bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

АБО ШТРАФИ ЗА СМІТТЯ, АБО ВІНИК В РУКИ!   

АБО ШТРАФИ ЗА СМІТТЯ, АБО ВІНИК В РУКИ!

громадськість вручить депутатам віники й закличе прибирати Україну


23 квітня о 10.30 активісти руху «Простір свободи», ініціативи «Зробимо Україну чистою!», Самоврядної альтернативної мережі (САМ), центру «Життя», «МИ ЄВРОПЕЙЦІ» проведуть акцію перед приміщенням Комітетів Верховної Ради (вул. Грушевського 18/2), де в цей час засідатиме Погоджувальна рада - «Зробимо Україну чистою – збільшимо штрафи для засмічення».

З нагоди Всесвітнього дня Землі, що відзначається 22 квітня, громадськість вимагатиме від голів фракцій включити до розкладу засідань Ради на найближчі дні і прийнятипроект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях)» (№ 9680), зареєстрований ще 11 січня 2012 року.

У разі прийняття закону працівники міліції зможуть накладати штрафи в розмірі від 340 до 850 гривень за «викидання відходів, включаючи недопалки, обгортки, тару, будь-які інші відходи чи сміття» «за межі урн, контейнерів чи інших ємкостей, призначених для збирання, утилізації чи переробки сміття». Внесення законопроекту ініціювали активісти громадських організацій, стурбовані звичкою багатьох українців кидати сміття просто під ноги. Внаслідок безкарного поширення цієї звички засмічення населених пунктів та місць відпочинку набуває характеру справжньої катастрофи – Україна буквально втопає в смітті.

Без поширення на Україну світової практики високих штрафів за засмічення не можуть бути успішними й інші крокі, необхідні для очищення країни від сміття, такі як роздільне збирання й переробка відходів чи виховання з дитячого віку звички не смітити.

Саме тому учасники акції вимагатимуть невідкладно прийняти законопроект 9680, внесений дев’ятьма депутатами як з більшості, так і з опозиції. Активісти, які щороку прибирають засмічені парки та сквери, вручать головам фракцій звернення та віники із відрами: «Не можете підвищити штрафи, то прибирайте самі за тими, хто смітить!».

Дієві штрафи допомогли багатьом країнам звільнитися від сміття на вулицях. Так, завдяки високим штрафам (близько 650 доларів США) за кидання сміття й недопалків на вулиці, Сінгапур перетворився з дуже брудного на найчистіше місто планети. В Лондоні завдяки підвищенню штрафів (до 160 доларів США) штрафу за кидання недопалків, вдалося зробити вулиці чистішими. А зібрані завдяки штрафам гроші британці спрямовують на придбання нових урн та фінансування кампанії про шкідливість куріння.

Разом з тим організатори акції визнають, що штрафи – необхідна, але не єдина передумова звільнення країни від сміття. Не менш важлива добра воля українців зробити свою країну чистою. Її громадські активісти продемонструють власним прикладом, вийшовши 28 квітня на акцію «Зробимо Україну чистою!», в рамках якої тисячі людей власними руками очистять сміття парки та сквери по всій Україні.

Коментарі

Кравчук Егор   4378 днів тому   #  

дай нашим ментам Богу помолится... да они по факту в гопников превратятся - с каждого прохожего по 300-800 грюликов сбивать на ровном месте.... и не докажешь, что ты "не верблюд".

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4350 днів тому   #  

Нещодавно була така розмова з чоловіком, після якої зробила висновок - він не проти прибирати сміття на вулиця, як догану за адміністративні порушення на дорозі. Ще один варіант

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.