bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

З якими проблемами децентралізації стикнулися жителі Луганщини
24.03.2021

У середині 2020 року в Україні затвердили новий адміністративно-територіальний устрій – на мапі нашої країни з’явилися 1469 територіальних громад. Для підвищення ефективності державного управління оптимізували систему районів і замість 490 «старих» районів утворили 136 «нових», укрупнених. Так були створені передумови для організації місцевих виборів у жовтні 2020 році на новій територіальній основі.

Однак конфлікт на сході триває, і багато населених пунктів Донецької та Луганської областей опинилися на лінії збройного зіткнення, відтак через невідповідність міжнародним стандартам забезпечення безпеки та демократичного виборчого процесу провести там чергові та перші місцеві вибори у жовтні 2020 року не вдалося.

8 серпня 2020 року Центральна виборча комісія (ЦВК) ухвалила постанову № 161, якою затвердила перелік громад, де місцеві вибори провести неможливо. До нього зокрема і потрапили 8 сільських, селищних та міських рад Луганщини. Територіальні громади, де не було проведено місцеві вибори, опинилися у правовому вакуумі та колапсі, адже вони не можуть повноцінно здійснювати місцеве самоврядування: затвердити бюджет; відкрити рахунки в органах казначейства тощо.

Через це в січні 2021 року не виплатили заробітну плату деяким працівникам сільських, селищних, районних, міських рад; припинили фінансування закладів освіти та культури; через несплату комунальних послуг всі важливі об’єкти опинилися на межі відключення від газо-, теплопостачання; припинили роботу центри надання адміністративних послуг, через що неможливо отримати соціальні послуги тощо.

Виходом у поточних обставинах є створення військово-цивільних адміністрацій (ВЦА) на таких територіях.

Так, наразі на Луганщині вздовж лінії розмежування офіційно утворені тепер такі адміністрації:

  • Гірська міська військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області;
  • Лисичанська міська військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області;
  • Попаснянська міська військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області;
  • Сєвєродонецька міська військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецького району Луганської області;
  • Щастинська міська військово-цивільна адміністрація Щастинського району Луганської області;
  • Станично-Луганська селищна військово-цивільна адміністрація Щастинського району Луганської області;
  • Нижньотеплівська сільська військово-цивільна адміністрація Щастинського району Луганської області;
  • Широківська сільська військово-цивільна адміністрація  Щастинського району Луганської області.

Тут також розширили межі Гірської міської військово-цивільної адміністрації (сюди приєднали місто Золоте, село Катеринівка, селище Новотошківське, село Жолобок та село Кримське). Укрупнили також Щастинську ВЦА (в її підпорядкуванні тепер будуть села Трьохізбенка, Кряківка, Лобачеве, Лопаскине та Оріхово-Донецьке). А села Нижня Вільхова, Верхня Вільхова, Малинове, Плотина та Пшеничне приєднали до Станиці Луганської.

ЩО ОЗНАЧАЄ СТВОРЕННЯ НОВИХ ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНИХ АДМІНІСТРАЦІЙ ТА ДЛЯ ЧОГО ЦЕ ПОТРІБНО?

З 2021 року вся Україна поділена на об’єднані територіальні громади. Якщо коротко: зараз змінюється система управління і більше повноважень та грошей залишають в місцевих бюджетах, а не забирають у державний. Керувати цими грошима мають місцеві ради. Якщо вони не виконують свою роботу, то владу заміняють військово-цивільною адміністрацією. Подекуди адміністрації працюють вже по 6 років.

У військово-цивільної адміністрації є керівник та підлеглі. Саме вони розподіляють бюджетні кошти, які є в громади. Поки є ВЦА, то на виділення коштів не потрібні голоси депутатів. Керівника ВЦА призначають з-поміж військових. Ця людина не має виборців, а підпорядковується вищому керівнику —  очільнику обласної ВЦА, який і призначає підлеглих.

Тобто, реорганізація ВЦА потрібна, щоб нині прифронтові територіальні громади були об’єднані хоча б умовно та мали спільне майно і бюджет вже зараз. Коли в громадах біля лінії розмежування проведуть вибори, то додатково об’єднувати ради або бюджети не доведеться. Депутати продовжать роботу військово-цивільної адміністрації.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.