bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Кому ж насправді потрібна ефективність?   

14-15 квітня мені довелось побувати на регіональних консультаціях Відкритого форуму з ефективного розвитку ІГС, організованих європейською платформою CONCORD. Сам Форум передбачає серію заходів, спрямованих на створення відповідних умов та розробку принципів ефективності, якими зможуть керуватись у своїй діяльності не лише ІГС, а й міжнародні донори та уряди країн, що фінансують діяльність ІГС.

Власне, Україна була представлена на цих консультаціях двома організаціями: ГУРТ і ТЦК (ТЦК представляла Любов Паливода). Фактично, мета квітневих консультацій полягала в обговоренні Стамбульських принципів ефективності ІГС та розробці ключових повідомлень, які мають прозвучати на Другій глобальній асамблеї Відкритого форуму, яка відбудеться наприкінці червня у Камбоджі.

Хоча ГУРТ є одним з учасників глобального процесу під назвою Відкритий форум з ефективного розвитку ІГС, організував у травні-червні 2010 року перші національні консультації з ефективності ІГС в Україні, я все ще не до кінця розумів, звідки ноги ростуть у цього процесу.
На щастя, цього разу мені довелось поспілкуватись з виконавчим директором платформи CONCORD Олів’є Консоло. Цей епатажний француз, здається народився для трибуни (його колеги підтвердили – з екселем він не дуже дружить, зате навички лобіювання у нього розвинені добре).

Ось яку відповідь я отримав:
«Ти розумієш, у лексиконі представників неурядового сектору немає терміну «ефективність». Це чуже для них слово. Словом «ефективність» починають користуватись ті, хто дає гроші неурядовим організаціям. Вони ж не з своєї кишені дають гроші, правильно? А платників податків, корпорацій, яким, до речі, потрібно звітувати за кожне витрачене євро. Уяви собі, Уряд каже вам – Ваші проекти – неефективні. Ми не будемо їх фінансувати. Сьогодні відмовили у фінансуванні тут, завтра там. І все це може відбуватись під прикриттям «неефективності». Стоп! А що означає «неефективні»? І тут починається найцікавіше. Урядова концепція ефективності для ІГС наразі дуже розмита або її нема зовсім. Усвідомлюючи цю ситуацію, платформа CONCORD як організація яка відстоює права своїх членів, інших платформ, вирішила проявити проактивність і розробити своє бачення ефективності ІГС, та запропонувати його національним урядам, донорам. Ось для чого цей процес. Ми ще не до кінця знаємо куди прийдемо, головне, що ми цей процес розпочали. Треба розуміти, що не всі неурядові організації готові до того,щоб змінювати підходи до оцінки власної діяльності, ставати більш ефективними. Але що поробиш, іншого шляху у нас немає».

У цьому ключі, мені все таки цікаво, наскільки питання підвищення власної ефективності та різних її аспектів дійсно турбує теперішній український громадський сектор? А якщо турбує, то що у цьому напрямку вже робиться?

п.с.З усіма напрацюваннями як цього так і попередніх заходів, які організовувались у рамках Відкритого форуму, можна ознайомитись на сторінці http://www.cso-effectiveness.org.

Коментарі

Сергій Сухобойченко   4748 днів тому   #  

Здається, річ йде про розробку міжнародних стандартів для діяльності ІГС. Потім стане питання про Сертифікацію ІГС на відповідність зробленим стандартам.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4748 днів тому   #  

В цитаті йде мова при різні тлумачення слова з "лексикону представників неурядового сектору": "ефективність, неефективність", а не про діяльність ІГС і тому потрібно популяризувати національну платформу з ефективності ІГС в Україні.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4747 днів тому   #  

Насправді, тема дійсно цікава. Може комусь здатись нішевою і дуже вузькою. Але буду вдячний за розкручування діалогів у напрямку глибшого розуміння суті цього явища. Дякую, Сергію, за зацікавленість :)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4747 днів тому   #  

До речі, тут трішки більше інформації http://www.cso-effectiveness.org/-media,054-.html?lang=en

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Ходакова   4742 дні тому   #  

Цікава тема. Практично вся ж діяльність ІГС побудована на реалізації проектів, як оцінити ефективність, часто показники, які ми визначаємо, не відповідають результату який отримуємо. Тобто отримуємо щось таке, що не можливо виміряти (кількісно). Наприклад, виконуємо, здавалось би невиличкий за обсягом проект, а через декілька місяців ти бачиш ланцюгову реакцію, яку і прогнозувати було б важко, та й ніхто і не прогнозував. Це є ефективністю? Напевно, що так. Але, можливо, не тільки даний проект її спровокував, а комплекс заходів, чи причин, як це виміряти? А, можливо, якщо б не було того проекту, то й не було б цієї ланцюгової реакції?
(Не впевнена, що зуміла пояснити так, як це відчуваю:))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.