bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Грантоїдство з точки зору маркетингу і моралі.   

Я далекий від того, щоб називати грантоїдами усіх хто працює з грантами. Але цей термін можу застосувати не тільки до людей, які роблять це нечесно, але й до тих, хто робить це безвідповідально. В цьому записі – роздуми про грантоїдство з різних позицій.

Отримуючи грант, НУО фактично укладає угоду з грантодавцем про надання певної послуги.

Послуга за своєю природою має трьох суб’єктів: замовника, виконавця і отримувача. В звичайній економіці найчастіше замовник і отримувач виступають як одна особа, але бувають випадки, коли це різні особи. Наприклад, коли я йду в перукарню стригтися, я сам стаю і замовником, і отримувачем послуги, коли ж перукарські послуги замовляє, наприклад, військкомат для новобранців, він є замовником, а отримувачачи – новобранці.

У випадку з грантами, замовником є донор, а отримувачем – цільова аудиторія проекту який фінансується.

Звичайно, в ідеалі ступінь задоволеності замовника якістю наданої послуги має залежати від задоволеності отримувача, але в житті це не завжди так: у випадку з перукарнею задоволеність новобранців якістю стрижки не є вагомим аргументом для військкомату-замовника при виборі перукарні-постачальника послуг:)

Що ж відбувається у випадку державного фінансування НУО: коли держава (або місцева влада) виступає замовником послуг для певних верств населення (громади)?
Теоретично, держава не має власних коштів – вона є розпорядником грошей населення, тобто наших з вами. Тому замовляти послуги на свій розсуд вона (в особі чиновників) не може.
Теоретично, обираючи собі владу ми голосуємо за певну політику (в розумінні «курс дій»), яку запропонував нам кандидат, і даємо йому повноваження на її здійснення. Обрана таким чином влада може замовляти певні послуги у НУО для вирішення певних суспільних проблем, аргументуючи це тим, що народ сам обрав таку політику і дав повноваження на її здійснення.
Але всі ми знаємо як у нас проходять вибори, як і ми, і кандидати ставляться до передвиборчих програм і як вони виконуються.

Іншим варіантом «легітимізації» витрачання владою державних (наших з вами) коштів для «придбання» послуг у НУО могло б бути так зване «соціальне замовлення». Для цього, в ідеалі, треба було б проводити соціологічне дослідження, виявляти найгостріші проблеми, дивитися які з них держава не може вирішити самотужки, використовуючи наявні інструменти, і замовляти для їхнього вирішення послуги у.
Але в цього варіанту, звичайно, також є мінуси. По-перше, тут так само як і на виборах важливіше не як «голосують», а як рахують, при тому що контролю і близько такого не буде як на виборах. По-друге, є проблеми «приховані», такі що видні лише експертам, але які можуть бути загрозливими в майбутньому або вже зараз є справжньою причиною «видимих» проблем. Як проходять «громадські ради» та інші «наради з громадськістю» і як потім інтерпретуються їхні результати всі ми добре знаємо, тому визначення найгостріших проблем для вирішення яких буде надано фінансування шляхом проведення «консультацій з експертами та громадськістю» на даному етапі розвитку української демократії теж викликає сумніви відносно легітимності.

З чисто формальної точки зору, чесно отримувати державне фінансування, чесно виконувати за рахунок держави проекти й чесно звітувати за них можна. Але навіть за умов, що конкурс був прозорим, і ніхто нікому нічого не давав, і всі гроші до копієчки були витрачені правильно, і навіть витрачання цих коштів було ефективним і принесло реальні результати (що державу не цікавить зовсім – аби бухгалтерія «зійшлась»), навіть за всіх цих умов залишається під сумнівом саме питання доцільності надання державних (наших з вами) коштів на вирішення саме цих проблем. Звичайно, набагато більші кошти постійно розпилюються й розтягуються державними чиновниками в «промислових масштабах», звичайно без санкції суспільства, але то ж держслужбовці-корупціонери, а ми з вами, як не як, «громадянське суспільство», «сторожові пси демократії». Чи можемо ми йти в ту ж саму каламутну воду? І де гарантія що самі в ній не забруднимось? І хто нам повірить, що в тій каламутній воді не «наловили риби», як це роблять тисячі чиновників?

Чую-чую обурені голоси і заклики звернути увагу на закордонний досвід стосовно державної підтримки НУО. І я зовсім не проти такої практики, але давайте спочатку створимо хоч щось схоже на реальне громадянське суспільство, за його сприяння піднімемо легітимність влади (оберемо легітимну владу не тільки за формою, але й за суттю), а вже потім будемо повністю довіряти їй (владі) визначати як витрачати суспільні кошти і отримувати їх в оплату наданих соціальних послуг для населення.

Повернемося тепер до грантодавців «традиційних».
З точки зору маркетингу, НУО достатньо надати послугу (виконати проект) так, щоб був задоволений донор. Задоволеність отримувачів послуги (знову ж таки – з точки зору маркетингу) має цікавити виконавця в тій мірі, в якій вона впливає на задоволеність замовника. Гроші тут, на відміну від державних, належать донорові, і тільки він сам може визначати, куди і як їх витратити, кому надати послугу і кого найняти для її надання.
Але й тут не треба забувати про те, що ми «третій сектор», а не «другий», що заробіток (хай і чесний по відношенню до замовника) не є нашою головною задачею.
Подумайте: грант – це можливість для громади або тієї чи іншої цільової аудиторії. Беручи участь в конкурсі проектів та виграючи його ми фактично беремо на себе відповідальність якнайкраще використати цей шанс!

Відтак, «грантоїлом» можна бути не тільки крадучи й обманюючи донора, ним можна бути навіть за умов виконання абсолютно усіх формальних зобов’язань перед грантодавцем. Бо ми – представники суспільства, нас ніхто не обирав ними, ми самі себе такими назвали, самі засновуючи НУО взяли на себе зобов’язання відстоювати певні інтереси та захищати певні права, тож в першу чергу ми маємо турбуватися не про те як заробити грошей, не про те як задовольнити замовника в особі певного фонду, Міністерства чи управління, а про те, як використати шанс, який отримала громада чи цільова аудиторія, «представниками» якої ми є.

Грантоїдство це гріх. Гріх не перед Богом, і дуже часто навіть не перед законом. Гріх перед суспільством, нашими співгромадянами - сусідами, друзями, батьками, дітьми.

Коментарі

Ірина Панченко   4893 дні тому   #  

Гарна стаття, Михайле.
Я би ще додала, що грантоїдство - це злочин перед майбутнім. Тому що відвертаючи наслідки сьогоднішнього, ми віддаляємо те майбутнє, заради якого мільйони людей докладають зусиль сьогодні. Вибачте за пафос, але так і є.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4888 днів тому   #  

- А как можно быть уверенным, что выделив 300 млн долл на размножение тигров, их популяция за 5 лет увеличится вдвое?
- Ну, что вы, как ребенок? 1000 долларов егерю Петрову, 500 долларов
леснику Иванову… И они сосчитают вам хоть 10 000 тигров! Ну, в самом деле, не Счетную же Палату в тайгу отправлять?

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   4885 днів тому   #  

Вот поэтому мы уже какой год говорим про социальное предпринимательство для НГО. Пора бы уже быть финасново независимыми от доноров. Почему социальное предприятияе многие расматривают только как возможность работы (заработка) для людей с ограниченными возможностями.
Кстати, ведь нас всего 10 человек в Украине, которые прошли этот курс обучения в США. Ребята, предлагаю объединиться и провести семинары на эту тему. Я готов. Жду откликов. :)

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4876 днів тому   #  

Интересно найти человека, который первый ввёл понятие "грантоїдство", подтекст изначально заложен негативный и дискуссия, соответственно, в этом ключе идёт.
Если же сместить акцент на определение Гранта из Википедии, то оказывается, что Грант — безвозмездная субсидия предприятиям, организациям и физическим лицам в денежной или натуральной форме на проведение научных или других исследований, опытно-конструкторских работ, на обучение, лечение и другие цели с последующим отчетом об их использовании.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82

Ещё там же рассматривается "Роль грантов в развитии общества -
С помощью грантов оказывается необходимая поддержка проектам, которые не являются прибыльными, но играют важную роль в развитии общества, города или учебного заведения. Деятельность, не получающая адекватного финансирования со стороны государства, также может быть поддержана с помощью грантов. Например, некоммерческие организации, существующие в стране, часто опираются на гранты как на основной или даже единственный источник своего дохода (он необходим для оплаты помещения и техники, работы сотрудников).

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4876 днів тому   #  

Сергій, я майже на сто відсотків впевнений, що термін "грантоїдство" з'явився вперше в російській пресі кінця 90-х - початку "нульових" років, коли почали там боротися із впливом іноземних держав через фінансування неурядових організацій. Тоді, можна сказати, владою було запущено в медіа це поняття і відповідне ставлення до грантів, грантодавців та грантоотримувачів. Наша тодішня влада теж підхопила цю ініціативу, зокрема, приблизно в 2000 році дуже багато писав на тему громадянського суспільства та грантоїдства нинішній спікер, а тоді - голова адміністрації президента Кучми Володимир Литвин ("День, "Дзеркало тижня", тощо).

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Сухобойченко   4875 днів тому   #  

Можно изменить ситуацию, открыв дискуссию о грантах в положительном ключе. Показать роль грантов с разных сторон. Например:
КАНАДА май 2010. Владельцы жилья, коммерческих и торговых зданий в некоторых районах Эдмонтона могут получить гранты от городского совета на ремонт или строительство новых объектов.

15 тысяч долларов можно получить на ремонт торговых и коммерческих зданий, до 40 тысяч – на строительство новых, 7 тысяч долларов могут выделить на строительство нового жилого дома, в котором будет не более 36 квартир, и 12 тысяч на строительство здания, в котором будет не более 36 помещений для торгово-коммерческих целей.
http://img.ca24.ru/news/1000/000052/main-350.jpg

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.