bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

20 найщасливіших країн світу або що краще «Індекс щастя» чи «ВВП»?
02.10.2018

Ще з 1993 року одним з найважливіших міжнародних показників розвитку економіки країни був ВВП (валовий внутрішній продукт). Він показував наскільки добре працює економіка конкретної держави, а отже й рівень життя людей на певній території в цілому.

І, як зазначено в Вікіпедії, - характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва.

А «розробив» цей фундаментальний критерій Са́ймон Сміт Кузне́ц, Simon S. Kuznets, до еміграції — Шимен Абра́мович Кузне́ц— американський економіст, статистик, демограф та історик економіки, який в1971 роціотримав Нобелевську премію з економіки «за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного росту, яке призвело до нового, більш глибокого розуміння економічної та соціальної структури та процесу розвитку в цілому».

Та, не дивлячись на усю серйозність та вимірність економічних показників, які складають ВВП та інші заслуги Шимена Абра́мовича, наука не стоїть на місці, оскільки вже в липні 2006 року Нова Економічна Фундація (New Economics Foundation NEF) запропонували так званий «Міжнародний індекс щастя», якийявляє собою індекс, що відображає добробут людей та стан навколишнього середовища в різних країнах світу. Автори зокрема, говорять, що «порівняння значення ВВП є недоречним у визначенні якості життя людей, оскільки кінцева мета більшості людей не бути багатими, а бути щасливими та здоровими».

І з ними важко не погодитись. Бо хто ж є щасливим, коли він багатий і хворий?

Виявляється, що з 2006 року ведеться вимірювання та підрахунок індексу щастя на нашій планеті. Так, вперше розрахунок торкнувся 178 країн світу і з тих пір їх кількість та позиція в рейтингу постійно змінюються, причому, що цікаво світові лідери за показниками ВВП часто серйозно відстають по «Індексу щастя».

В табличці порівняння рейтингів країн з найбільшим ВВП та тих, які знаходяться на перших місцях за «індексом щастя».

Як бачимо, жодна з найбільших країн за економікою не увійшла в десятку лідерів. Так, Сполучені Штати Америки знаходяться на 14 місці, Німеччина - на 16, Велика Британія - на 19, Бразилія - на 22, Франція - на 31, Італія - на 48, Японія - на 51, Китай - на 79, Індія - на 122.

А наша рідна ненька Україна – на 132 – му місці, впевнено обігнавши Буркіна Фасу та Уганду J.

Тож будьте щасливими і наша країна підійметься в рейтингу за «Індексом щастя».

 

Контакти

  • ГО «Агенція сталого розвитку Хмельниччини»
  • Дмитро Лисий

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.