bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Люди з ВІЛ і туберкульозом тестуватимуться на COVID-19 безкоштовно
25.03.2021

Вже в березні 20 тисяч українців зможуть безкоштовно протестуватися швидкими тестами STANDARD Q COVID-19 Ag (SD Biosensor, South Korea). Тест-системи наразі прямують в міста, які фокусно будуть проводити профілактичне експрес-тестування представників уразливих до ВІЛ/ТБ груп населення та їх контактів. Так, по 5000 експрес-тестів отримають Київ та Одеса, і 10000 надійде до Дніпра – перших українських міст, які приєдналися до міжнародного руху мегаполісів-підписантів Паризької декларації з прискореної боротьби проти СНІДу. Це стало можливим завдяки МБФ "Альянс громадського здоров'я", який підтримав міські цільові програми протидії ВІЛ/СНІДу в Києві, Дніпрі та Одесі у напрямку профілактики та швидкого діагностування COVID-19 за кошти спеціальної регіональної програми Глобального фонду #SoS_project для країн Східної Європи та Центральної Азії.

«Йдучи по шляху європейських держав, зокрема Німеччини, яка вже сьогодні надає безкоштовні тести для широкого населення, ми робимо абсолютно прицільну підтримку у профілактиці COVID-19 для людей із уразливих груп, людей з ВІЛ та ТБ, – говорить д-р Сергій Філіпович, директор міжнародного проєкту #SoS_project в Альянсі громадського здоров’я. – Людей, які ніяк інакше не отримають такої профілактичної та діагностичної допомоги, залишаючись наразі не в пріоритеті для медицини. Цікаво, що епідеміологічна ситуація в Німеччині краща, ніж в Україні, а тестів проводиться майже в 4 рази більше».

Оскільки у багатьох людей COVID-19 проходить безсимптомно, що робить цей недуг значно небезпечнішим, утворюються додаткові бар’єри для успішності кампанії по формуванню загального імунітету населення держави. «Завдяки ранньому виявленню пацієнтів з COVID-19 і своєчасно проведеним заходам по перериванню ланцюга зараження, в період діючої кампанії по вакцинації ми значно можемо зменшити нові випадки захворювання», – зазначив д-р Філіпович.

Сьогодні сотні тисяч українців продовжують свою особисту боротьбу з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом, наркозалежністю та іншими хворобами, які не йдуть на карантин.

«Я живу з ВІЛ і маю регулярно здавати аналізи та отримувати АРВ-терапію в медичних закладах, – розповідає пацієнтка Наталія із м. Києва. Розумію, що маю багато соціальних контактів, і вірус може ніяк себе не проявляти, та довгі черги на небезкоштовне тестування для мене – це суттєвий бар’єр. Останній час я часто хворію і заспокоюю себе, що це не коронавірус. Тому швидкі тесті на COVID-19 у соціального працівника, якими я ще можу протестувати і своїх близьких – це просто джекпот».

Безкоштовно тестування можна буде пройти на базі лікувально-профілактичних установ у Києві, Одесі та Дніпрі, а також у представників партнерських неурядових організацій: БО “l00% Життя Дніпро”, ВБО “Конвіктус Україна”, БФ “Шлях до дому”, ГО “Ера Милосердя”, ГО “ГР Віра.Надія.Любов”, МГР “Партнер”.

Додаткова інформація:

В Україні коронавірусна криза масштабує все нові проблеми. Лише за рік зареєстровано понад 1,62 млн випадків COVID-19. За цей час ситуація з не менш небезпечними епідеміями – ВІЛ та туберкульозом – значно погіршилась, а досягнутий прогрес країн було втрачено, адже пандемія коронавірусу ускладнила доступ до медичної опіки людям з уразливих груп, людям з ВІЛ, хворим на СНІД та ТБ.

За офіційними даними, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе 250 тисяч людей, з яких третина не знає, що вони інфіковані. Основною причиною смертності серед людей, які живуть з ВІЛ, залишається туберкульоз: за оцінками, у 2019 році 208 000 людей з ВІЛ померли від цього недугу. Так, за даними Центру громадського здоров’я, за 2020 рік зареєстрована кількість пацієнтів зі стійкими формами туберкульозу зменшилася на 35,5%, хоча Україна досі входить в топ-20 країн з найвищим тягарем туберкульозу, стійкого до лікарських засобів. Але це показник виявленого туберкульозу, і в контексті впливу пандемії COVID-19 не може не турбувати.

МБФ "Альянс громадського здоров'я" в рамках #SoS_project та спеціальної регіональної програми Глобального фонду по COVID-19 для країн Східної Європи та Центральної Азії поставить 68750 тестів в 8 країн регіону.

Контакт: Інна Гаврилова, менеджерка з PR та комунікацій, Альянс громадського здоров’я, +380 (96) 753 8160, [email protected]

Контакти

  • Інна Гаврилова
  • менеджерка з PR та комунікацій
  • Альянс громадського здоров’я
  • +380 (96) 753 8160
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.