bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Дощ, зірки та Берлін    



Перед цьогорічним (другим) Форумом громадянського суспільства стояли (та залишаються актуальними) серйозні виклики. Факт проведення Форуму вдруге вказує на необхідність переосмислення цілей та завдань Форуму від одноразової події до довготривалого впливового проекту. Саме цим обумовлені й деякі критичні зауваження учасників, що Форум хибує на недостатню змістовну глибину дискусій.

Й справді, обговорення в робочих групах стосувались здебільшого питань методології, цілей та завдань, а також можливого впливу Форуму. Значну частину часу та зусиль учасників забрали вибори нових координаторів національних платформ та робочих груп, які мають сформувати Наглядовий комітет Форуму. Новим координатором від України став Ігор Когут, голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив. Представниця від України, Анна Голубовська-Онісімова, президент ВЕГО «Мама-86», координуватиме робочу групу «Енергетика, зміна клімату та довкілля».

Не обійшлося на Форумі й без обговорення питань про інституційну спроможність організацій, які намагаються давати рекомендації Європейському союзу та своїм національним уряд щодо досягнення цілей Східного партнерства.

Зокрема, Штефан Фюле, Єврокомісар з питань розширення ЄС та Європейської політики добросусідства, зазначив: «Якщо ми хочемо, щоб Ви більше впливали на формування політик та прийняття рішень, ми повинні більше інвестувати у Ваш інституційний розвиток».

Доступ до ресурсів та інформації став однією з наріжних тем пленарних засідань Форуму. На думку учасників, ресурси, необхідні для реалізації усіх ініціатив в рамках Східного партнерства, є головною умовою можливості подальшого успіху. Іншою умовою успіху є доступ представників ІГС до інформації про процеси, які відбуваються в ініціативах Східного партнерства на інших рівнях.

Хоча й на пленарних засіданнях на загал лунали заяви про наміри докладати всіх можливих зусиль для досягнення цілей Східного партнерства, представники від Європейського союзу зізнались, що те, що відбувається в країна Східного партнерства, наша ментальність та наші наміри є здебільшого невідомими для ЄС. Павел Демаш, представник фонду Маршала, зазначив, що найбільше насторожує те, що у шести країнах Східного партнерства є відсутність європейської традиції суспільного діалогу; нема традиції участі громадян в прийнятті рішень; націоналістичні настрої є більш домінантними аніж демократичні, і, звісно, ж присутність у наших інформаційних та політичних дискурсах нашого східного сусіда.

Завтра, 23 листопада, у Брюсселі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн-учасниць ініціативи ЄС “Східне партнерство”, сподіваємось, що до цього часу наші рекомендації будуть опрацьовані та якимось чином представлені на зустрічі.

Всі охочі можуть переглянути відео з Форуму
http://www.ustream.tv/recorded/10930174
http://www.ustream.tv/recorded/10948834
http://www.ustream.tv/recorded/10928908

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.