bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Де взяти кошти неприбутковим організаціям на свою діяльність?   

С кожним роком в Україні все збільшується загальна кількість зареєстрованих громадських організацій. Не будемо кидатись роздумами хто з них насправді працює. Спробуємо поміркувати, яким чином віднайти кошти на статутну діяльність?

<p>С кожним роком також збільшується і кількість громадських організацій, які все частіше приймають участь у різноманітних конкурсах та грантах. Це, на перший погляд, гарна новина. Гарна тому, що, нарешті, люди схаменулись і зрозуміли, що все це реально. Реально, бо всі знають, яка кількість коштів, нажаль, не реалізується саме за низьким рівнем активності організацій, або ж низьким рівнем поданих пропозицій на фінансування. Все це добре. Але є маааааленький нюансик.

<p>Такий успішний «менеджмент» організації призводить до споживацької філософії. Тобто організація може почати працювати за принципом «є гроші – працюємо, немає – не працюємо». І це також вірно. Вірно те, що працювати без грошей не логічно. Погано те, що ми ЗВИКАЄМО отримувати гроші від конкурсів та грантів.
<p>
Ми всі дорослі люди і усвідомлюємо, принаймні, повинні усвідомлювати, що з кожним роком кошти донорів будуть зменшуватись, бо ми (Україна) все ж по трохи «зростаємо» і кошти будуть перенаправлені на такі країни, які ще не досягли навіть такого рівня, як ми.

<p>А що ж залишається робити самим організаціям?..

Аналізуючи подібну ситуацію у США, мені здається, що виходом із такої МАЙБУТНЬОЇ ситуації, є запровадження соціального підприємництва. Якщо коротко, то це ідея заробляння коштів самою організацією шляхом надання суспільству (цільовій аудиторії) певних послуг.

<p>Цікаво, а що думаєте про це Ви?

<p>Наскільки це реально в Україні?

Коментарі

Микола Яцков   5329 днів тому   #  

Виходом із ситуації є:
1) переорієнтація на фонди ЄС
2) надання послуг громадянам за рахунок місцевого та/або національного бюджету (соціальне замовлення)
3) приватні корпорації та громадяни
Принаймні так воно є в Словаччині та Угорщині.

Але зауважте, що зі зміною джерел фінансування змінять напрямки діяльності. Багато НДО антикорупційного, правозахисного і т.п. спрямування просто зникне, натомість з'являться навчальні центри, агенції регіонального розвитку, каритативні центри з допомоги різним жертвам (ВІЛ/СНІД, ЛЖВ, ТБ, і т.п.), з обслуговування різних груп населення (робота з інвалідами, пенсіонерами, матерями одиначками, і т.п.).

Тому вже сьогодні треба знайти свою нішу на ринку послуг і задовільняти попит громадян.

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5329 днів тому   #  

Согласен! Поддерживаю! Особенно пункт 2.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5329 днів тому   #  

до людей треба йти і просит, ато моляться на донорів :)). до мене ніхто не підходив з ваших. одні акоголіки, бомжі....

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5329 днів тому   #  

Михаил, просить или предлагать свои услуги (товар)? Это две разные вещи. Лично я против позици прошения денег. Просят те, кому надо лишь деньги. Свои услуги, товар, иде, проект предлагают те, кто хочет и может это делать професионально.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5329 днів тому   #  

чим ви тоді відрізняєтесь від підприємців? платіть податки і надавайте соціальні послуги :)

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5329 днів тому   #  

я не о том. общественные организации могут зарабатывать деньги и не платить налог с прибыли.
я про другое. есть разница между ПРОСИТЬ у кого-то (позиция попрашайки) и позиции ПРЕДЛОЖЕНИЯ своих услуг.
очень жаль, что НГОшников воспринимают как попрашаек.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Кононенко   5329 днів тому   #  

а якби не було буржуїв-донорів, що б Ви робили? а наші ж ребята, вони ж прості хлопці, теми проектів - для них вищий пілотаж...

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5329 днів тому   #  

ну, ну...

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5329 днів тому   #  

Михаил, между ПП и НГО всё-таки разница есть :) Всё дело в прибыли. ПП платят налог с прибыли и что осталось кладут в собственный карман, НГО такое по сути сделать не может (хм, кто-то хоть в такие сказки верит?) Все денежки по идее должны опять запускаться в оборот организации. Поэтому и налогов то нет. Ласковые и пушистые (благонадёжные) НГО могут в целом расчитывать на гранты и финансовую помощь месных властей и более крупных толстосумов-фондов, НГО которые любят "кусаться" больше расчитывают на свои силы и помощь спонсоров. Но всё-же просить нужно, главное причину спонсорства найти "повкусней" - грех не брать то, что дают "на халяву".

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5329 днів тому   #  

Вот таким образом НГО в Украине и становяться заложниками от спонсоров. Что те сказали, то исделали… Сказали “Трамадол - супер!", - НГО таки проводят свои кампании. Сказали “Палиативная помощь - ерунда!", - НГО так и делают свои проекты. сказали “Заместительная терапия метадоном - важно!", НГО и убеждают что метадон - выход для наркомана. А то, что одну зависимость меняем на другую - неважно… Ребята, надо иметь СВОЕ лицо.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5328 днів тому   #  

Заложниками становятся те, кто вообще не собирается думать и надеется на помощь. Для НГО целая куча вполне легальнных способов зарабатывать самим, благо "дырок" в законодательстве хватает. Притом, учитывая украинский менталитет, безсеребреников у нас единицы, а приложить малейшее усилие, что-бы заработать собственным трудом капитал, который пойдет на благое дело - всё таки прийдется.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5328 днів тому   #  

И стоит всегда помнить - на "халяву" никто ничего не дают. Если дают, значит это кому-то выгодно.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5325 днів тому   #  

Согласна с Артуром Кочаряном, деньги просить не нужно (это даже очень вредно для дела), а нужно предлагать потенциальным соц.инвесторам (в т.ч. и органам власти) свои идеи и возможность эти идеи поддержать финансово, т.е. дать шанс стать причастными к решению определённых конкретных проблем в обществе.

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5325 днів тому   #  

СПАСИБО Лиля! Хоть кто-то меня тут поддержал...

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5325 днів тому   #  

не просить - плохо, просить еще хуже... сталкиваемся с мёртвым кругом - "для того, чтобы что-то сделать - нужны деньги, а для получения денег - нужно что-то сделать"..... На одном энтузиазме конечно далеко не заедешь, это и так все понимают, для начала неплохо иметь хороший костяк команды активных и коммуникабельных людей, желательно пару человек "у кормушки", (как вариант конечно) и постараться вести очень активный образ жизни - семинары, тренинги и т.п. В таких компаниях очень часто быстро формируется круг единомышленников, которые уже "там" или на подходе к "там", есть большой шанс получить довольно быстрое продвижение или получение финансов... К сожалению, телефонное право в нашей стране еще никто не отменял, один звонок "оттуда" часто решает те проблемы, которые НГО и за год не решит. И еще одно, не стесняйтесь просить, только с умом, Вы же берете не для себя а на благое дело :)

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5325 днів тому   #  

С мёртвым кругом? А зачем рисовать круг? В геометрии есть много разных фигур. Давайте рисовать другие :-)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.