bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Ініціативну громаду – у громадську раду. Випуск №4   

http://www.bogdanovich.org.ua/28
———–

Київ, 12.01.2011

11 січня 2011 року відбулося третє засідання ініціативної групи з підготовки установчих зборів Громадської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України, в яку я маю честь входити.

Марієн Ігор Степанович, Голова ініціативної групи, знову не зміг не виділитись, і це мене вже навіть не дивує. Чому не дивує? – почитайте попередні випуски коментарів «Ініціативну громаду – у громадську раду» і все зрозумієте. Почав він засідання з пропозиції прийняти порядок проведення голосування на установчих зборах, проект якого сам і підготував. В цьому порядку пропонувалось викреслювати з бюлетенів тих заявників, які не з’явились на установчі збори. Звісно, це має якусь певну логіку. Але! По-перше, коли я сам, на попередньому засіданні, звертав на це увагу, що логічно було б викреслювати, то Марієн зауважив, що це не випливає з Постанови КМУ №996 від 03.11.2010, і що не має на це правових підстав, що три його знайомі юристи-адвокати (їх я вже згадував в попередніх випусках) трактують це так, сам він юрист і тому ці трактування авторитетні. В принципі, це дійсно не випливає з Постанови КМУ, і я погодився. Але ж тепер, Ігор Степанович змінив свою точку зору. Мабуть її змінили і його авторитетні адвокати. В мене одразу постає питання в їх компетентності, якщо вони так просто змінюють свій експертний, професійний висновок на протилежний. По-друге, оскільки новий порядок передбачав викреслювання з бюлетенів, то у мене постало питання, яким чином це буде відбуватись, так як порядок проведення установчих зборів, прийнятий на попередньому засіданні, передбачав те, що бюлетені видаються учасникам при реєстрації, а отже, до кінця реєстрації ще не відомо, хто не з’явився. Найцікавіше у всьому цьому те, що всі ті члени ініціативної групи, які на попередньому засідання підтримували Марієна, переконуючи мене в протилежному, так само зараз змінили свою точку зору, як і сам Ігор Степанович, і знову підтримували свого лідера. Благо, мені вдалося переконати ініціативну групу, і було прийняте компромісне рішення про те, що можливість голосувати за відсутніх треба залишити, але в бюлетені робити позначку, що заявник не з’явився. І ще цікавіше те, що сам Марієн, після прийняття такого рішення, почав його усіляко підтримувати і запевнювати, що це дуже правильно. Взагалі не розумію, як можна так швидко змінювати позицію, принципи і переконання, підстроюючись під обставини.

Далі, порядок, запропонований Ігорем Степановичем, передбачав, що рахункова комісія, для підрахунку голосів, видаляється в окрему кімнату. На що я запропонував здійснювати підрахунок в тій самій залі, де проводилось засідання, для більшої прозорості і відкритості. На це представники Міністерства Конаненко Ольга Борисівна і Костевська Ірина Павлівна, яка ще є секретарем нашої ініціативної групи, заперечили, що Міністерство – це державна установа і неможливо, щоб велика кількість людей так довго перебувала в приміщенні органу влади, оскільки не відомо, на скільки затягнеться підрахунок. Тобто по суті, все підводилось до того, щоб учасників зборів випровадити з приміщення Міністерства, залишивши тільки рахункову комісію. В мене одразу постало питання, а яким же чином тоді буде відбуватись переголосування за кандидатів, що наберуть рівну меншу кількість голосів, яким не вистачить загальної квоти в Громадській раді, для яких треба буде робити додатковий тур виборів, що також передбачався положенням, яке пропонувалось прийняти. Тут почався просто балаган, а одна з реплік, яка пролунала від члена ініціативної групи Кузьменко Людмили Григорівни, начальника фінансово-економічного відділу Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, мене просто вразила – вона сказала, що тут все ясно і просто – тих, хто повинен пройти по квоті, визначить рахункова комісія. Балаган продовжувався, Представники Міністерства наполягали на тому, щоб швидше завершити дане засідання, оскільки час, на який нам було виділено приміщення спливав, й розглядати такі незначні питання не має можливості, і за даний Порядок проголосувала більшість.

Далі, представник Міністерства, Конаненко Ольга Борисівна, запропонувала перенести час проведення установчих зборів з 15-00 на 11-00. На мої заперечення, що вже більше двох тижнів на сайті Міністерства знаходиться повідомлення про п’ятнадцяту годину, що учасники зборів з інших міст могли вже взяти квитки і розраховувати на певний час, мені було дано відповідь, що це орган державної влади, в них того числа скорочений робочий день і вони не можуть працювати більше ніж передбачено. До речі, хочу звернути увагу на те, що попередній час, а саме п’ятнадцяту годину, було запропоновано також представником Міністерства, секретарем нашої групи – Костевською Іриною Павлівною, що на попередньому засіданні і було підтримано.

На всі мої заперечення, мене було звинувачено Ольгою Борисівною у тому, що я перешкоджаю роботі, вношу негативний настрій і взагалі, прийшов на засідання негативно налаштованим.

Марієн виніс питання на голосування і більшість підтримала це рішення.

Ще цікаве: Конаненко Ольга Борисівна, вносячи пропозицію, звернула увагу на те, що вона не наполягає, не хоче якось тиснути з боку органу влади, на що Ігор Степанович Марієн кивнув на трьох таких солідних чоловіків в костюмах, членів нашої робочої групи, і зауважив, що тут дуже серйозні люди і тиснути на них неможливо. До речі, ці серйозні люди, за весь час засідання, майже не висловлювались, в унісон кивали Марієну, і піднімали руки в підтримку, при голосуванні.

Засідання закінчилось. Ігор Степанович пішов в іншу залу, а за ним і майже вся ініціативна група. Я ще десь з півгодини знаходився в Міністерстві, розмовляючи з Неживенко Оксаною, також членом нашої ініціативної групи, про те що відбувалось на засіданні. Ініціативна група почала розходитись. Дехто підходив до нас знайомитись ближче. Підійшла і Кузьменко Людмила Григорівна, яку я вже згадував вище. Відчувалось, що вона вже була підшофе, відчувався легкий запах коньяку. Мабуть щось відмітили, разом з більшістю робочої групи. Ми з нею досить мило поговорили, вона ще нас запитала навіщо ми тут, і сказала, що особисто вона не знає для чого вона в ініціативній групі, що її просто попросили побути в складі. Ще хочу звернути увагу на те, що найбільш за усіх, на засіданні, зі мною сперечалась саме вона, при чому не наводячи ніяких аргументів і, по суті, перетворюючи дискусію на балаган. А зараз ще й виявилось, що їй взагалі байдуже.

Ось приблизно на цій ноті все і завершилось…

P.S. Користувачам соціальної мережі «В Контакте»: Якщо вам сподобались мої коментарі «Ініціативну громаду – у громадську раду», і якщо ви хочете бути проінформовані про наступні випуски, або іншу інформацію, відносно здійснення мною громадського контролю за органами державної влади, прошу натиснути «Подписаться» на сторінці http://vkontakte.ru/public22962914.

Коментарі

Тетяна Яцків   4844 дні тому   #  

Андрію, а рішення про 11 годину прийняте? Бо особисто збираюсь бути -але запланувала на 15.00. Доречі, по Постанові - ініціативна група група може уточнити тільки місце а не час! Мабуть, поскаржитись на цього п. Марієна настав і мій час...

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4844 дні тому   #  

Так, рішення прийняте. Хоча особисто я голосував проти.

На сайті Міністерства вже повідомлення про це є.

> по Постанові - ініціативна група група може уточнити
> тільки місце а не час

Де саме ви це знайшли? Уточніть будь-ласка.

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Неживенко   4844 дні тому   #  

Підтверджую все написане Андрієм щодо останньої зустрічі ініціативної ради. Щодо часу - ми обоє голосували та обстоювали 16 год., але двоє проти десяти - меншість.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4843 дні тому   #  

За 10 календарних днів до проведення установчих зборів приймання заяв для участі у них припиняється. На підставі поданих заяв ініціативна група складає список учасників установчих зборів, кандидатур до нового складу громадської ради та у разі потреби уточнює місце проведення установчих зборів, про що орган повідомляє на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб. (ч.8).
Тоді як є ще положення "Не пізніше ніж за 30 календарних днів до проведення установчих зборів орган в обов'язковому порядку оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб підготовлене ініціативною групою повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів, порядок подання заяв для участі в установчих зборах, відомості про склад ініціативної групи та прізвище, ім'я, електронну адресу та номер телефону відповідальної особи."
Отож уточнити можна місце - час ні.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4843 дні тому   #  

Розумію, що як правник прискіпуюсь до норм. Але.. Маю особистий інтерес - подала документи і збираюсь бути. Тобто збиралась, оскільки з 10.00 до 14.00 буду на заході, який поступатиметься участі у зборах. Так все складалось добре..Тому це питання буду піднімати

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4843 дні тому   #  

http://www.mon.gov.ua/main.php?query=newstmp/2011/12_01/6/

Ось тут повідомлення про зміну часу. Там навіть є протокол засідання, правда без підписів відповідальних осіб. Якщо треба буде якась моя підтримка -- звертайтесь.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4843 дні тому   #  

Доречі, в оголошенні на сайті уже 12.00 http://www.mon.gov.ua/main.php?query=newstmp/2011/12_01/6/

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4843 дні тому   #  

Реєстрація починається об 11-00, о 12-00 самі збори

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4843 дні тому   #  

Чи почала ініціативна група опрацьовувати документи та коли буде список учасників?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4843 дні тому   #  

Ще не почала. Марієн повинен підготувати своє "експертне" заключення, а ініціативна група потім буде голосувати.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Яцків   4843 дні тому   #  

Ого...Якщо чесно, юрист він не дуже - :) будемо сподіватись, що хоч активні учасники (хоч їх тільки двоє) - по Постанові змусять працювати. Якщо щось, готові допомогти у юридичному трактуванні - як не як три роки консультуємо НУО www.lawngo.net, коли приймалась постанова брали участь і в проекті "Громадські ради" беру участь. І ніколи не думаєш, що такі проблеми дурні можуть виникати, коли сам на своїй практиці не стикаєшся - при двох міністерствах вирішили брати участь - і при одному уже є порушення :)

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4843 дні тому   #  

Підозрюю, що не по одному :))))

Дякую за допомогу.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4843 дні тому   #  

я смотрю становится все веселее и веселее)))

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4843 дні тому   #  

то ли ещё будет :)

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4843 дні тому   #  

ну по факту: ни один здравомыслящий чиновник отричает любую мысль, что бы кто-то мог проконтролить его деятельность, а особенно движение финансовых потоков. Ибо его работа потеряет смысл. Тут три выхода - либо работать честно (что само по себе является фантастикой), либо делиться (ой как не хочется), либо иметь "ручную" ГР что есть наиболее опимальным решением. А вот такие Мариэны очень выгодны ))))

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4840 днів тому   #  

А скільки подано заяв? Ситуація дійсно набирає негарного оберту. Що значить Марієн буде опрацьовувати заяви? :-)

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4840 днів тому   #  

Він буде давати "експертне" заключення :)

По його словам близько 300 заяв. Але це не означає, що це дійсно так :)

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4840 днів тому   #  

Ну це вже взагалі...приховувати скільки надійшло заяв. А "експертне" заключення відносно чого? Сто відсотків готується "правильний сценарій". Треба зустрітися всім, хто може цьому протистояти.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4840 днів тому   #  

Ну, ініціативна група буде голосувати кого включати ,а кого ні. Марієн лише рекомендує. Хоча те, що Марієн буде робити спроби відсіювати "неугодних" майже на 100%.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4840 днів тому   #  

в постанове ничего про экспертизу не указано, это самодеятельность чиновников. Пишите в КМУ или в прокуратуру на самоуправство и превышение служебных полномочий. Начинает пахнуть жареным.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4840 днів тому   #  

Если Мариен что-то необоснованно забракует и инициативная группа это поддержит -- 99% что я напишу в прокуратуру жалобу.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4840 днів тому   #  

"необоснованно" - понятие растяжимое и будет уже достаточно поздно. Проще всего предупредить об ответственности чиновников инициативной группы (устно или желательно письменно), они этого ох как боятся))))) (вежливо так с ними поговорить, мол или по хорошему и без "заморочек" или война до победного конца с вытекающими для них последствиями)

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4840 днів тому   #  

Чиновников в составе инициативной группы аж один -- Костевская Ирина Павловна -- секретарь нашей группы. :)
Достаточно бесхарактерная, чтобы во всём слушать Мариена.

Да и на данном этапе писать куда-то жалобы нету оснований.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4839 днів тому   #  

Цікаво, а сам Марієн знає, що діяльність ініціативної групи під його керівництвом так широко обговорюється в Інтернеті?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4839 днів тому   #  

Думаю, так :)

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4837 днів тому   #  

декілька хвилин тому зайшов на сайт Міносвіти і побачив, що видалено усі документи (повідомлення, протоколи) ініціативної групи по підготовці установчих зборів. Щоб це могло означати? Вчора ще все було на місці.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4837 днів тому   #  

это значит, что вся инфа засекречена :)) ГРки будут стараться сделать "ручными", ибо лишний геморрой с отчётами никому не нужен.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4837 днів тому   #  

Все в порядку! Не хвилюйтесь!

Ініціативна группа сьогодні прийняла рішення про саморозпуск.

Установчі збори відмінено. Детальніше скоро напишу в окремому випуску моїх коментарів.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4837 днів тому   #  

вот это номер.... они уже не впишутся в сроки постановления 996. Информируйте про события, достаточно интересно)))

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4837 днів тому   #  

Ну і слава Богу, що так все вирішилося

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4837 днів тому   #  

Читайте: https://gurt.org.ua/blogs/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9%20%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87/624/

:)

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4828 днів тому   #  

Читайте шостий випуск:

https://gurt.org.ua/blogs/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9%20%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87/630/

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Богданович   4814 днів тому   #  

Читаймо віршик: https://gurt.org.ua/blogs/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%96%D0%B9%20%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87/651/

:)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.