bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вдосконалення діяльності прокуратури в кримінальній юстиції
12.04.2010

Важливе місце в системі органів кримінальної юстиції займає прокуратура, статус, функції, підходи до діяльності якої успадковані із радянських часів та не піддавались реформуванню у напрямі подальшої демократизації, гуманізації, посилення захисту прав і свобод людини відповідно до вимог міжнародних правових актів і зобов’язань нашої держави перед європейським та світовим співтовариством.

Останні законопроекти, які пропонувались щодо реформування прокуратури у кримінальній юстиції, були гостро критиковані як такі, які не відповідають загальновизнаним демократичним підходам.

Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) надала негативний висновок у жовтні 2009 року щодо останнього проекту Закону України «Про прокуратуру», вказавши, що надалі існує «прокуратура радянського типу» із правом загального нагляду та іншими значними повноваженнями. Натомість повноваження прокуратури в європейських державах обмежується саме участю в кримінальній юстиції.

В Україні почались дискусії серед представників органів влади, що наша держава має свою переісторію, традиції, і на основі цього потрібно приймати рішення щодо ролі цього органу. У наукових колах взагалі почали виділяти прокуратуру в окрему гілку влади, яка не входить ні до виконавчої, ні судової, а є представником контрольної, наглядової влади. Самі представники органів прокуратури також інколи відносять себе до іншої, не належної до класичної «тріади» влади, вказуючи, що вони взагалі поза будь-якою владою.  

У зв’язку із цим актуальність подальшого розроблення теоретичних і практичних проблем розвитку прокуратури обумовлюється не лише потребами наукового осмислення та здійснення її конституційних функцій, а й у зв’язку з триваючою дискусією з приводу подальших напрямків реформування прокурорської системи України, періодичними несистемними проектами змін до законодавства про прокуратуру.

У рамках проекту «Вдосконалення діяльності прокуратури – шлях до реформування кримінальної юстиції» готуються інформаційно-аналітичні огляди наукових матеріалів, позицій, коментарів, досліджень щодо ролі прокуратури та напрямків реформування, перші з яких можна переглянути на Інтернет сторінці Центру громадської адвокатури.

Проект реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». У рамках проекту 28 травня проводитиметься науково-практична конференція у місті Львові щодо цієї тематики, матеріали якої також будуть доступні на сайті Центру. Можна переглянути огляди тут 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.