bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Регіональні можливості розвитку комунікацій для ІГС.   

В межах реалізації проекту Ресурсного центру ГУРТ «Розвиток спроможності ІГС реформувати Україну» було проведено велику кількість зустрічей з громадськими організаціями Криму. Поділюся спостереженнями, які виникли у ході зустрічей та спілкування з представниками ІГС і лідерами ГО.

Було проведено аналіз представлення місцевих ІГС у інформаційному просторі в Криму.
Що сказати. Сайти місцевих рад дуже рідко наповняються інформацією щодо діяльності ІГС. Актуальне дослідження ГО “Кримський центр ініціатив у електронному урядуванні” щодо наявності сайтів міських та районних рад http://www.crimea.e-gov.org.ua/uk/monitoring свідчить про те, що і ради не всі мають свої сайти.
Бази даних про наявність громадських організацій є у різних ГО, але відрізняються по своєму наповненню. Як приклад:
http://www.ipc.crimea.ua/databases - сайт ГО «Інформаційний прес-центр».
http://www.crimea.e-gov.org.ua/uk/orgs - сайт ГО “Кримський центр ініціатив у електронному урядуванні”.
http://ccmp.org.ua/ru/ngo-database/2010-09-01-11-30-18 - сайт кримського громадського медіа-порталу.
У кожному окремому випадку свої бази даних. Як вони формуються, для чого вони створюються, ніхто не скаже.
Є інформація на сайті Міністерства Юстиції України в АРК http://just.crimea-portal.gov.ua/legalise_menu.html .

Блоги WIKIPEDIA, де представлені міста, за словами громадських діячів, контролюється IT-шниками від влади і розміщена там без проходження цензури інформація «вбивається».

ГО Центр регіонального розвитку «Топ-Кая» адмініструє «Кримський громадський простір» http://ngocrimea.org/krimskij-gromadskij-prostir/ і там самі лідери ГО можуть самі зареєструватися.

Тобто громадські організації представлені в інформаційному просторі. Але виявляється, що більшість не знає про такі потужні площадки взаємодії, як ГУРТ, Громадський простір, сайти міжнародних фондів(програм). Більшість ГО не мають власних сайтів. Між собою ГО не спілкуються і навіть не знають про існування розвиненого у Криму громадського сектору. Трохи розвинені зв’язки між ІГС в масштабах окремих населених пунктів/районів.
Створився інформаційний вакуум у передачі інформації. Є кілька організованих спроможних до розвитку центрів ІГС, але вони замкнені в собі і працюють виключно по власних роками налагоджених зв’язках.

Виявилось, що є значна кількість IT-шників, які готові приєднатись до розбудови ІГС, але не можуть пробитись крізь закритість ГО. Показовим є діяльність адміністраторів сайту з Судаку «Я здесь живу. Крымский репортаж» http://sandro.in.ua/category/podcasting. Вони наголошують на необхідності підвищення населення в технічних знаннях з використання можливостей інструментів Інтернет (You Tube, підкастинг-сайти, громадянські Інтернет ЗМІ, ведення блогів та ін..).

Громадська молодіжна організація «Світло» виконує проект «Відкритий Інтернет-простір для районних ЗМІ Криму» та створює сайти для десяти друкованих ЗМІ https://gurt.org.ua/news/recent/8748/ .
За домовленості у рамках проекту «Розвиток спроможності ІГС реформувати Україну» в Євпаторії ТРК «Моріон» протягом трьох місяців вересень-жовтень-листопад надавала всім бажаючим лідерам громадських організацій можливість виступу у прямих теле- та радіоефірах. Виявилось, що у є страх перед телекамерою та мікрофоном і траплялось доволі часто випадки, коли виступаючі не могли донести свою думку та погляди. ТРК «Моріон» безкоштовно надавала свої послуги. Адміністрація ТРК є засновником ГО «Інститут розвитку креативних технологій та масс-медіа» і тому відкриті до спілкування.

Я навів дуже невелику кількість прикладів. В Криму кожен день працюють громадські організації, виконуються проекти, проходять навчальні заходи для ІГС у кожному місті. Є потужні громадські організації, провайдери послуг та признані громадскістю експерти з розвитку… різних напрямків.

Висновок, який напрошується. Ресурси для розвитку спроможності ІГС існують. Провайдери послуг в Криму є. Але. Необхідно провести заходи по збільшенню потоку інформації щодо ролі комунікації між ІГС. Роз'єднані існуючі системи ІГС мають зіпсовані моделі комунікації. В результаті замкнутості в собі центрів ІГС їх партнери та дружні організації не отримують достатньо інформації щодо можливості підвищення своєї спроможності. Подолання цих комунікаційних “заторів”, і як наслідок, збільшення потоку здорової комунікації – найбільш успішна стратегія організації процесу зміцнення громади. До тих пір, поки не будуть добре розчищені канали комунікації, активна інформація не зможе циркулювати в системі кримських ІГС. Для успішного розвитку ІГС в Криму потрібно налагодити канали комунікації.

Коментарі

Юрий Довгань   4873 дні тому   #  

Да Сергей я абсолютно согласен. Я в 3 секторе уже 2 года и ни разу не слышал, что бы общественные организации в Крыму собирались в одном месте и вместе для обмена опытом, если это конечно не связанно с какими то проектами. Да я согласен все работают все заняты, но мне кажется что хоть раз в году можно и нужно собираться для того, что бы обсудить свои проблемы, а мне кажется, что они у всех общие. так как мы все работаем в одном направлении улучшение жизни в Украине.

  •   Пiдписатися на новi
Илья Чижиков   4872 дні тому   #  

Все выше написанное справедливо.
Если и используются ресурсы для освещения проводимых проектов в интернете, то не происходит взаимодействия...
Благо в Крыму работает проект "PACT", в рамках которого формируется сеть коммуникаций между общественными организациями.
Что касается сайтов органов местной власти - это монопольная структура отдельных руководителей. Проще строить диалог с печатными СМИ.

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Гончар   4871 день тому   #  

Справді, актуальна поблема, мабуть, для усієї України. Принаймні у нас у Черкасах теж відчуваємо брак комунікації між ГО. В основному, все тримається на особистих зв'язках. Тож успіхів усім, хто візьметься зрушити ситуацію до кращого!!!

  •   Пiдписатися на новi
Егорова Наталья   4871 день тому   #  

СЕРГЕЙ, СПАСИБО ЗА СТРЕМЛЕНИЕ К ОБЪЕДИНЕНИЮ. ДАВАЙ РАЗОШЛЁМ ВСЕМ ССЫЛКИ НА ГУРТ И ПРИГЛАШЕНИЕ К СОТРУДНИЧЕСТВУ.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4867 днів тому   #  

10 декабря 2010 г. в Джанкойском Центре культуры и досуга состоялся первый Форум общественных организаций, инициатором которого выступила общественная организация «Восстановление» http://www.jankoy.org.ua/page.php?id=5294

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.