підприємців вважають кровососами, на заході ж підприємництво вважається справою патріотичною, я навіть бачив ролик соціальної реклами, замовлений урядом США, в якому йде агітація займатися підприємництвом саме в патріотичному ракурсі. Власне, про це я вже писав в пості "Розвиток підприємництва як найважливіший чинник формування громадянського суспільства" https://gurt.org.ua/blogs/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%20%D0%86%D0%B7%D1%8E%D0%BC%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9/732/ Тому, по-перше, нам не треба змагатися з бізнесом, а по-друге. співпрацювати з ним варто не тільки в форматі "дайте нам ваші гроші і ми за них зробимо корисні справи". Не тільки "третій сектор" потребує підтримки бізнесу, але й бізнесу не завадила б допомога НУОшників.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4606 днів тому   #  

Колеги, як на мене, проблема полягає в двох площинах. По-перше, ставлення ГО до бізнесу - суто споживацьке: дайте нам гроші і ми щось зробимо. Часто постає питання - що? Тоді звучить не зовсім виразна відповідь, яка супроводжується незнанням результату і суспільної користі тієї задуманої справи. По-друге, чи потрібні ГО бізнесу? Якщо перекачувати гроші - потрібні... Але тоді це будуть власні ГО. Для чого інші? Як на мене - не потрібні. Якщо говорити про соціальну відповідальність бізнесу, то я згодна з підприємцями, які воліють перерахувати кошти на конкретну установу чи людину, а не на ГО... Що бізнес знає про ГО? А нічого, по суті. Або переважно негатив - прохачі. Та яка необхідність у нього про це знати?. Якщо бізнесмени воліють системно надавати допомогу певним категоріям чи верствам населення, створюють свої фонди чи ГО. І ще одне: скільки б ми не говорили про соціальну відповідальність бізнесу, її не буде доти, доки законодавчо не будуть виписані вигоди.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4606 днів тому   #  

"скільки б ми не говорили про соціальну відповідальність бізнесу, її не буде доти, доки законодавчо не будуть виписані вигоди."
не згоден: якщо є ФІНАНСОВІ вигоди, то це не КСВ, а оптимізація оподаткування.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4606 днів тому   #  

Богдано, до речі, організація, яка використовується для прикриття бізнесу чи політичних потреб, в народі називаються "фанєра" (недавно взнав :)).

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4605 днів тому   #  

:-) ага, Тарасе, чула... І назва виправдана :-)

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4605 днів тому   #  

Михайле, назвіть мені фінансову вигоду бізнесу від співпраці з ГО... "Фанеру" не називати ;-)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4605 днів тому   #  

Богдана, вигоди фінансової нема і не має бути

  •   Пiдписатися на новi
Микола Орлов   4604 дні тому   #  

Багато в чому підтримую Богдану стосовно чіткої вигоди, а щодо професійності, то ОГС часто не тримаються однієї лінії, не показують довготривалих результатів, а діють короткопроектно + той же стереотип прохачів. ОГС йдуть до бізнеса, а не навпаки. Значить і відповідне ставлення. Фінансової міцності і професійних кадрів на постійному місці роботи не вистачає багатьом невеликим ГО.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.