bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Добро проти правди   

Один український тижневик, постійним читачем якого я є, дуже не любить тих, хто голосував проти всіх на президентських виборах. В одному з останніх номерів це вже було занадто, як для мене, і як для такого поважного часопису. Це і змусило мене взятись за клавіатуру комп’ютера, оскільки сам належу до «противсіхів».

Здається голландський культуролог Гофстеде, обіцяю авторство уточнити, намагається виміряти кожну культуру, так званими культурними вимірами. Один з цих вимірів є добро проти правди. Як на мене, дуже тонке і дуже показове мірило. З одного боку добро, а з іншого правда. Що є «+», а що є «-»? І чи, взагалі, є в даному випадку «+» і «-»?

Щоб зрозуміти сутність цього протиставлення використовують ситуацію, коли людині похилого віку ставлять діагноз - рак на завершальній стадії і смерть має настати незабаром. Що робити? Не казати їй про це. Вона і так похилого віку і спокійно доживатиме відведений їй час. Це є підхід з точки зору добра. Чи сказати їй про це, тому що це правда. Сказати, не дивлячись на те, що хвилювання і переживання можуть прискорити смерть. Подібних ситуацій у житті трапляється багато. Останні президентські вибори – для мене це також був вибір між правдою і добром (чи меншим злом). Хтось вибирав добро (чи менше зло), а хтось вибирав правду.

Дискусія між представниками добра і правди є практично беззмістовною, оскільки мова йде про культурні виміри, тобто цінності особи. Як знаємо, ціннісні конфлікти є не вирішальними, цінностями не поступаються. Єдине, що можливе, це зміна цінностей впродовж якогось часу, але не вже і не відразу.

Правда завжди гола, а добром дуже легко прикриватись. Колись, я також був прихильником добра. А тепер розумію, що саме правда – це завжди добро для людини. Алкоголіки і наркомани, які знаходять в собі сили і стверджують я-алкоголік чи я-наркоман, стають, таким чином, на шлях оздоровлення. Можливо, і наше суспільство вибираючи правду, а не добро, стане на шлях оздоровлення?

Коментарі

Михайло Ізюмський   4872 дні тому   #  

Пане Василю, шість з половиною сезонів "Доктора Хауса" фактично присвячені даній дилемі, принаймні, це одна з основних "моральних проблем" серіалу. Раджу подивитись - не пошкодуєте! Сценарій писала надзвичайно розумна людина.
Стосовно "противсіхозу", колись читав такий злий жарт про радикальних націоналістів, що їх ненависть спрямована не на ворогів їхньої держави, а на власних співвітчизників, які не поділяють їхню позицію. Так і тут: ті хто голосував за Тимошенко ненавидять не тих, хто голосував за Януковича, а тих хто був "проти всіх". Тобто, зрозуміти виборців Януковича вони можуть, але ж у всіх нас було в другому турі три варіанти, а не два, і варто поважати вибір усіх людей з поміж цих трьох варіантів.

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4872 дні тому   #  

Василю, дякую за такий змістовний пост! Цікава лінія з полюсами від правди до добра. Але життя і суспільство важко виміряти чи пояснити лінійними моделями, хоча такі моделі дуже добре виглядають не телеекрані :) Якщо уявити, що "правда" і "добро" є окремі вісі координат, то базових варіантів для пояснення поведінки, прийняття рішень чи пошуку компромісів стає вже 4: добро + правда, добро + неправда, зло + правда, зло + неправда...

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Досин   4872 дні тому   #  

Була у О. Солженіцина свого часу така програмна стаття: "Жить не по лжи". Там він обґрунтовував, що брехня і насилля (читай: зло) завжди ходять у парі. Це - якщо говорити про "системи координат" а не про дрібну побутову брехню "во благо" про лелеку, подарунки від Миколая чи рак. Інша справа, що абсолютної істини таки не існує. А політика - це мистецтво можливого і не можна лізти на верхівку дерева (напр. суспільного добробуту) по неіснуючих гілках.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4872 дні тому   #  

Пане Василю, дякую за те, що підняли цю тему. Я теж належу до "противсіхів". Мене взагалі, дратує те, що всі говорять, що В.Ю. нічого не зробив. Я не захищаю. А що зробила Юля? Назвіть хоть одне, що вона добре зробила для українського народу. Наряди міняла, як "Скарлет мужей". Чи Путіну підхіхікувала? І я підтримую Оксану Забужко. За Януковича проголосувало менше, ніж 30% виборців. Я не знаю як би я зробила це зараз, будь в мене другий шанс. Мені і в страшному сні не приснилося би, що може бути такий откат "назад." Сумно. Але... не можна сидіти склавши руки...

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4872 дні тому   #  

Дозволю собі розмістити один комент цього посту з фейсбуку. Він належить Юрію Лукашевському: "Правда vs Добро - це як дилема чи ціль виправдовує засоби"

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4871 день тому   #  

В тему з'явилась сьогодні стаття Валерії Новодворської http://grani.ru/opinion/novodvorskaya/m.184719.html

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4855 днів тому   #  

Заєць – страшний і підлий звір.

Він взагалі то добрий, але всього боявся.
І нічого доброго нікому не зробив, бо бовся.
Отже він спричинявся до зла.
А зло повинне бути покаране!
І зайця усі намагаються ........................ (тут власна інтерпритація).

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4855 днів тому   #  

Дмитрий, не клепайте рекламу в постах, есть соответствующие разделы на Гурте.

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Федотова   4855 днів тому   #  

Да, Дмитрий, выглядит цинично... Впрочем, как и сама реклама.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4810 днів тому   #  

Вибачте, зовсім забув про те, що обіцяв уточнити авторство культурних вимірів. Я не помилився? це дійсно - Geert Hofstede "Cultures and Organizations: Software of the Mind: Intercultural Cooperation and its Importance for Survival", 1991

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.